Suomalainen työkonekeksintö harppoo arkielämään – "Vähentää melua ja parantaa ilmanlaatua"

INNOVAATIO

–¿Päästövähennysvaatimukset ja muun muassa kaupunkien tavoitteet vähentää ilmansaasteita tulevat lisäämään tarvetta sähköistämiselle, Kimmo Rauma sanoo.

Teija Varis

Visedo Oy kehitti tehoelektroniikkaa työkoneiden sähköistämiseksi. Innovaatio on nyt ehdolla suomalaisen insinöörityöpalkinnon saajaksi.

Visedo Oy:n (nykyisin Danfoss Mobile Electrification Oy:n) markkinointijohtaja Nina Harjulan mukaan innovaatiossa on kyse siitä, että työkoneiden sähköistämiseksi kehitetty voimalinja tuo työkoneisiin lisää tehoa, parantaa niiden hyötysuhdetta ja vähentää samalla ympäristöpäästöjä.

– Käytännön etuja ovat kustannussäästöt, tehokkuuden kasvaminen sekä vähentyneet päästöt ja meluhaitat, Harjula tarkentaa.

Työkoneiden sähköistämiseksi kehitetty voimalinja soveltuu Harjulan mukaan hyvin vaativiin olosuhteisiin ja liikkuviin koneisiin. Innovaation kehitystyö alkoi vuonna 2010, Harjulan mukaan täysin puhtaalta pöydältä.

– Visedon perustajalla, tekniikan tohtori ja sarjayrittäjä Kimmo Raumalla oli vahva visio sähköistämisestä. Niinpä hän keräsi kokoon tiimin, jonka uskoi pystyvän kehittämään ja toteuttamaan vision.

Rauman johdolla suunniteltiin taajuusmuuttajan ohjauselektroniikka ja koko ohjelmisto säätöjärjestelmineen koodattiin alusta saakka.

– Meillä oli ainutlaatuinen tilaisuus – ilman historiasta tulevia rajoitteita – toteuttaa unelmiemme taajuusmuuttaja.

Kyseisellä taajuusmuuttajalla on jo sähköistetty huomattava määrä erilaisia työkoneita, kuten Volvo Construction Equipmentin hybridipyöräkuormaaja, hybridikaivinkoneja täyssähköinen kaivinkone, Logsetin hybridiharvesteri, Rocksterin hybridikivenmurskain ja useita muita.

Lisäksi innovaatiota on alettu käyttää muuallakin.

– Jossain vaiheessa havaittiin, että alun perin työkoneisiin kehitetty teknologia soveltuu hyvin myös laivateollisuuden käyttöön. Suuret alukset ovat hyödyntäneet sähköpropulsiota jo pitkään, mutta viime vuosina alkanut tasasähköjakeluun perustuva teknologiamurros on tuonut sähköpropulsion myös pienempiin aluksiin.

Harjulan mukaan työkoneiden sähköistämisestä onkin pikku hiljaa tulossa valtavirtaa.

– Päästövähennysvaatimukset ja muun muassa kaupunkien tavoitteet vähentää ilmansaasteita tulevat lisäämään tarvetta sähköistämiselle. Tulevaisuus on koko ajan tehokkaampien ja pienempien laitteiden.

Kaupungeissa sähköistäminen voi tarkoittaa työkoneiden ohella esimerkiksi sähköbusseja ja -kuljetusautoja. Niiden hyötynä on ilmanlaadun paranemisen ohella hiljainen ääni; esimerkiksi varhain aamulla liikkuva lakaisukone ei enää aiheuttaisi samanlaista melua kuin nyt. Visedolla nähdäänkin, että sähköistämisellä on merkittävä vaikutus myös ihmisten arkielämään.

– Isoissa kaupungeissa, joissa liikutaan jokien tai muiden kapeiden vesistöjen yli lautoilla, voidaan näitä matkustajalauttoja sähköistämällä vähentää myös satamien vesien likaantumista.

Motivaatiota ja uskoa tulevaan finalistitiimillä riittää.

– Olemme varmoja että tulemme viemään teknologiamme ja tekemään siitä maailman johtavan ratkaisun raskaiden koneiden sähköistyksessä. Samalla parannamme ilmanlaadun ongelmia maailmanlaajuisesti, Harjula sanoo.

Tällainen kilpailu

Kuusi huippuinnovaatiota kisaa tänä vuonna suomalaisesta insinöörityöpalkinnosta. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa.

Tänä vuonna ehdolla oli yhteensä 25 työtä, ja shortlistalle on nyt valittu kuusi ehdokasta. Ehdolla ovat Aalto-1- ja IcEye -satelliittiohjelmat, Genelec 8351 -kaiutin, Linkker-sähköbussi, Sulapac eli biohajoava pakkausmateriaali, Visedo Oy:n tehoelektroniikka työkoneiden sähköistämiseksi sekä meriteollisuusinnovaatio, joka ei halua nimeään vielä julki.

Palkinnon saaja julkistetaan toukokuun puolivälissä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Suomalaisfirma puristi huippuluokan kaiuttimen kätevään kokoon – "Parasta laatua tässä kokoluokassa"
    29.4.2018 20:50

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut