Helsinkiläiskirjailija nosti Vantaan dekkareidensa näyttämöksi – "Vantaa on katu-uskottava"

KIRJAT J.P. Pulkkisen rikosromaani piirtää Vantaan kuvaa

Helsinkiläinen kirjailija J.P. Pulkkinen tekee näillä näkymin kolme dekkaria, joita yhdistävät tapahtumien sijoittuminen Vantaalle sekä ainakin joiltain osin samat hahmot. Ensimmäinen julkaistaan reilun viikon päästä. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Helsinkiläiskirjailija ja Ylen pitkäaikainen toimittaja J.P. Pulkkinen on kirjoittanut ensimmäisen rikosromaaninsa. Yksi sen keskeisistä elementeistä on Vantaa.

– Vantaan esiintymisessä tämäntyyppisessä kirjallisuudessa on jokseenkin tyhjä aukko. Siksi halusin nostaa Vantaan kirjan miljööksi, Vantaa on kirjansa ansainnut, Pulkkinen naurahtaa.

Aukkoon on luvassa enemmänkin täytettä.

–  Lupasin kustantajalle kaksi kirjaa lisää, seuraava ilmestyy varmaankin vuonna 2020.

Itsenäisten rikosromaanien Vantaa-sarjan aloittaa toukokuun puolivälissä julkaistava Sinisiipi Heti kirjan alkumaistiaisista käy selväksi, että kirjoittajalla on kaupunkiin muutakin kuin toisen käden kosketus.

Pulkkisen teini-ikäisenä asumat vuodet Vantaanpuiston maisemissa ja Tikkurilassa ehtivät kaivertaa mieleen muistoja kaupungista 1970-luvulla, jolta kirjankin tapahtumat ponnistavat liikkeelle siirtyäkseen sitten vuoteen 2010.

Miljöö on teoksessa vahvasti läsnä aktiivisena osana kokonaisuutta. Tiet, yritykset, rakennukset ja kaupunginosat piirtävät sivuille niin mennyttä kuin uutta Vantaata. Paikallisten nimien vilahdellessa kaupunkia tunteva lukija saa aivan oman lisäbonuksensa bongatessaan murhatutkimuksen poluilta tuttuja kulmia.

Kruununhaassa asuvan kirjailijan itsensä kuljettaa pohjoiseen naapurikaupunkiin usein pyörä. Pitkänmatkanpyöräilyn harrastajalle muutaman kymmenen kilometrin lenkit pääkaupunkiseudulla ovat perusliikuntaa.

Naapuriin johtaa myös sukuyhteys.

– Sekä äitini että veljeni asuvat Vantaalla edelleen, kirjailija kertoo.

Vantaa on vähän rosoinen suuri kaupunki, jolla on pienen kaupungin tapa toimia, Pulkkinen luonnehtii.

– Vantaa ei kauheasti yritä olla muuta kuin Vantaa. Sen katu-uskottavuus on korkeaa tasoa.

Ei ehkä ole täysin sattumaa, että toimittajan katsannolla varustetun kirjailijan Vantaa-dekkarissa juonen käänteisiin kiertyvät mukaan rakennuttajat, poliitikot, virkamiehet, toimittajat, valta-asetelmat ja raha. Vantaa-kuvaa kun ovat aika ajoin ikävästi värittäneet kaupungin johtoon asti ulottuneet korruptiosyytteet ja -tuomiot.

Tapahtumille ja henkilöille ei kuitenkaan löydy suoraa vastinetta oikeasta elämästä, ei edes virkavallan puolelta, vaikka Pulkkisen oma isä olikin poliisi.

– Hahmot ovat, kuten kirjailijalla monesti, synteesejä useiden eri ihmisten piirteistä.

Kaikki paikat kirjassa sen sijaan ovat todellisia, yhtä lukuun ottamatta. Kalliston lähiö sijaitsee kirjailijan keksimänä Ruskeasannan pohjoispuolella Tuusulanväylän ja Kylmäojan suoalueen välissä.

– Siinä on kartalla sellainen sopiva tyhjä kohta.

J. P. Pulkkinen

J. P. = Juha Pekka

Syntynyt 1959 Askolassa.

Filosofian maisteri.

Toimittaja, ohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija.

Työskennellyt Ylessä vuodesta 1990 radiossa ja televisiossa.

Tehnyt radiosarjoja ja kulttuuridokkareita, viimeksi valmistui 10-osainen Urheilu-Suomi.

Julkaissut tähän mennessä kuusi kirjaa, esikoisteos Ohi liitävä enkeli (Teos 2004).

Rikosromaani Sinisiipi (Teos 2018) julkaistaan 15.5.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.