Kirsikat kukkivat vihdoin –  japanilainen puutarha on houkutellut kävijöitä jo 30 vuotta

PUUTARHA Japanilainen puutarha on viehättänyt jo yli 30 vuotta.

Kirsikka kukkii Koivuhaassa. Päivi Tuovinen

Armi Suojanen

Talvella oli kylmiä pakkasjaksoja ja kevät on kaksi viikkoa myöhässä, mutta sieltä ne pinkit kaunokaiset taas tulevat. Koivuhaan Viherpajan ensimmäiset hennot kirsikankukat ovat auenneet puutarhakeskuksen japanilaisessa puutarhassa.

Viherpajan toinen omistaja, puutarhuri Harri Sokala sanoo, että vielä ei tiedä, millaiset jäljet talvi jätti puihin.

– Talvi oli paha. Jäätä oli sisälläkin.

Aiemmin lämmityksen ansiosta kukat kukkivat samaan aikaan kuin Japanissa. Mutta puutarhaa ei ole lämmitetty noin kymmenen vuoteen, koska se on niin kallista.

Lämmitys maksaa tuhansia euroja vuodessa eikä puutarhakeskuksella ole siihen Sokalan mukaan varaa. Siksi myös kaktushuone on jouduttu lopettamaan.

Kasvit kuitenkin selviävät japanilaisessa puutarhassa yleensä kylmästäkin talvesta, kunhan ne eivät saa vetoa.

Japanilainen puutarha karppilampineen on valmistunut 1986. Sokala vieraili Japanissa ja sai siellä opastusta. Puutarhassa kasvaa kirsikkapuiden lisäksi muun muassa japaninvaahteroita, bambua, kierrepähkinäpensasta ja kiinankatajaa.

– Ajattelin tehdä jotain sellaista, mikä saa ihmiset kohisemaan, Sokala muistelee.

Ja kohinaahan siitä syntyi, kun tieto puutarhasta levisi. Yhtenä viikonloppuna vieraita kävi Sokalan mukaan 10 000. Nykyisin sesonkiaikana käy noin tuhat ihmistä päivässä.

Pääsymaksua ei puutarhaan peritä, mutta kalojen ruokaa varten saa ovensuussa jättää tippiä.

Kirsikankukkien lyhyt, noin kahden viikon huippusesonki on vasta aluillaan, mutta puutarhassa käy jo ihastelijoita tasaiseen tahtiin. Samalla kun ihmiset käyvät ostamassa kesäkukkia pihalle ja parvekkeelle, he kiertävät koko kasvihuonealueen läpi. Kesällä tilaa on lähes 5 000 neliötä.

Viherpajaa voi hyvällä syyllä pitää yhtenä Vantaan matkailukohteista. Puutarhaharrastajille se on "pyhiinvaelluspaikka", sillä sieltä löytää sellaistakin, mitä muualla Suomessa ei ole tarjolla. Siksi harrastajia saapuu retkille kauempaakin.

Teemme puutarhataidetta."

Viherpajassa voi bongata vaikkapa aaltopahviappelsiineja, viikuna- ja teepuita, elefanttiheinää, gojimarjapensaita ja apinapalapelin, joka on kuusi.

Harri Sokala suhtautuu työhönsä intohimoisesti. Hän haluaa, että ihmisille tulee puutarhakeskuksessa hyvä mieli. Viherpeukalosta on hauskaa yllättää ihmiset sillä, että päältä päin paikka näyttää vaatimattomalta, mutta kun ovi aukeaa, siitä alkaa kasvien ilotulitus.

– Teemme täällä puutarhataidetta, hän määrittelee.

Kasveja huutokaupasta

Puutarhuri, yrittäjä Harri Sokala käy kasvien huutokaupassa Hollannissa 1–2 kertaa kuukaudessa sesongista ja asiakkaiden toiveista riippuen.

Huutokauppaa hän voi käydä myös reaaliajassa netissä.

Kun Sokala huutaa jonkin kasvierän torstaina, tuotteet pakataan saman tien ja ne ovat Vuosaaren satamassa lauantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.