Jäsenkato huolestuttaa Vantaan Yrittäjänaisia – "Porukalla on nykyään niin kiire"

BISNES 30-vuotiaan yhdistyksen tärkeimpänä tehtävänä on tarjota vertaistukea ja kontakteja naisyrittäjille.

Vantaan Yrittäjänaisten kokoukset pidetään usein Niceheartsin tiloissa Tikkurilassa. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Johanna Sjöholm. Tuomas Massinen

Tuomas Massinen

Huoli toiminnan hiipumisesta varjostaa Vantaan Yrittäjänaiset ry:n 30-vuotisjuhlavuotta. Yhdistyksen on luotava nahkansa uudelleen, muuten ei kunnian kukko laula.

Yrittäjänaisten jäsenmäärä on lähes puolittunut seitsemässä vuodessa: 2011 heitä oli yli 200, nyt enää 113. Jäseniä on poistunut riveistä ikääntymisen takia, ja samaan aikaan tilalle on ollut vaikea löytää uutta verta. Etenkään nuoria yrittäjiä ei perinteinen yhdistystoiminta tunnu enää kiinnostavan.

– Porukalla on nykyään niin kiire, pohtii yhdistyksen puheenjohtaja Johanna Sjöholm

Jäsenkadosta ei voi syyttää ainakaan sitä, ettei yhdistys markkinoi toimintaansa tarpeeksi sosiaalisessa mediassa – Yrittäjänaisilla on somepöhinää muun muassa Instagramissa ja Facebookissa.

Sjöholm myöntää, ettei hän tiedä, miten temppu tehdään jäsenmäärän kehityksen kääntämiseksi.

– Yhdistyksen roolia Vantaan elinkeinoelämässä on jotenkin selkiytettävä.

Ainakin markkinointia täytyy terävöittää. Nyt yhdistys ei tavoita läheskään kaikkia vantaalaisia naisyrittäjiä.

– Vantaalta löytyy paljon hyödyntämätöntä osaamista, jota tulisi jakaa kaikkien naisyrittäjien käyttöön. Etenkin varttuneemmilla naisyrittäjillä on tätä hiljaista tietoa, jolla voisi auttaa kokemattomampia toimijoita.

Ajoittain kuulee yhä puhuttavan, että naisyrittäjien toiminta nyt on sellaista puuhastelua."

Yksi keino houkutella uusia jäseniä on se, että yhdistys alkaa järjestää nykyistä useammin kiinnostavia maksuttomia tapahtumia. Ensi syksystä alkaen pidetään kuukausittain tilaisuuksia, joissa asiantuntijat esitelmöivät yritysasioista, kuten patentoinnista ja sijoittamisesta.

Toinen pähkinä purtavaksi on se, miten toiminta rahoitetaan. Jos jäsenmäärä jatkaa laskua, jäsenmaksuilla pyörivän yhdistyksen on entistä vaikeampi kehittää toimintaansa. Nykyisin jäseneltä peritään 115 euron vuosimaksu, ja tämän turvin hän voi osallistua tapahtumiin.

Naisyrittäjien omaa yhdistystä tarvitaan Sjöholmin mukaan yhä monista syistä. Yhdistyksen tärkein tehtävä on antaa vertaistukea: naisyrittäjät voivat tukea toisiaan bisnespulmissa ja auttaa jaksamisessa. Työn ja perheen yhdistäminen on yhä vaikeaa varsinkin monille yksinyrittäjille. Myös monille maahanmuuttajanaisille naisyhdistys on tärkeä asia heidän erilaisten kulttuuritaustojensa takia.

Yhdistyksen avulla naisyrittäjät voivat myös verkostoitua ja kouluttautua.

Yrittäjänaisten nykyään ajamia asioita ovat perhevapaauudistus, arvonlisäveroprosentin alarajan nosto sekä sairastumisen ajan toimeentulon ja eläketurvan takaaminen. Viimeisin voitto yrittäjänaisille on ollut se, että yritys saa 2 500 euron kertakorvauksen äitiyslomalle jäävästä työntekijästä.

Sjöholmin mukaan yhdistys voi myös yrittää parantaa asenteita naisyrittäjiä kohtaan.

– Ajoittain kuulee yhä puhuttavan, että naisyrittäjien toiminta nyt on sellaista puuhastelua.

Yhdistyksen nykyjäsenten keski-ikä on noin 50 vuotta. Valtaosa on yksinyrittäjiä, mutta mukana on isompienkin yritysten edustajia.

Yrittäjyys voi olla jatkossa yhä useamman naisen valinta, koska palkkatyöt näyttävät vähenevän. Sote-uudistus, digitalisaatio ja kehittyvä teknologia tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia ryhtyä yrittäjäksi.

– Vantaa on hyvä toimintaympäristö naisyrittäjien näkökulmasta. Yhteistyö sujuu elinkeinojohtajan ja Uuyrityskeskuksen kanssa.

Yrittäjänaiset juhli 30-vuotista taivaltaan perjantaina Sokos Hotel Vantaassa.

Naisnäkökulmaa

Vantaan Yrittäjänaiset ry perustettiin 27.4.1988 samoista syistä kuin yrittäjänaisten keskusliitto 70 vuotta sitten. Perustajajäsen Mirja Liljeberg kertoo, että tarkoituksena oli tuoda esiin naisnäkökulmaa yrittäjyyteen ja tehdä yhteistyötä eri paikkakuntien yrittäjänaisten kanssa. Samalla naisyrittäjät voivat myös vaihtaa kokemuksia ja saada tukea.

30 vuodessa yritysmaailman toimintaympäristöön on tullut rutkasti sekä haasteita että mahdollisuuksia. Yhdistystoiminnan pääasiat ovat pysyneet ennallaan: ne ovat vertaistuki, kokemusten vaihto, koulutus, verkostoituminen ja virkistystoiminta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.