Vantaalaisperheen koti tuhoutui liekkeihin – synkkä vuosi on nyt takana päin

TULIPALOT Korsolaiselle Ilosen perheelle sattui toukokuussa 2017 lähes pahin mahdollinen. Irralleen päässeet liekit veivät kodin.

Vaikka Nora ja Henri Iloselta paloi vuosi sitten koko koti, rakkaat harrastuksensa nuoret ovat saaneet pitää. Perheen vanhemmat Tommi ja Riikka ovat käyneet säännöllisesti katsomassa, miten uusi koti rakentuu Korsoon vanhan tilalle. Johanna Erjonsalo

Jari Pietiläinen

Ensi tiistaina tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä päivästä, jolloin vantaalaisen Ilosen perheen elämä muuttui.

Minulle ei jäänyt kuin vaatteet päälle.”

Todennäköisesti sähköviasta irralleen päässyt tuli tuhosi 8. toukokuuta 2017 Korson Kisatiellä kolmen perheen rivitalokodit perustuksiaan myöten. Ilosille jäi savuavista raunioista vain pari ehjäksi jäänyttä Mariskoolia ja muutama lasten urheilupokaali – ei mitään muuta.

Nyt Iloset seisovat saman talon pihamaalla. Entisestä kodista ovat jäljellä vain rakkaat muistot.

Tapahtumatpalopäivänä etenivät nopeasti. Perheen isä Tommi oli palannut töistä kotiin ja päätti television lätkämatsia odotellessaan ottaa torkut sohvalla. Unet kuitenkin karisivat hetkessä, kun alkoi kuulua rätinää.

– Tajusin vain sen, että tuli on jossain ulkoseinustalla irti ja että nyt on tosi kyseessä. Kun ikkunat räjähtivät kuumuudesta sisään, silloin ei voinut tehdä muuta kuin painua äkkiä ulos. Minulle ei jäänyt kuin vaatteet päälle, Tommi kertaa illan tapahtumia.

Muu perhe oli liikuntaharrastusten parissa ja perheen äiti Riikka saikin autoa ajaessaan Tommin soiton kännykkäänsä: kotona palaa.

– Ei sitä voinut ymmärtää ennen kuin paikan päällä, että koko talo menee kivijalkaa myöten, Riikka Ilonen kertoo.

Ensimmäiset päivät palon jälkeen olin aivan shokissa."

– Ensimmäiset päivät olin todennäköisesti aivan shokissa enkä vieläkään muista kaikkea silloin tapahtunutta.

Naapuriinperustettiin kriisikeskus, josta käsin hoidettiin käytännön järjestelyjä. Iloset menivät yöksi Hotelli Vantaaseen. Sieltä perhe pääsi loppuviikoksi ystäväperheeseen asumaan ennen sijaisasunnon löytymistä.

Jo samalla viikolla Facebookiin pystytettiin kolmen perheen tueksi ryhmä, joka alkoi järjestää perheille apua. Lahjoituksina saatiin vaatteita, sängyt ja lahjakortteja. Myös kenkiä, astioita ja liinavaatteita alkoi tulla laatikkokaupalla. Iloset eivät jääneet tuhon keskelle yksin.

Kaikki kolme perhettä saivat Facebook-ryhmästä myös omat yhteyshenkilönsä, joiden kautta apu välitettiin perheille.

– Tämä ihmisten auttamishalu on koskettanut kyllä kaikkein eniten. Se on tuntunut aivan käsittämättömän suurelta jutulta ja on tuonut itselle voimaa heikkoina hetkinä, myöntää Riikka kyyneleitä silmissään.

Vakuutusyhtiö järjesti perheelle tilapäisasunnon Keravalta. Asunto on kalustettu, mikä tulikin enemmän kuin tarpeeseen. Iloset ovat puskeneet arkea eteenpäin traagisesta tapahtumasta huolimatta.

– Sen tulipaloviikon me olimme poissa töistä, mutta sitten aloimme palata takaisin arkeen. Asioita järjestellessä meni viikko, Tommi kertoo.

Tärkeintä oli, ettei kukaan meistä kuollut.”

– Kaikkein tärkeintä oli kuitenkin se, että me kaikki olimme yhä elossa. Samoin lasten pitäminen kiinni tavallisessa arkirytmissä on ollut ihan ensiarvoista. Siksi Ossin, Noran ja Henrin harrastuksia jatkettiin ilman muuta.

Lasten koulumatka tosin piteni Keravalta Korsoon asti. Myös kaikki kaverit ovat edelleen Vantaalla.

Vuosi on ollut Ilosten perheelle raskaampi kuin mikään muu vuosi tätä ennen. Valoa perheen elämään pilkistää kuitenkin jo tämän kuun lopussa, jolloin poroksi palaneen kodin tilalle valmistuu Korsossa uusi.

Pian kolme perhettä pääsee palaamaan entisiin koteihinsa.

– Melkein joka päivä olen käynyt Kisatiellä katsomassa, miten taloa rakennetaan uudelleen. Kyllä meillä on ollut se tavoite alusta lähtien, että kerran vielä palaamme Vantaalle. Täällä se meidän kotimme on, Tommi Ilonen sanoo vaitonaisesti ja katsoo yhä pressujen peittämää taloa.

Kisatiellä tuulee hieman. Mustuneesta maasta nousee jo hentoja ruohonkorsia. Huomiseksi luvataan aurinkoa.

Tuli tuhoaa yli sata kotia joka vuosi

Uudellamaalla hälytetään palokunta sammuttamaan kodeissa syttyneitä tulipaloja miltei 800 kertaa vuodessa.

Joka viikko pelastusväki siis rientää taltuttamaan maakunnassa tulta viisitoista kertaa.

Uudenmaan tulipaloista noin 120 on sellaisia, joissa tuli on tehnyt asuinrakennuksissa vähintään 10 000 euron vahingot.

Koko Suomessa tällaisia suurpaloja on vuodessa noin 480 eli joka viikko lähes kymmenen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.