Roskajuoksu rantautui Suomeen – "Uskomattoman hyvää treeniä pakaroille"

Jari Pietiläinen

Plogging eli roskajuoksu on rantautunut Suomeen. Siivouspäivä järjestää organisoidun roskajuoksun joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai koko kesän ajan. Ensimmäinen yhteislähtö on sunnuntaina 6. toukokuuta.

Ruotsissa muoti-ilmiöksi noussut roskajuoksu rantautuu nyt Suomeen, kun Yhteismaa ry:n Siivouspäivä järjestää joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai organisoidun yhteislähdön koko kesän ajan.

Termi plogging on saanut nimensä sanoista jogging (hölkätä) ja plocka upp (poimia). Lajissa yhdistyy kuntoilu ja ympäristöstä huolehtiminen. Hölkkääjä poimii maasta lenkin varrelta löytämänsä roskat.

Roska päivässä -liikkeen parissa roskia on poimittu lenkkeilyn yhteydessä aiemminkin, mutta nyt ilmiötä halutaan synnyttää Suomessakin uudella sykkeellä.

Liikuntamuotona plogging yhdistää juoksutreenin lomaan erilaisia taivutuksia, kyykkyjä ja venytyksiä, joten luvassa on hyvää treeniä reisille ja pakaroille. Laji on levinnyt Ruotsista ympäri maailmaa, ja roskajuoksuja järjestetään jo muun muassa Norjassa, Latviassa, Costa Ricassa, Ranskassa, Meksikossa, Perussa, Portugalissa, Filippiineillä, Skotlannissa, ja lista kasvaa koko ajan.

Muoti-ilmiön myötä roskien poimiminen maasta lenkkeilyn yhteydessä ei enää ole noloa, vaan uusi cool juttu.

– Moni voi ajatella, että toisen heittämä roska maassa, mitä se minulle kuuluu. On hienoa, että tällaisesta ajattelusta pääsee yli ja päinvastoin saa hyvän fiiliksen siitä, kun tekee päivän hyvän työn ja planeetta on taas vähän puhtaampi, iloitsee Helsingin Lapinlahden yhteislähdöstä vastaava Yhteismaan Johanna Kohvakka.

Plogging-roskajuoksuja järjestetään kesän 2018 aikana joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai syyskuuhun saakka (säävarauksella). Ensimmäinen yhteislähtö on sunnuntaina 6. toukokuuta kello 12 ja lähtöpaikkoja on ympäri Suomea.

Järjestäjien toimesta organisoidut lähdöt ovatHelsingin Lapinlahden vanha sairaalalta ja Espoon Haukilahden uimarannalta.

Oman kunnon riittävyydestä ei tarvitse olla huolissaan, sillä osallistujat jaetaan ryhmiin tason mukaan, ja reitin voi kävelläkin. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan yhteislenkeille tai järjestämään tapahtuman omalla alueellaan.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut