Allergikko, syötkö ravinnelisiä? – Tuttu valmiste voi pahentaa oireitasi

Ravintolisän tai kasvirohdosvalmisteen tyypillinen haittavaikutus lääkkeen käytölle on se, että lääkeaineen pitoisuus elimistössä muuttuu. Marjaana Varmavuori

Marjo Rämö

– Ravintolisien ja kasvirohtovalmisteiden sekä säännöllisen lääkityksen käytöstä tulisi aina keskustella lääkärin kanssa, sillä lääkkeillä voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia valmisteiden kanssa.

Näin opastaa yliopistotutkija ja dosentti Maija Lahtela-Kakkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Hän opettaa tulevia farmaseutteja rohdoskasvien vaikuttavista ainesosista, ravintolisien ominaisuuksista sekä näiden yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa.

Ravintolisän tai kasvirohdosvalmisteen tyypillinen haittavaikutus lääkkeen käytölle on se, että lääkeaineen pitoisuus elimistössä muuttuu ja sen teho laskee tai nousee.

Esimerkiksi ahdistuksen ja lievän masennuksen hoidossa yleisesti käytetyn mäkikuisman on todettu vähentävän muun muassa e-pillereiden tehoa, mikä voi johtaa vahinkoraskauteen. Mäkikuismalla on yhteisvaikutuksia myös eräiden sydän- ja verenohennuslääkkeiden kanssa.

Joissakin tapauksissa yhteisvaikutus on juuri päinvastainen, jolloin lääkkeen vaikutuksesta tulee toivottua suurempi.

Kasviperäiset ravintolisät ja rohdokset voivat aiheuttaa myös allergisia oireita.

– Verenohennuslääkkeenä käytetyllä varafariinilla (Marevan) on yhteisvaikutuksia useiden kasvirohtovalmisteiden (esim. ubikinoni, karpalo, goji-marja) kanssa. Valmisteet lisäävät lääkkeen tehoa, jolloin veren hyytyminen heikkenee. Seurauksena voi olla nenäverenvuotoja.

Kasviperäiset ravintolisät ja rohdokset voivat aiheuttaa myös allergisia oireita.

– Aina ei huomata, että esimerkiksi pujoallergisen ei pitäisi käyttää valmisteita, joissa on käytetty pujolle samansukuisia kasveja, kuten punahattu-kukasta valmistettuja tuotteita ja siankärsämöä.

Vihersimpukkatuotteet, joita käytetään nivelvaivojen hoitoon, eivät sovi äyriäisallergisille.

Pääsääntöisesti Suomessa myytävät ravintolisät ja kasvirohtovalmisteet ovat tutkijan mukaan varsin turvallisia, kun niitä käytetään ohjeen mukaan.

Yksi käyttäjäryhmä muodostaa kuitenkin poikkeuksen. Lahtela-Kakkosen mukaan erityisen vaarallisia valmisteet voivat olla raskaana oleville naisille.

– Tutkimuksen mukaan länsimaissa raskaana olevat käyttävät yllättävän paljon ravintolisiä ja kasvirohdosvalmisteita, sillä ne koetaan luonnonmukaisempina kuin lääkkeiden käyttö.

– Se on kuitenkin pelottava ajatus, sillä näitä tuotteita ei ole tutkittu tarpeeksi.

Joillakin kasvirohdosvalmisteilla voi olla jopa abortoiva vaikutus. Esimerkkinä tutkija mainitsee leskenlehtiuutteen.

Tuoreen FinTerveys-tutkimuksen mukaan reilusti yli puolet suomalaisnaisista ja noin puolet suomalaismiehistä käyttävät erilaisia ravintolisiä.

Lahtela-Kakkosen mukaan lisät ovat kuitenkin tarpeettomia.

– Jos olet terve aikuinen, syöt normaalia ruokaa sekä kalaa kaksi kertaa viikossa, et tarvitse lisiä. Jos et syö kalaa tarpeeksi, D-vitamiinilisä on tarpeen.

Ravintolisistä tutkija nostaa esille d-vitamiinin lisäksi ainoastaan maitohappobakteerit, joilla on tutkimuksissa todettu olevan antibioottiripulin oireita lyhentävä vaikutus.

– Turistiripulin ehkäisyssä maitohappobakteerin tehosta ei ole näyttöä.

Kasvit kannattaa nauttia mieluummin ruuan muodossa kuin kapseleina ravinnon lisinä.

Rohdoskasveista kiinnostunut ja itsekin niitä viljelevä tutkija huomauttaa, että kasvikunnasta löytyy lukuisia kasveja, joiden lääkinnällisistä vaikutuksista on saatu tieteellistä näyttöä.

Nämä kasvit on valjastettu modernin lääketieteen käyttöön.

– Esimerkiksi sydänlääkkeissä käytetään sormustinkukasta saatavaa digitalista. Syöpälääkkeissä hyödynnetään lännenmarjakuusesta eristettyä paklitakselia.

Uusia hyödynnettäviä kasvikunnan tuotteita haetaan ja tutkitaan jatkuvasti. Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos julkaisi äskettäin tutkimustuloksia, joiden mukaan marjojen väriaineista voitaisiin kehittää uudenlaisia syöpälääkkeitä.

Tutkijan omalla pihalla kasvaa useita rohdoskasveja, kuten mäkikuismaa, rohtovirmajuurta, salviaa, minttua, kamomillaa ja punahattua.

– Kasvit kannattaa nauttia mieluummin ruuan muodossa kuin kapseleina ravinnon lisinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 11. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 12. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.