Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Karu luku: Vantaalla on jo 3 000 syrjäytynyttä nuorta – Näistä syistä vantaalaisnuoret ajautuvat ahdinkoon

HUOLI Nuoren vaikean tilanteen taustalta löytyy usein ongelmien rypäs.

Me-säätiön selvitys kertoo karua kieltä: Suomessa on jo 66 000 syrjäytynyttä nuorta. Tällainen henkilö ei työskentele, opiskele, saa varhaiseläkettä eikä hoida lasta kotona.

Tilanne on huolestuttava myös Vantaalla. Me-säätiön analyytikko Jussi Pyykkönen kertoo, että syrjäytyneitä alle 30-vuotiaita vantaalaisia on nyt noin 3000.

Myös Vantaan etsivän nuorisotyön asiakasmäärä on kasvanut tänä ja viime vuonna edellisvuosista. Kun 2016 etsivät työntekijät tavoittivat 690 alle 30-vuotiasta syrjäytynyttä tai syrjäytymisvaarassa olevaa, viime vuonna luku oli 740 ja alkuvuonna palveluun on tullut jo 286 uutta nuorta.

–Etenkin nuoret miehet jäävät jostain syystä kotiin, työn, opintojen ja palveluiden ulkopuolelle, kertoo nuorisopalveluiden johtaja Riikka Åstrand

Nuoren vaikean tilanteen taustalta löytyy usein monia, yhteenkietoutuneita syitä.

–Harvoin on yhtä syytä sille, miksi elämä on lähtenyt huonoon suuntaan. Taustalla voi olla myös äkillisiä elämänmuutoksia: vanhempi on voinut kuolla tai nuori sairastua.

Moni syrjäytynyt kärsii masennuksesta tai päihdeongelmista. Kiusaamisen traumat ja epäonnistumisen pelko piinaavat useita.

–Kun luottamus muihin on mennyt, ihminen ei uskalla enää liikkua kodin ulkopuolella tai pysty opiskelemaan, Åstrand sanoo.

Syrjäytymistä voi luoda sekin, jos elämä on liiaksi netissä tai koulu ei maistu. Joissain perheissä nuorta ei kannusteta itsenäistymään. Myös huono-osaisuus periytyy.

Åstrand uskoo, että tukijärjestelmäkin voi viedä nuoria sivuraiteille. Åstrand arvioi, että syrjäytyminen yleistyy lisää, jos toimintatavat eivät muutu. Hänestä Vantaalle tarvitaan lisää mielenterveyspalveluita, joihin on helppo päästä ja joissa nuoria hoidetaan pitkäjänteisesti.

–Palvelut ovat ruuhkautuneet ja ne ovat usein liian lyhytkestoisia: nuori ei ehdi saada siinä ajassa apua.