Tanssijat räätälöivät esityksensä skeittihalliin Myyrmäessä – Yhteisötanssiteos kimpoilee tulevaisuuteen ramppien keskellä

YHTEISÖTEOS Työpajakokeilun anti vantaalaisten kanssa yllätti nuoret tanssijat.

Taiteella on oma joukko-oppinsa. Siinä kahden joukko voikin olla samalla paljon suurempi ryhmä.

Tanssijat Ida Teeri ja Suvi Tuominen rakensivat yhteisötanssiteoksen ideoista, joita syntyi Tikkurilassa ja Myyrmäessä järjestetyissä työpajoissa yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Kaksi tanssii, mutta monen näkemyksin.

–Otimme osallistujien pajoissa tekemistä liikkeellisistä ja tekstillisistä harjoitteista suoraan osia raakamateriaaliksi siihen, mitä lähdimme kehollisesti muokkaamaan, helsinkiläinen Tuominen kertoo.

Valtaosalla osallistujista ei ollut minkäänlaista tanssillista harrastustaustaa.

–Silti, tai ehkä sen ansiosta, saimme sellaista liikemateriaalia, jota ei olisi koskaan itsestä syntynyt. Aina välillä saattoi osallistujia katsellessa vain ihastella, että vau, mikä liike, Louhelassa asuva Teeri kehuu.

Isosta teemasta, maailma noin 500 vuoden kuluttua, saatiin kaksikon mukaan monenlaisia näkemyksiä irti.

–Vapaassa keskustelussa ihmiset olivat hirveän rohkeita ja antoivat ajatusten lentää. Ehkä kynnystä madalsi sekin, että me olimme tekijöinä aiheen äärellä yhtä avoimina ja uusina kuin osallistujatkin, he arvioivat.

Lopullinen tanssi on kaksikon mukaan enemmänkin katkelmallinen kuin yhtenäinen teos, sillä ihmisten kuvittelemissa tulevaisuuden maailmoissa oli eroja.

– Osa arvioi, että jäljellä on vielä paljon inhimillisyyttä, kasveja ja muuta elämää, Tuominen kuvaa.

–Osan mielestä maailma on tuolloin hyvin koneellinen ja ihmisissäkin on paljon erilaisia siruja ja implantteja, Teeri vertaa.

Teoksen nimi on Viimeiset. Teeri korostaa, että nimeen kuuluu perässä oleva piste. Siinä kaikuu yhden aikakauden lopullisuus.

–Viimeiset-sana toistui pajakeskusteluissa usein. Kiinnostava oli esimerkiksi yhdeltä osallistujalta tullut lausahdus, onko hän viimeinen, joka kaipaa ihmiskosketusta. Ihmiset kun tuntuvat jo nyt olevan niin kiinni erilaisessa datassa ja laitteissa.

Esiin nousi myös ilmaisu ”teknokieltäytyjät”.

–Se liittyi ajatukseen siitä, että vielä 500 vuodenkin päästä on ihmisiä, jotka eivät halua itseensä siruja eivätkämuuttua osittain kyborgeiksi.

Tanssijat uumoilevat, että valmiissa esityksessä vallitsee jonkinlainen kauhun tasapaino tekoälyn tuomien mahdollisuuksien ja toisaalta sen kaikkivoipaisuuden välillä.

–Asian voi nähdä hyvinkin traagisena tai pilke silmäkulmassa.

Vantaalla on hyvä meininki."

Teoksesta on kolme maksutonta esitystä Myyrmäen Skedehallissa.

– Jotenkin sopivasti tähän tulevaisuusajatteluun liittyen kaikki hallin rakenteet vaikuttavat kehoomme ja sen liikkeisiin, Tuominen toteaa.

Tanssijat halusivat toteuttaa projektinsa nimenomaan Vantaalla.

–Vantaalla on hyvä meininki. Täällä halutaan tukea marginaalisten taidemuotojen tekemistä ja alakulttuureja.

Viimeiset.

Freelance-tanssijoiden Ida Teerin ja Suvi Tuomisen suunnittelema ja tanssima yhteisötanssiteos Myyrmäen Skedehallissa (Jönsaksentie 6) pe 27.4. klo 16, la 28.4. klo 16 ja su 29.4. klo 15.

Äänisuunnittelu: Lauri Ranta.

Projekti sai Vantaalta kohdeapurahaa. Lisäksi Vantaan Tanssiopisto, Teatteri Vantaa ja Myrtsin Skedehalli antoivat tilojaan käyttöön.

Vapaa pääsy, paikkoja kannattaa kuitenkin varata etukäteen sähköpostitse, info.viimeiset@gmail.com

Kesto 35–40 minuuttia.

Teeri ja Tuominen ovat valmistuneet Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummun nykytanssin koulutusohjelmasta viime keväänä.

Teeri on myös teatteri-ilmaisun ohjaaja, Tuominen viimeistelee maisteriopintojaan arkeologiasta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut