Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriö torppasi Vantaan aikeet – Kaupungin koulutussekoilu hämmentää työntekijöitä päiväkodeissa

AIKEET Kaupungin koulutuskuviossa ei mennyt kaikki aivan nappiin.

Vantaan sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth totesi Vantaan Sanomille torstaina 12. huhtikuuta, että kaupunki kouluttaa parhaillaan lastenhoitajista lastentarhanopettajia. Mitään koulutusta ei kuitenkaan ole käynnissä, eikä myöskään käynnistymässä. Koulutus on päätetty perua jo maaliskuussa. Lehto-Häggroth kommentoi, että hänellä oli asiasta vanhaa tietoa.

Tilanne hämmentää henkilökuntaa päiväkodeissa. Vantaan kaupunki lähetti alkuvuodesta kirjeen lastenhoitajille. Kirjeessä todettiin, että kaupunki on yhteistyössä Laurea ammattikorkeakoulun kanssa sopinut koulutuksesta, jossa lastenhoitajilla on mahdollisuus opiskella lastentarhanopettajiksi. Kirjeessä oli linkki ilmoittautumislomakkeeseen.

Vantaan kaupungin henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen kommentoi, että kartoitus haluttiin tehdä ennen koulutuksen tarkempaa suunnittelua. Koulutuksesta ei siis oltu vielä sovittu mitään.

Kiinnostuksensa koulutukseen ilmaisi noin 100 henkilöä, tietää lastenhoitajia edustava Superin vantaalainen pääluottamusmies Mitri Siltalahti

Koulutuksen peruuntumisen syyksi nimettiin yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri."

Kirje päätyi myös opetus- ja kulttuuriministeriön tietoon, joka pyysi Laurealta selvitystä. Ministeriö muistutti selvityspyynnössään, että kun opintoja järjestetään avoimena ammattikorkeakouluopetuksena, opetukseen tulee olla avoin ja yhdenvertainen hakeutumismahdollisuus ja opiskelijavalinta. Valintaperusteena ei voi olla se, minkä työnantajan palveluksessa hakijat ovat. Vain Vantaan kaupungin työntekijöille suunniteltu tutkintoon johtava koulutus on siis lainvastainen.

Laurea vastasi selvityspyyntöön todeten muun muassa, ettei siellä ole nähty päiväkoteihin lähteneitä kirjeitä, eikä Laurea ole hyväksynyt niitä. Laurea ilmaisi vastauksessaan päättävänsä keskustelut Vantaan kaupungin kanssa koulutuksen mahdollistamiseksi "tämän selvityspyynnön myötä".

Tämän jälkeen kaupunki lähetti lastenhoitajille kirjeen, jossa koulutuksen peruuntumisen syyksi nimettiin yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri. Peruste on herättänyt kummastusta. Lievonen myöntää lauseen lähteneen hänen kynästään. Hän kuitenkin korostaa, että tällä hetkellä olisi tärkeämpää keskustella siitä, mitä varhaiskasvatuksen henkilöstörakenteessa on tapahtumassa.

Oman leimansa tapahtuneeseen tuo se, että Vantaan kaupunki omistaa Laurea-ammattikorkeakoulu oy:stä yli 32 prosenttia. Lievosen mukaan Laurea valittiin kumppaniksi, koska Vantaan kaupungilla on Laurean kanssa puitesopimus yhteistyöstä.