Pikkurahallakin saa kotiin uutta ilmettä ja keväistä tunnelmaa

SISUSTUS Yksityiskohdat nousevat esiin, kun turhat tavarat laitetaan siististi sivuun.

Jelena Penttinen valitsee työkseen sisustustavaroita suomalaisiin koteihin. –¿Koti pitäisi aina sisustaa niin, että se tuottaa asujilleen iloa ja hyvää oloa, Pentttinen muistuttaa. Tiina Kovanen-Bergman

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kevätauringon myötä moni kaipaa kotiin raikkaampaa ilmettä, mutta kukkaro ei välttämättä anna myöten kummoisille investoinneille.

Työkseen sisustustrendejä seuraava Prisman valikoimapäällikkö Jelena Penttinen vakuuttaa, että jo muutamalla kympillä saa paljon aikaan.

–Esimerkiksi uudet tyynynpäälliset tai kivat tuikkukipot ovat erittäin edullinen tapa piristää kotia, Penttinen sanoo.

Hän kannustaa myös katsomaan kodin sisustustavaroita uusin silmin: maljakon voi sijoittaa vaihteeksi vaikka kylpyhuoneeseen ja laittaa siihen kukan sijaan koristeellisen oksan. Jos omistaa kesämökin, voi sisustustavaroita viedä vaihteeksi sinne.

Keväisen sisustamisen hän neuvoo aloittamaan siivouksella: turhat tavarat piiloon, niin pienet yksityiskohdat pääsevät esiin.

–Säilytysratkaisuissa on nykyään runsaasti varaa valita. Yksi suosittu tapa on ostaa luonnonmateriaaleista tehtyjä koreja, jotka voi jättää esiin osaksi sisustusta, Penttinen kertoo.

–Koreihin voi nostaa vaikkapa lehtiä, leluja, vilttejä ja pientä irtotavaraa.

Trendivärejä ovat etenkin vihreän eri sävyt, mikä juontuu Penttisen käsityksen mukaan ympäristötietoisuuden lisääntymisen vaikutuksesta. Ilmiö on globaali, sen valikoimapäällikkö on huomannut maailmalla sisustusmessuilla käydessään.

Koteja sisustetaan viherkasveilla runsaammin kuin aikoihin ja trendillä on nimikin: vihersisustaminen.

Viherkasvit näkyvät kodin tekstiileissäkin.

Luonnonvihreiden värien rinnalle nousevat keväällä etenkin pastellivärit, kuten puuterimainen roosa.

Suomalaiskoteihin ne sopivat erityisen hyvin pehmittämään kevään kovaa luonnonvaloa. Valo, tai sen puute, on meillä aina sisustukseen vaikuttava seikka, vaikka muoti on nykyään entistä kansainvälisempää.

– Sosiaalinen media vaikuttaa paljon siihen, että trendit ovat aika samanlaiset ympäri maailman, Penttinen kertoo ja antaa esimerkin.

–Prismalla on myymälöitä Pietarissa ja Tallinnassa, ja niissä myydään samoja tuotteita kuin Suomessa.

Suomen 65 Prismassa myydään kuukausittain käyttötavaroita yli kahden miljoonan ostotapahtuman verran.

Sisustustavaroissa myydään eniten perustavaraa eli valkoisia, harmaita ja mustia esineitä ja tekstiilejä. Niiden rinnalla pitää kuitenkin olla erikoisia tärppejä, jotka herättävät asiakkaissa tunteita ja jakavat mielipiteet.

Maltillisinkin sisustaja haluaa yleensä kotiinsa jotain repäisevää.

–Yksi katseenvangitsija riittää hyvin, ja se voi olla täysin poikkeava muusta sisustuksesta, Penttinen sanoo.

–Tärkeintä on tietenkin sisustaa niin, että kodin estetiikasta tulee itselle hyvä mieli.

Sesongin mukaiset pienet muutokset on helppo päivittää kevään vaihtuessa kesäksi. Silloin hempeät sävyt vaihtuvat Penttisen mukaan kirkkaampiin väreihin, etnisiin kuvioihin ja eksotiikkaan.

–Parvekkeelle tai terassille on helpompi valita tekstiilejä, joissa on rohkeampia printtejä kuin sisätiloissa.

Vaikka kesään on vielä matkaa, on Jelena Penttinen siirtynyt työssään jo ensi talven ja kevään trendeihin. Hän paljastaa syksyn tuovan muassaan ainakin syviä punaisen sävyjä, paljetteja ja led-valoja, joita on jopa sisustustyynyissä.

–Blingblingiä tulee myös enemmän, ja sillä saa hyvää kontrastia käytännönläheiseen sisustukseen.

Mutta mitä valikoimapäällikkö sanoo siihen, että moni haluaa vähentää tavaran määrää. Kuinka kotia voisi piristää vain yhdellä ostoksella?

–Osta kiva kynnysmatto. Se on ensimmäinen asia, jonka näet tullessasi kotiin.

Trendivärejä sisustuksessa

Vihreä. Mallia voi ottaa luonnosta: kasveilla sisustetaan nyt jokaisessa huoneessa ja kasveja asetellaan tilassa eri tasoille. Kylmien metsänvihreiden rinnalla alkaa esiintyä myös lämpimämpiä vihreitä sävyjä.

Nude Puuterinen nude jatkaa voittokulkuaan ja alkaa myös uhmata valkoista sisustuksen yleisvärinä. Nuden sävyillä tuot lämpöä sisustukseen. Puuteriin yhdistetään varsinkin tummanvihreää, harmaata, terrakottaa ja vaaleaa puuta.

Terrakotta Ruukunpunainen terrakotta on nyt entistä räiskyvämpi ja punertavampi. Moni tuoli saa nyt ylleen poltetun punertavan sävyn. Terrakotta näyttää upealta messinkisten yksityiskohtien kanssa.

Roosa. Viileä roosa ryhditetään mustilla yksityiskohdilla ja vaalealla puulla, esimerkiksi havuvanerilla. Nämä sävyt näyttävät herkulliselta myös nuden parina.

Sininen on suosikki edelleen ja nyt entistä murretumpina. Tunnelmaa luodaan sinisen eri sävyillä sekä mustalla ja valkoisella. Siniseen yhdistetään paljon luonnonmateriaaleja ja nyt myös tummaa puupintaa, esimerkiksi palisanteria.

Muta Harmaa on nyt sävyltään lämmin ja se värittää etenkin kalusteita ja sisustusesineitä. Suosittu harmaa, ”greige” taittaa ruskeaan ja on niin sanotusti mudan sävyinen. Trenditietoinen maalaa keittiön mudan harmaaksi ja sisäseinät joko vaalealla vihreällä, murretulla sinisellä tai nuden sävyillä.

Lähde: Tikkurila

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut