Maahanmuuttajaäideille opetetaan suomen kieltä uusin keinoin – tavoitteena ottaa kieli haltuun vuodessa

Kolsoum Faghihi lukee Pirkko Wallinille päivän lehteä Simonkylässä sijaitsevassa Malminiityn asumis- ja toimintakeskuksessa. Faghihi on parhaillaan työkokeilussa, joka on osa Äidit mukaan -koulutusprojektia. Koulutuksen tavoite on kunnianhimoinen: maahanmuuttajaäitien halutaan oppivan suomen kieli vuodessa. Päivi Tuovinen

Marika Lumme

Kolsoum Faghihi on asunut Vantaalla pian 20 vuoden ajan. Iranista muuttanut Faghihi on viettänyt Suomessa asutut vuodet pääasiassa kotiäitinä. Suuri syy vuosien kotiäitiyteen on ollut heikko suomen kielen taito. Kodin seinien sisällä kielitaito ei ole kehittynyt samalla tavalla kuin lapsilla. Hänen oma äidinkieli on kurdi.

Faghihi toivoo saavansa työpaikan ja lähti mukaan uuteen Äidit mukana -projektiin. Viime syksynä käynnistyneen pilottiprojektin tavoitteena on, että maahanmuuttajaäidit oppivat suomen kielen vuodessa siten, että pärjäävät töissä ja jatko-opinnoissa.

Opetus alkoi Länsimäen koulun penkiltä ekaluokkalaisten kanssa. Äidit opiskelivat suomen kieltä ja matematiikkaa viime syksyn ajan yhdessä ensimmäisen luokan oppilaiden kanssa. Äitien koulupäivä jatkui vielä lasten koulupäivän päätyttyä, jolloin aiheena oli muun muassa suomalainen yhteiskunta.

Parhaillaan käynnissä on kevätlukukausi, jossa äidit ovat työssäoppimisessa neljä päivää viikossa ja yhden päivän koulussa. Faghihilla on takanaan työssäoppimista kuukauden verran ja hän on pärjännyt suomen kielellä mainiosti. Hän työskentelee Malminiityn asumis- ja toimintakeskuksessa vanhusten erityisasumisen yksikössä hoiva-avustajan tehtävissä. Työssäoppiminen kestää kesäkuuhun asti.

–Minä syötän vanhuksia, luen lehteä ja autan ulkoilussa, hän kertoo.

Faghihi sanoo oppineensa kieltä paljon ja nyt myös kirjoittaminen sujuu.

– Haluan oppia suomen kieltä, koska minä tarvitsen sitä, jotta voin löytää työpaikan.

Faghihi haaveilee jatko-opinnoista. Hän sanoo pitävänsä hoiva-alan töistä, mutta toivoo joku päivä pääsevänsä töihin kahvilaan tai ravintolaan. Hän aikoo hakea syksyllä jatko-opintoihin.

Äidit mukana -projektista vastaavan Edupolin tavoitteena on, että maahanmuuttajaäitien suomen kieli saadaan paremmaksi perinteistä nopeammin. Edupolin projektipäällikkö Minna Perokorpi-Sulin sanoo perinteisen kielitaipaleen TE-toimiston kotoutumiskoulutusten kautta kestävän vähintään kaksi vuotta. Nyt intensiivisellä koulutuksella vähintään sama kielitaitotaso on tarkoitus saavuttaa vuodessa.

Uudenmaan TE-toimiston palvelupäällikkö Jarmo Valtonen vahvistaa, että kokonaisuudessaan maahanmuuttaja-asiakkaan kotoutumisaika on kolme vuotta. Tästä ajasta kotoutumiskoulutuksen osuus on tavallisesti suurin, usein tuon kahden vuoden mittainen. Valtonen pitää uutta mallia erinomaisena kokeiluna, vaikkakin toivoo, että äitejä saadaan enemmän mukaan. Projektissa mukana olevat työttömät äidit saavat koko hankkeen ajalta kotoutumistukea, joka on Kelan työmarkkinatuen suuruinen.

Äidit mukana

Äidit mukana -projekti on Edupolin uusi koulutushanke, jossa Vantaan kaupunki on mukana.

Hankkeen kohderyhmänä ovat maahanmuuttajataustaiset kotona olevat äidit, joiden suomen kielen taito on pitkän kotonaolon jälkeen heikko ja estää jatko-opinnot tai työelämään siirtymisen.

Syyslukukaudella äidit opiskelevat suomen kieltä ja matematiikan perusteita Vantaalla sijaitsevassa koulussa. Kevätlukukaudella äitien kielenopetus tapahtuu työssäoppimisessa.

Viime syksynä käynnistyneessä projektissa on mukana tällä hetkellä viisi äitiä.

Uusi koulutus alkaa ensi syksynä Rajakylän koululla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.