Maahanmuuttajaäideille opetetaan suomen kieltä uusin keinoin – tavoitteena ottaa kieli haltuun vuodessa

Kolsoum Faghihi on asunut Vantaalla pian 20 vuoden ajan. Iranista muuttanut Faghihi on viettänyt Suomessa asutut vuodet pääasiassa kotiäitinä. Suuri syy vuosien kotiäitiyteen on ollut heikko suomen kielen taito. Kodin seinien sisällä kielitaito ei ole kehittynyt samalla tavalla kuin lapsilla. Hänen oma äidinkieli on kurdi.

Faghihi toivoo saavansa työpaikan ja lähti mukaan uuteen Äidit mukana -projektiin. Viime syksynä käynnistyneen pilottiprojektin tavoitteena on, että maahanmuuttajaäidit oppivat suomen kielen vuodessa siten, että pärjäävät töissä ja jatko-opinnoissa.

Opetus alkoi Länsimäen koulun penkiltä ekaluokkalaisten kanssa. Äidit opiskelivat suomen kieltä ja matematiikkaa viime syksyn ajan yhdessä ensimmäisen luokan oppilaiden kanssa. Äitien koulupäivä jatkui vielä lasten koulupäivän päätyttyä, jolloin aiheena oli muun muassa suomalainen yhteiskunta.

Parhaillaan käynnissä on kevätlukukausi, jossa äidit ovat työssäoppimisessa neljä päivää viikossa ja yhden päivän koulussa. Faghihilla on takanaan työssäoppimista kuukauden verran ja hän on pärjännyt suomen kielellä mainiosti. Hän työskentelee Malminiityn asumis- ja toimintakeskuksessa vanhusten erityisasumisen yksikössä hoiva-avustajan tehtävissä. Työssäoppiminen kestää kesäkuuhun asti.

–Minä syötän vanhuksia, luen lehteä ja autan ulkoilussa, hän kertoo.

Faghihi sanoo oppineensa kieltä paljon ja nyt myös kirjoittaminen sujuu.

– Haluan oppia suomen kieltä, koska minä tarvitsen sitä, jotta voin löytää työpaikan.

Faghihi haaveilee jatko-opinnoista. Hän sanoo pitävänsä hoiva-alan töistä, mutta toivoo joku päivä pääsevänsä töihin kahvilaan tai ravintolaan. Hän aikoo hakea syksyllä jatko-opintoihin.

Äidit mukana -projektista vastaavan Edupolin tavoitteena on, että maahanmuuttajaäitien suomen kieli saadaan paremmaksi perinteistä nopeammin. Edupolin projektipäällikkö Minna Perokorpi-Sulin sanoo perinteisen kielitaipaleen TE-toimiston kotoutumiskoulutusten kautta kestävän vähintään kaksi vuotta. Nyt intensiivisellä koulutuksella vähintään sama kielitaitotaso on tarkoitus saavuttaa vuodessa.

Uudenmaan TE-toimiston palvelupäällikkö Jarmo Valtonen vahvistaa, että kokonaisuudessaan maahanmuuttaja-asiakkaan kotoutumisaika on kolme vuotta. Tästä ajasta kotoutumiskoulutuksen osuus on tavallisesti suurin, usein tuon kahden vuoden mittainen. Valtonen pitää uutta mallia erinomaisena kokeiluna, vaikkakin toivoo, että äitejä saadaan enemmän mukaan. Projektissa mukana olevat työttömät äidit saavat koko hankkeen ajalta kotoutumistukea, joka on Kelan työmarkkinatuen suuruinen.

Äidit mukana

Äidit mukana -projekti on Edupolin uusi koulutushanke, jossa Vantaan kaupunki on mukana.

Hankkeen kohderyhmänä ovat maahanmuuttajataustaiset kotona olevat äidit, joiden suomen kielen taito on pitkän kotonaolon jälkeen heikko ja estää jatko-opinnot tai työelämään siirtymisen.

Syyslukukaudella äidit opiskelevat suomen kieltä ja matematiikan perusteita Vantaalla sijaitsevassa koulussa. Kevätlukukaudella äitien kielenopetus tapahtuu työssäoppimisessa.

Viime syksynä käynnistyneessä projektissa on mukana tällä hetkellä viisi äitiä.

Uusi koulutus alkaa ensi syksynä Rajakylän koululla.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut