Mielipide: Ennen normaaliksi luettu käytös voi johtaa nuoren sijoittamiseen

Tutkimusten mukaan nuorten alkoholinkäyttö ja humalajuominen ovat vähentyneet parinkymmenen vuoden aikana, toteaa kirjoittaja. Kuvituskuva. Else Kyhälä

toimitus

Lapsen psyykkinen tai neuropsykiatrinen sairaus ei ole koskaan ensisijaisesti lastensuojelutoimien, saati huostaanoton, peruste, muistuttaa kirjoittaja mielipidekirjoituksessaan.

Vantaan Sanomissa olijuttu huostaanottojen ja kiireellisten sijoitusten valtavasta kasvusta

Kansainvälisissä hyvinvointivertailuissahan suomalaislapset pärjäävät hyvin. Newsweek-lehden vuonna 2010 tekemän tutkimuksen mukaan Suomi on maailman paras maa, jonne lapsen kannattaisi syntyä.

Lapsesta johtuvia huostaanoton perusteita ovat lain mukaan päihteiden käyttö, muu kuin vähäisenä pidettävä rikollinen teko tai muu niihin rinnastettava käyttäytyminen. Tutkimusten mukaan nuorten rikollisuus, alkoholinkäyttö ja humalajuominen ovat vähentyneet parinkymmenen vuoden aikana. Huumeiden käyttö lisääntyi 90-luvulla, mutta on sittemmin tasaantunut. Silti etenkin nuorten huostaanottomäärät ovat kasvaneet moninkertaisiksi 1990-luvulta.

Lastensuojelulain muutos vuonna 2007 ja lastensuojeluilmoituskynnyksen alentaminen ovat ruuhkauttaneet lastensuojelua. Lastensuojeluilmoituksiakin pitäisi arvioida kriittisesti ja miettiä, miten ja missä ongelmat pitäisi ensisijaisesti hoitaa.

Erityisesti terveydenhuollosta tai koulusta tehtyjen ilmoitusten taustalla saattaa olla myös pyrkimys siirtää lapsi toisen hallinnonalan vastuulle.

Lapsen psyykkinen tai neuropsykiatrinen sairaus ei ole koskaan ensisijaisesti lastensuojelutoimien, saati huostaanoton, peruste. Lapsi on oikeutettu terveydenhuollon palveluihin. Lastensuojelun keinoin joudutaan puuttumaan lähinnä tapauksiin, joissa vanhemmat kieltävät lapseltaan hänen tarvitsemansa välittömän hoidon. Itsetuhoinen nuori on erikoissairaanhoidon tärkeimpiä potilasryhmiä. Minkään sairauden hoitosuosituksiin ei kuulu huostaanotto.

Lasten- ja nuorisopsykiatria näyttävät tekevän lastensuojeluilmoituksia siinä vaiheessa, kun tilanne ei ole terveydenhuollon keinoin parantunut tai terveydenhuollon avopalveluissa on puutteita. Toisaalta taas lastensuojelu omii itselleen sijaishuoltoon lapsia ja nuoria, jotka kuuluisivat ehdottomasti terveydenhuollon piiriin.

Yksityisiä ”psyykkistä tukea” antavia lastensuojelulaitoksia on syntynyt kuin sieniä sateella, mutta ”psykiatrinen hoito” voi olla käytännössä vain vuosien turhaa asumista lastenkodissa. Tutkimusten mukaan niin sanotut ”ammattilaiset” eivät onnistu vanhempia paremmin kasvatustyössä.

Vuosikymmeniä sitten normaalina pidetty nuorison käytös voi nyt johtaa nuoren sijoittamiseen lastensuojelulaitokseen. Varsin vaatimattomiakin murrosikäisen alkoholikokeiluja saatetaan nimittää päihteidenkäytöksi.

Vanhemmat saattavat ottaa itse yhteyttä lastensuojeluun pyytääkseen neuvoa lapsensa päihdekokeilujen vuoksi. Avunpyyntö voi johtaa kiireellisen sijoituksen kautta ns. avohuollon sijoitukseen, jonka seurauksena päihteidenkäyttö varsinaisesti alkaa. Nuori tutustuu laitoksessa muihin nuoriin, joilla on päihdetausta.

Dosentti Matti Rimpelän mukaan ”lastensuojelu ja lasten sijoittaminen laitoshoitoon on täysin suunnittelematonta ja erittäin kallista. Me käytämme yhä enemmän voimavaroja lasten sijoittamiseksi kodin ulkopuolelle. Siinä ei ole mitään inhimillistä tai taloudellista järkeä. Iso ongelma on se, että koko prosessi on viimeiset yli 20 vuotta kulkenut suunnittelemattomasti kenenkään ohjaamatta”. Niinpä Vantaan perhepalveluiden johtajakin totesi haastattelussa, että ”nuoria on tullut meille kuin puskista”.

T. Nuppi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut