Apteekkarit protestoivat uusia apteekkeja vastaan Vantaalla – "Mitä hyötyä apteekkien kilpailun lisääntymisestä on asiakkaille?"

PALVELUT Oikaisuvaatimuksenallekirjoittanut apteekkari kiistää, että valituksen taustalla olisi pelko kilpailusta.

Fimea haluaa Vantaalle neljä uutta apteekkia. Vantaanportin apteekkarin mukaan apteekkien määrän lisääntymisestä saattaa olla asiakkaille jopa haittaa. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaalle tulee neljä uutta apteekkia. Niin päätti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea helmikuussa.

Päätös ei miellytä seitsemää Vantaalla toimivaa apteekkaria, jotka ovat tehneet päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

Valitusprosessi saattaa pisimmillään hidastaa uusien apteekkien tuloa jopa vuosilla. Päätöksestä voi valittaa aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

Uusien apteekkien perustamispäätökset ovat lähtökohtaisesti valitusherkkiä, myöntää Fimean yliproviisori Noora OinonenHarvoin päästään sillä, että päätös tulee heti voimaan.

–Valitusprosessin aikana uusia kilpailijoita ei tule apteekkarien markkina-alueelle, kuvaa Oinonen tilannetta.

Yksi oikaisuvaatimuksen allekirjoittajista on Vantaanportin apteekkari Jari Kiviranta Hänen mukaansa kyse ei ole siitä, että apteekkarit pelkäisivät kilpailun lisääntymistä.

–Mitä hyötyä kilpailun lisääntymisestä sitä paitsi on asiakkaille, kun lääkkeiden hinnat ovat samat joka apteekissa, sanoo Kiviranta.

Fimea päätti myös, että apteekit saavat jatkossa itse valita sijaintipaikkansa Vantaalla. Aiemmin apteekin sijainti oli määrätty jo ennen kuin lupa tuli haettavaksi.

Päätöstä vastustavat apteekkarit katsovat sijaintimääräyksen poistumisen johtavan pahimmillaan siihen, että kaikki apteekit sijoittuvat hyville kauppapaikoille ja muut asuinalueet jäävät vaille apteekkipalveluja.

–Fimea perustelee uusia lupia muun muassa sillä, että Kivistöön saataisiin apteekki. Samassa päätöksessä luovutaan sijaintialuejaosta. Miten voidaan varmistaa, että yksi uusista apteekeista tulisi Kivistöön? kysyy Kiviranta.

Kiviranta kertoo esimerkin pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

–Lahdessa uusien apteekien tulo johti siihen, että osa apteekeista joutui taloudellisiin vaikeuksiin, koska asiakkaita ei riittänyt kaikille. Yhdessä apteekissa esiintyi jopa rikollista ja potilasturvallisuutta vaarantavaa toimintaa.

Apteekkien määrän lisääntymisestä saattaa Kivirannan mielestä olla myös asiakkaille jopa haittaa.

–Mitä enemmän apteekkeja on, sitä pienemmät ovat varastot. Se tarkoittaa erityisesti harvinaistenlääkkeiden saatavuuden huononemista.

Oikaisuvaatimuksen allekirjoittaneet apteekkarit korostavat, etteivät he vastusta uusien apteekkien perustamista sinänsä, mutta jokaisen uuden apteekin perustaminen tulee selvittää sijaintikohtaisesti yksi kerrallaan. Fimean perustelut ovat allekirjoittaneiden mukaan riittämättömiä osoittamaan, että Vantaalla olisi tarve perustaa neljä uutta apteekkia yhdellä kertaa.

Espoossa valituksesta syntyi kohu

Vantaalla on tällä hetkellä 12 itsenäistä apteekkia ja kolme sivuapteekkia. Sivuapteekit ovat lentoasemalla, Länsimäessä ja Tammistossa.

Fimea on päättänyt antaa luvan neljälle uudelle apteekille Vantaalla.

Päätökseen on tullut kaksi oikaisuvaatimusta. Toisen on allekirjoittanut Yliopiston Apteekki ja toisen ovat allekirjoittaneet seitsemän apteekkaria. YliopistonApteekki ei vastusta uusien apteekkien perutamista Vantaalle, vaan toivoo oikaisupyynnössään, että myös Yliopiston Apteekilla olisi Vantaan alueella vapaa sijoittumisoikeus kuten muillakin apteekeilla.

Myös Espoossa Fimean päätös uusien apteekkien perustamisesta johti apteekkarien tekemään valitukseen. Asiasta syntyi paljon keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.

Tekstiä muokattu 19.4. klo 9.30. Lisätty tietoa Yliopiston Apteekin tekemästä oikaisuvaatimuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 2. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 3. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 4. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 5. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 10. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 14. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 15. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 3. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 6. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 10. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 11. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.