Apteekkarit protestoivat uusia apteekkeja vastaan Vantaalla – "Mitä hyötyä apteekkien kilpailun lisääntymisestä on asiakkaille?"

PALVELUT Oikaisuvaatimuksenallekirjoittanut apteekkari kiistää, että valituksen taustalla olisi pelko kilpailusta.

Vantaalle tulee neljä uutta apteekkia. Niin päätti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea helmikuussa.

Päätös ei miellytä seitsemää Vantaalla toimivaa apteekkaria, jotka ovat tehneet päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

Valitusprosessi saattaa pisimmillään hidastaa uusien apteekkien tuloa jopa vuosilla. Päätöksestä voi valittaa aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

Uusien apteekkien perustamispäätökset ovat lähtökohtaisesti valitusherkkiä, myöntää Fimean yliproviisori Noora OinonenHarvoin päästään sillä, että päätös tulee heti voimaan.

–Valitusprosessin aikana uusia kilpailijoita ei tule apteekkarien markkina-alueelle, kuvaa Oinonen tilannetta.

Yksi oikaisuvaatimuksen allekirjoittajista on Vantaanportin apteekkari Jari Kiviranta Hänen mukaansa kyse ei ole siitä, että apteekkarit pelkäisivät kilpailun lisääntymistä.

–Mitä hyötyä kilpailun lisääntymisestä sitä paitsi on asiakkaille, kun lääkkeiden hinnat ovat samat joka apteekissa, sanoo Kiviranta.

Fimea päätti myös, että apteekit saavat jatkossa itse valita sijaintipaikkansa Vantaalla. Aiemmin apteekin sijainti oli määrätty jo ennen kuin lupa tuli haettavaksi.

Päätöstä vastustavat apteekkarit katsovat sijaintimääräyksen poistumisen johtavan pahimmillaan siihen, että kaikki apteekit sijoittuvat hyville kauppapaikoille ja muut asuinalueet jäävät vaille apteekkipalveluja.

–Fimea perustelee uusia lupia muun muassa sillä, että Kivistöön saataisiin apteekki. Samassa päätöksessä luovutaan sijaintialuejaosta. Miten voidaan varmistaa, että yksi uusista apteekeista tulisi Kivistöön? kysyy Kiviranta.

Kiviranta kertoo esimerkin pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

–Lahdessa uusien apteekien tulo johti siihen, että osa apteekeista joutui taloudellisiin vaikeuksiin, koska asiakkaita ei riittänyt kaikille. Yhdessä apteekissa esiintyi jopa rikollista ja potilasturvallisuutta vaarantavaa toimintaa.

Apteekkien määrän lisääntymisestä saattaa Kivirannan mielestä olla myös asiakkaille jopa haittaa.

–Mitä enemmän apteekkeja on, sitä pienemmät ovat varastot. Se tarkoittaa erityisesti harvinaistenlääkkeiden saatavuuden huononemista.

Oikaisuvaatimuksen allekirjoittaneet apteekkarit korostavat, etteivät he vastusta uusien apteekkien perustamista sinänsä, mutta jokaisen uuden apteekin perustaminen tulee selvittää sijaintikohtaisesti yksi kerrallaan. Fimean perustelut ovat allekirjoittaneiden mukaan riittämättömiä osoittamaan, että Vantaalla olisi tarve perustaa neljä uutta apteekkia yhdellä kertaa.

Espoossa valituksesta syntyi kohu

Vantaalla on tällä hetkellä 12 itsenäistä apteekkia ja kolme sivuapteekkia. Sivuapteekit ovat lentoasemalla, Länsimäessä ja Tammistossa.

Fimea on päättänyt antaa luvan neljälle uudelle apteekille Vantaalla.

Päätökseen on tullut kaksi oikaisuvaatimusta. Toisen on allekirjoittanut Yliopiston Apteekki ja toisen ovat allekirjoittaneet seitsemän apteekkaria. YliopistonApteekki ei vastusta uusien apteekkien perutamista Vantaalle, vaan toivoo oikaisupyynnössään, että myös Yliopiston Apteekilla olisi Vantaan alueella vapaa sijoittumisoikeus kuten muillakin apteekeilla.

Myös Espoossa Fimean päätös uusien apteekkien perustamisesta johti apteekkarien tekemään valitukseen. Asiasta syntyi paljon keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.

Tekstiä muokattu 19.4. klo 9.30. Lisätty tietoa Yliopiston Apteekin tekemästä oikaisuvaatimuksesta.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut