Järjestyksenvalvojien toimista nousi poru Vantaalla – Poliisi: "Video antaa tilanteesta puutteellisen kuvan"

Järjestyksenvalvojien toiminnasta Vantaan Tikkurilassa viime vuodenvaihteessa ei ole tehty rikosilmoitusta. Myöskään poliisi ei ole nähnyt tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen. – Kuva ei liity tapaukseen. Lotta Åberg / Arkisto

Jari Pietiläinen

Viime joulukuussa Vantaan Tikkurilassa kuvattu video nuorison ja järjestyksenvalvojien välisestä kärhämöinnistä on noussut uudelleen esille. Youtubeen ladatulla videolla järjestyksenvalvojat poistavat nuoria bussista.

Asia nousi esille tänään Vantaan Sanomien verkkosivuilla ilmestyneessä jutussa, jossa nuori mies kertoo järjestyksenvalvojien epäasiallisesta käytöksestä.

– Kerran Dixissä joku henkilö oli häröillyt sisätiloissa ja hänet oli heitetty ulos. Hyvää työtä vartijoilta, kiitos siitä. Mutta tämän jälkeen kyseinen henkilö oli noussut bussin kyytiin kotimatkalle, johon vartijat puuttuivat kirjaimellisesti seuraamalla miestä ja repimällä hänet ulos bussista, nuori kertoo verkkojutussa.

Tapaus ja siitä kuvattu video on komisario Jarmo Ojalan muistissa.

– Video on sikäli puutteellinen, että siitä ei tule selväksi, mikä on ollut edeltävä tilanne. Mutta ainakaan videolla näkyvässä tilanteessa ei käytetä väkivaltaa, joten poliisilla ei ole ollut syytä puuttua tapahtuneeseen, kertoo Itä-Uudenmaan poliisissa työskentelevä Ojala.

Silminnäkijä näkee usein vain osan tapahtumista."

Hänen mukaansa poliisi ei myöskään ole saanut nuorten eikä muidenkaan paikalla olleiden tekemiä rikosilmoituksia tapahtuneesta.

– Lisäksi pitää muistaa, että tällaisia videoituja tapauksia jokainen katsoo omasta näkökulmastaan. Myös tilanteeseen tullut silminnäkijä näkee usein vain pienen osan tapahtumista, mutta johtopäätökset asioista tehdään niillä tiedoilla, Ojala muistuttaa.

Hän korostaa myös, että mainittu video on kuvattu vuodenvaihteessa, jolloin välit Dixissä ja sen ympäristössä oleskelevien nuorten suhteet järjestyksenvalvojiin olivat tulehtuneet.

– Nyt tilanne on saatu huomattavasti rauhoittumaan. Tähän ovat vaikuttaneet esimerkiksi nuorisopalvelut, jotka ovat jalkautuneet Tikkurilan kaduille sekä uusien nuorisotilojen avaaminen rautatieaseman läheisyyteen, Ojala kertoo.

Itä-Uudenmaan poliisi pitää vartijoiden ja järjestyksenvalvojien käyttäytymistä Tikkurilassa pääpiirteissään asiallisena.

– Järjestyksenvalvojilla on järjestyslakiin perustuvat valtuudet toimia ja esimerkiksi poistaa henkilöitä tietystä tilasta. Heidän toimintansa ovat hyvä lisä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisessä, Ojala kertoo.

Järjestyksenvalvojat eivät voi tehd mitä tahansa."

Hänen mukaansa ei kuitenkaan ole kyse siitä, että järjestyksenvalvojat voisivat tehdä mitä tahansa.

– Ei ole väliä sillä kuka on kyseessä, vaan jos ylilyöntejä tapahtuu, poliisilla on viime kädessä velvollisuus puuttua siihen. Tämä siis siitä huolimatta, vaikka kyseessä olisi vartija tai järjestyksenvalvoja.

Toisinaan kauppakeskusten asiakkaille jää hämäräksi se, missä kohdalla varsinainen kauppakeskus alkaa ja kuka alueella pitää yllä järjestystä. Tikkurilan aseman alueella on kolme erillistä kiinteistöä, joista Dixin toimisto- ja liikekeskus on Ratatien puolella oleva rakennus.

Dixin kauppakeskuspäällikkö Johanna Harjunmaa muistuttaa, että asemasilta on liikenneviraston hallinnoimaa aluetta ja asemasillan Jokiniemen puolelle valmistunut uusi rakennus on Spondan kiinteistö. Dixin kauppakeskuksen ja toimistorakennusten järjestyksenvalvonnasta vastaa Securitas. Kauppakeskus on luonut nuoria asiakkaita varten selkeät ohjeet.

Asemasillan ilkivaltaa ei ole saatu loppumaan."

– Käytöksen pitää olla Dixissä asiallista, eikä se saa häiritä keskuksen muita asiakkaita. Meille nuoret ovat aina tervetulleita, eikä mitään isoja ongelmia ole ollut. Teemme myös aktiivista yhteistyötä alueen nuorisotoimen, Nuorisotyö raiteilla –hankkeen ja Aseman Lapset ry:n kanssa, Harjunmaa kertoo.

Saman asian vahvistaa Liikenneviraston projektipäällikkö Arto Muukkonen

– Tilanne asemasillalla on jo huomattavasti rauhoittunut. Olemme tehneet hyvää yhteistyötä poliisin, kauppakeskuksen ja nuorisotoimen kanssa, Muukkonen mainitsee.

Hänen mukaansa sillalla sijaitseviin wc-tiloihin kohdistuu edelleenkin ilkivaltaa, jota ei ole saatu loppumaan. Vantaan Sanomat kertoi ongelmasta jo reilu vuosi sitten

– Olemme kokeilleet muun muassa vessanovien kooditusta ja muuttaneet ovia kolikoilla aukeaviksi, mutta ilkivaltaa ei ole saatu loppumaan. Vaikka osa tekijöistä on saatu kiinni, wc-tiloissa on yhä rikottu paikkoja.

Katso alta viime vuodenvaihteessa kuvattu videonuorten ja järjestyksenvalvojien kahakasta Tikkurilassa.