Kiireellisten sijoitusten määrä on noussut hurjasti Vantaalla – "Nuoria on tullut meille kuin puskista"

Vanhemmat tekevät yhä useammin lastensuojeluilmoituksen omasta lapsestaan. Kuvituskuva, kuvan henkilö ei liity juttuun. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Marika Lumme

Lasten huostaanottojen ja kiireellisten sijoitusten määrä nousi Vantaalla merkittävästi viime vuoden aikana. Huostaanottoja tehtiin viime vuonna 108 ja vuonna 2016 86. Kiireellisiä sijoituksia tehtiin viime vuoden aikana 234. Vuonna 2016 kiireellisiä sijoituksia tehtiin 155.

– Hirveän suuri luku, Vantaan perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbom kuvailee erityisesti kiireellisten sijoitusten määrän kasvua.

Cantell-Forsbomin mukaan viime vuoden aikana silmiinpistävää oli kiireellisten sijoitusten tarve perheissä, jotka eivät ole aiemmin olleet lastensuojelun asiakkaina. Hän arvioi, että jopa 30 prosenttia viime vuonna kiireellisesti sijoitetuista lapsista ja nuorista tuli kodeista, jotka eivät olleet lastensuojelun tiedossa aiemmin.

– Erityisesti nuoria on tullut meille kuin puskista.

Cantell-Forsbomin mukaan kyseessä on ilmiö, joka näkyy erityisesti isoissa kaupungeissa.

– Apua ei syystä tai toisesta joko haeta ajoissa tai osata ottaa vastaan ja lopulta pyydetään lastensuojelua apuun.

Päihteet, mielenterveysongelmat ja itsetuhoinen käyttäytyminen ovat Cantell-Forsbomin mukaan useimmiten nuorten kiireellisten sijoitusten taustalla. Pienempien lasten kohdalla vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmat heijastuvat lapsiin.

– Huoltajilla on haasteita usein yleisesti elämänhallinnassa ja jaksamisessa. Yhä enemmän on heitä, jotka voivat todella hvyin ja sitten heitä, jotka voivat todella huonosti.

Tänä vuonna alkuvuosi näyttää Cantell-Forsbomin mukaan vain hieman valoisammalta.

– Huostaanottojen määrä on tullut ehkä vähän alas, mutta suurta käännettä ei valitettavasti tule tapahtumaan.

Kaikille lapsille löytyy paikka

Kiireellisen sijoituksen tarve voi syntyä esimerkiksi silloin, kun kodin olosuhteet välittömästi vaarantavat lapsen terveyttä tai kehitystä.

Vantaalla vuonna 2017 kiireellisesti sijoitetuista lapsista yli 50 prosenttia oli yli 13-vuotiaita.

Kiireellinen sijoitus tehdäänVantaan perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbomin mukaan keskimäärin enintään 8 päiväksi. Suuri osa lapsista palaa kiireellisen sijoituksen jälkeen takaisin kotiin. Jos avohuollon tukitoimet eivät ole riittäviä, lapsi on hänen mukaansa otettava huostaan.

Vantaalla kiireellisesti sijoitetuille lapsille etsitään paikka Tammirinteen tai Viertolan vastaanottokodeista tai sijaisperheistä. Kaupungin mukaan kaikille lapsille löytyy paikka.

Vantaalla rekrytoidaan jatkuvasti uusia sijaisperheitä. Vantaalla on tällä hetkellä noin 190 sijaisperhettä, joissa on 40 paikkaa lasten lyhytaikaiseen sijoitukseen akuuteissa tilanteissa.

Juttua muokattu 16.4. klo 14.10: Tarkennettu tietoa kiireellisten sijoitusten kestoon liittyen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut