Leikkipaikkaan liittyvä vastuu voi yllättää taloyhtiössä

Asuminen Kaava voi estää tarpeettoman leikkipaikan poistamisen taloyhtiön alueelta.

Leikkipaikan turvallisuudesta vastaa taloyhtiö. Edes talven olosuhteet eivät aina vapauta vastuusta, jos jotain ikävää tapahtuu. Johanna Erjonsalo

Tiina Örn

Lumen sulaessa taloyhtiössä alkavat pihatyöt. Osana keväthommia tulee tarkistaa myös taloyhtiön tarjoaman leikkipaikan kunto.

–Leikkipaikkaan liittyvien turvallisuusriskien suuri määrä saattaa yllättää taloyhtiössä, kommentoi Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen

Tässä pätee sama kuin esimerkiksi lumiturmissa.”

Vaaratilanteiden välttämiseksi leikkipaikassa on säännöllisesti tarkistettava turva-alustojen pehmeys ja se, ettei missään ole välejä, joihin lapsen pää voi juuttua. Myös keinujen ja kiipeilytelineiden kestävyys on varmistettava.

Vastuuseikat voivat yllättää. Leikkipaikan kunnossapidosta koko sen elinkaaren ajan vastaa taloyhtiö eli käytännössä sen hallitus.

–Se edellyttää aika paljon systemaattisuutta huollossa ja tarkistuksissa.

Taloyhtiön hallituksen tulee myös varmistaa, että leikkipaikan käyttäjillä on tieto, minne he voivat ilmoittaa havaitsemistaan vioista ja turvallisuusriskeistä.

Leikkipaikkoja käytetään pääsääntöisesti sulan maan aikaan, mutta huoltoa ei saa laiminlyödä talvellakaan.

–Suomen säässä ei talviolosuhteissa voida edellyttää samaa turvallisuustasoa kuin kesällä, mutta turvallisuusriski leikkipaikat eivät saa olla talvellakaan.

Taloyhtiöllä on korvausvastuu leikkipaikassa tapahtuneessa onnettomuudessa, jos yhtiön voidaan katsoa laiminlyönneen huolto- ja korjausvelvollisuutensa.

–Tässä pätee sama kuin esimerkiksi talvikunnossapidossa. Ollaanko tehty kaikki ne toimet turvallisuuden varmistamiseksi, jotka voidaan kohtuudella odottaa tehtävän.

Vaikka leikkipaikalle ei olisi tarvetta, sen poistaminen taloyhtiön alueelta ei aina ole ongelmatonta.

–Kaava voi määrätä, että taloyhtiön tontilla pitää olla leikkipaikka. Yhtiö ei voi sitä silloin poistaa.

Leikkipaikkojen kunnossapito ja taloyhtiön vastuu on yksi niistä asioista, joista Leppänen toivoo taloyhtiön jäsenten myös omatoimisesti hankkivan tietoa.

–Huoltovelvollisuus tulee varmasti täytetyksi, jos taloyhtiössä on asiantunteva isännöinti. Siitä huolimatta myös hallituksen jäsenten on hyvä olla asiasta tietoisia.

Leikkipaikan kuntokatselmus

Tarkista iskuavaimentavan alustan kunto ja kattavuus. Lisää turvahiekkaa tarvittaessa.

Rikkoutuneet välineet on korjattava aina vuodenajasta riippumatta.

Korjaa mahdolliset lahovauriot ja huonokuntoiset perustukset.

Tarkista keinujen saranoiden ja ketjujen kunto.

Myös leikkipaikan hygieniasta on huolehdittava.

Kotikäyttöön tarkoitettuja trampoliineja (EN 71) ei ole tarkoitettu käytettäväksi taloyhtiöiden pihoilla.

www.tukes.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.