Mielipide: Kartanonkosken ruotsinkielisen päiväkotiryhmän sulkeminen peruttava

Kirjoittajat kysyvät, onko ruotsinkielisen päiväkotiryhmän tulevaisuutta yritetty tosissaan ratkoa. Arkisto/ Päivi Tuovinen

toimitus

Herää epäilys, ettei ole tosissaan yritetty ratkoa päiväkotiryhmän tulevaisuuden turvaamista, kirjoittajat pohtivat.

Kartanonkoskelle avattiin ruotsinkielinen päiväkotiryhmä Lupinerna syksyllä 2016. Hallinnollisesti tämä pieni päiväkotiryhmä on Kartanonkosken päiväkodin alainen. Kiinnostus tuoda esiin tämä ruotsinkielinen päiväkotiryhmä ei edes näy Kartanonkosken kotisivun etusivulla.

Suomenkielisen hallinnon alaisena ruotsinkieliseen ryhmään on ollut vaikeuksia rekrytoida henkilöstöä. Tämä voi osittain johtua siitä, ettei suomenkielisellä hallinnolla ole sitä verkostoa, josta yleensä on apua rekrytoinnissa.

Ruotsinkielistä päiväkotihenkilöstöä on myös käytetty Kartanonkosken viiden suomenkielisen päiväkotiryhmän henkilöstötarpeisiin. Heittopussikäytäntö ei palvele ruotsinkielistä päiväkotiryhmää eikä tue henkilöstöä siinä tehtävässä mihin heidät on valittu.

Ruotsinkielisen ryhmän referenssipohja on ruotsinkielinen päiväkoti eli joko Dickursby daghem tai Daghemmet Timotej. Näin turvattaisiin ruotsinkielinen hallinto, joka ymmärtää ruotsinkielisten perheiden, lasten ja henkilöstön tarpeet. Ihmettelemme, miten päivittäinen informaatio, tuki, koulutus ja työnohjaus onnistuu ruotsinkielisten tarpeisiin tälläisellä järjestelyllä?

On sinänsä ilahduttavaa, että ”suunnitellaan” ruotsinkielistä kielikylpyä. Lieneekö tämä kuitenkin ollut ajatus alusta alkaen, koska ruotsinkielisestä kielikylvystä puhutaan Kartanonkosken päiväkodin nettisivuilla koskien Lupinerna-ryhmää? Kielikylpy on kuitenkin palvelua suomenkielisille. Ruotsinkielisen päiväkotiryhmän sulkeminen (opetuslautakunnan jaoston päätös 19.3.) merkitsee ruotsinkielisten ja kaksikielisten perheiden päiväkotimatkojen pitenemistä 7–10 kilometriin, Tikkurilaan tai Myyrmäkeen.

Sulkemisen perusteeksi on kerrottu pätevän ruotsinkieltä taitavan henkilöstön rekrytoimisen vaikeus. Eikö kielikylpy tarvitse ruotsinkieltä taitavia?

Herää epäilys, ettei ole tosissaan yritetty ratkoa päiväkotiryhmän tulevaisuuden turvaamista.

Asuinalue houkuttelee etenkin lapsiperheitä. Emme voi hyväksyä kaksikielisen kaupunkimme ruotsin- ja kaksikielisten perheiden täysin eriarvoista kohtelua. Esitämme lopetuspäätöksen kumoamista tai yksityistä ruotsinkielistä päiväkotitoimintaa tarjoavan toimijan hankkimista. Yksityisillä tuntuu olevan rekrytointiosaamista. Hallintorakenteet pitää myös luoda sellaisiksi, että ne tukevat vähemmistöä.

Stefan Åstrand, kaupunginvaltuutettu (r.) 29 Carita Haga, opetusltk:n ruotsinkielisen jaoston ent. pj. (r.) 29 Astrid Nurmivaara, ent. kaupunginvaltuutettu (r.)

Göran Härmälä, ent. kaupunginvaltuutettu ( r.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.