Tikkurilanrannan hurja muodonmuutos käyntiin: huvilatontille tulee leikkikeidas

Veininmyllynsillan viereen sijoittuva leikkialue rajautuu pohjoisessa Tikkurilantiehen ja etelässä Keravanjokeen. Tuomas Massinen

Tuomas Massinen

Tikkurilanrannan hurja muodonmuutos saa pian alkusysäyksen, kun Åvikin tontille rakennettavan leikkipuiston pohjustustyöt alkavat.

Vantaan puunhoitajat siistivät kevään aikana puretun edustushuvilan ympäristöä kaatamalla huonokuntoisia puita.

–Varsinainen leikkipaikan rakentaminen ajoittuu ensi syksyn ja syksyn 2019 välille, aikatauluttaa jokirantahanketta johtava maisema-arkkitehti Hanna Keskinen

Noin 1000 neliön Åvikin leikkipuisto valmistuu ensi vuoden lopulla. Se korvaa puolta pienemmän Neilikkapuiston leikkialueen. Kyseessä on ensivaihe jokirannan massiivisessa uudistamisessa tikkurilalaisten olohuoneeksi.

Uusi leikkikeidas on Keskisen mukaan luonteeltaan "toiminnallinen oleskelu- ja tapahtumapaikka": leikkien lisäksi alueella voidaan nauttia päivästä vaikka piknikin tai livemusiikin merkeissä.

–Puiston teema ”kaislikossa suhisee” saa innoituksensa ympäröivästä jokiluonnosta ja näkyy leikkipaikan värimaailmassa ja visuaalisessa ilmeessä, kuten leikkivälineissä ja aitarakenteessa, Keskinen kuvailee.

Aidatulle alueelle tuodaan monia leikkivälineitä eri-ikäisille ja luodaan pohjavettä hyödyntävä vesileikkipaikka.

Leikkipuisto on suunniteltu alueen historiaa kunnioittaen. Puretusta Åvikin huvilasta säilyvät muistoina portinpylväät ja vanhoja puita. Leikkipuistoon pystytetään erikoisvalaisinpylväs, josta syntyy alueen maamerkki. Myös muurien ja penkkien alapinnat ja komeimmat puut valaistaan. Rantaan sijoitetaan oleskelutasoja ja penkkejä. Veininmyllyn edustan tanssilava ja katsomo säilytetään tässä vaiheessa entisellään.

–Alueen suunnitteluun ei ole otettu suoraan otettu mallia mistään, vaan sen lähtökohtana on ollut jokirannan kulttuurihistoria ja luontoarvot sekä "paikan henki", Keskinen summaa.

Jokirantaa uudistetaan pala kerrallaan

Leikkipaikan suunnitelma perustuu Tikkurilan jokirannan maisema-arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen ehdotukseen Keidas ja kisan jatkotyönä laadittuun jokirannan yleissuunnitelmaan.

Tikkurilanrantaa uudistetaan laajasti, pala kerrallaan. Noin 6800 neliön Åvikin alue on ensimmäinen kehitettävä osa-alue.

Leikkialue, Veininmyllylle ja Villa Söderbolle rakennettavat vesi- ja viemärilinjat sekä hulevesien biosuodatusjärjestelmä maksavat 1,3 miljoonaa euroa. Tekninen lautakunta siunasi asian hiljan.

Uudistusten tavoitteena on luoda jokirannasta lähivuosina viihtyisä rantapuisto, tikkurilalaisten olohuone, jossa luonto ja toiminnot ovat tasapainossa. Jokirannalle on leimallista teollisuus- ja kulttuurihistorian tunnelma, jota korostetaan maisema-arkkitehtuurin keinoin.

Keidas-suunnitelman on laatinut LOCI maisema-arkkitehdit Oy työryhmineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.