Ihosyöpä vaanii nyt nuoria suomalaisia – "Jos aurinkorasvaa laittaa liian vähän, sen teho puoliintuu"

TERVEYS Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voitaisiin estää, jos auringolta suojauduttaisiin oikein. Melanooma on erityisesti nuorten naisten yleisimpiä syöpiä.

Sanna Haapalainen suojaa aina silmänsä auringonpaisteelta. – Sairastan migreeniä, ja lasit auttavat estämään sitä, hän kertoo. Vaunuissa nukkuva Lilja-vauva sai omat aurikolasit kastelahjaksi. Ari Peltonen

Laura Pohjanpalo

Ihmiset eivät ymmärrä että ihosyövän vaara on todellinen myös Suomessa, vaikka aurinko ei täällä paahdakaan yhtä kuumasti kuin etelän lämpimissä maissa, sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto

–Kun aurinko keväällä alkaa paistaa, saatetaan helposti ahmia aurinkoa liikaa. Ei muisteta että myös kevätaurinko voi polttaa ja siltä pitää myös suojautua.

Lapsen iho on erityisen herkkä auringolle, joten lapsien suojaamisessa tulisi olla todella huolellinen, hän muistuttaa.

–Se on tärkeää varsinkin nykyisin, kun lapset ovat mukana perheen etelänmatkoilla pienestä pitäen.

Matkailun lisääntyminen onkin yksi asia, joka vaikuttaa selvästi ihosyöpien lisääntymiseen. Etelänmatkat ovat lisääntyneet Suomessa 1970-luvulta lähtien. Lomamatkoilla saatetaan maata pitkiä aikoja auringossa, mikä lisää auringosta iholle tulevan säteilyn määrää.

–Melanooma kehittyy pidemmän ajan kuluessa. Mitä enemmän aurinkoa saa elinaikanaan ja mitä useamman kerran iho on päässyt palamaan, sitä suurempi on ihosyövän riski, Laivisto kertoo.

Auringossa oleskelussa olisi hyvä hakeutua aina varjopaikkoihin ja välttää auringossa oleskelua kello 11–15 välisenä aikana.

–Ihosyöpä johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein.

–UV-säteiltä suojautumisessa on tärkeää on muistaa kolme asiaa: varjo, vaatteet ja voide. Ensisijainen keino suojautua on pysytellä varjossa, Laivisto sanoo.

Entä minkälaista aurinkorasvaa tulisi käyttää? Laivisto kehottaa valitsemaan vähintään suojakertoimen 30.

–Mieluummin liian korkea suojakerroin kuin liian matala, hän toteaa.

Aurinkolomamatkoille on syytä valita vielä korkeampi suojakerroin, jopa 50.

Jos voidetta ei laita riittävästi, sen teho voi heikentyä jopa puoleen. Siksikin on parempi valita korkeampi suojakerroin.

–On tärkeää tarkistaa, että voide suojaa sekä UVA-säteilyltä että UVB-säteilyltä, Laivisto muistuttaa.

Yleensä aurinkosuojatuotteet säilyvät noin vuoden avaamisesta.

Ihosyövistä vakavin on melanooma. Se on Suomessakin nopeimmin yleistyvä syöpä.

Vuonna 2014 siihen sairastui Suomessa noin 700 miestä ja noin 670 naista. Useimmat melanoomat tulevat iäkkäille, sillä ihosyöpien riski kasvaa iän myötä. Melanooma on kuitenkin myös nuorempien, erityisesti nuorten naisten, yleisimpiä syöpiä. Lapsilla melanooma on harvinainen.

UV-säteily on haitaksi myös silmille. Säteily aiheuttaa muun muassa mykiön samentumia, harmaakaihia ja silmänpohjan rappeumaa. Aurinkolasit ovat siis auringonpaisteessa tarpeen, mutta millaiset lasit kaupasta kannattaa valita?

Hyvät aurinkolasit paitsi suodattavat säteilyä tehokkaasti, myös peittävät sivuilta silmään pyrkivän säteilyn, kertoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

–Laadukkaat lasit tunnistaa siitä, että niissä on CE-merkki ja UV 400 -merkki. Lisäksi hyvissä laseissa on lupaus sataprosenttisesta UV-suojasta, hän sanoo.

Aurinkolaseja tarvitaan myös talvella.

–Auringossa hohtava lumihanki heijastaa säteilyä ja moninkertaistaa silmien altistumisen säteilylle, Laivisto sanoo.

Lumisokeudeksi kutsutaan tilannetta, jossa silmän pintakerros eli sarveiskalvo ärtyy auringon ultraviolettisäteilystä. Silmät ovat kipeät ja vetistävät, ja tuntuu kuin niissä olisi hiekkaa.

Lumisokeuden voi saada myös kesällä veden ääreltä, koska UV-säteily heijastuu veden pinnasta. Lumisokeus on ohimenevä mutta kivulias vaiva, joka parantuu itsestään levolla.

Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, koska lapsen silmän linssi päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen ja säteily voi tunkeutua verkkokalvolle asti rappeuttaen sitä.

Auringon haitallisen säteilyn määrää voidaan mitata ja ilmoittaa UV-indeksillä. Se kertoo auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla.

UV-indeksin arvo 0 tarkoittaa, ettei säteilyä ole lainkaan. Auringolta on syytä suojautua kun indeksi ylittää arvon 3. Keskikesällä ja keskipäivällä UV-indeksi vaihtelee Etelä-Suomessa pilvettömänä päivänä 5–7 välillä.

UV-indeksiennusteen voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta: ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste.

Varjopaikkoja lasten ulkoilualueille

Säteilyturvakeskus julkaisi viime keväänä yhdessä muiden pohjoismaisten säteilyturvallisuusviranomaisten kanssa kannanoton, jolla haluttiin vaikuttaa siihen, että lapsille olisi tarjolla tarpeeksi varjopaikkoja ulkoilu- ja leikkialueilla.

Viranomaiset kehottivat kuntia, kaupunkisuunnittelijoita sekä harraste- ja urheiluseuroja huomioimaan varjon tarpeen, kun ne suunnittelevat ja rakentavat ulkotiloja lapsille.

Varjossa auringon UV-säteilyä on jopa puolet vähemmän kuin suorassa auringonpaisteessa. Lapsille pitäisikin olla tarjolla ulkoilualueita, joissa on sekä aurinkoisia että varjoisia paikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 10. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 11. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 14. Fazerin vierailukeskus avautuu ensi viikolla – kesällä pihalle avataan kasvihuone
 15. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.