Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vanhemmat ottivat kiusaamisesta epäillyt pojat puhutteluun kotiinsa – tuomio vapaudenriistosta

OIKEUS Pariskunta vei 8- ja 10-vuotiaat pojat hetkeksi asuntoonsa selvittääkseen omaan poikaansa kohdistunutta epäiltyä kiusaamista. Käräjäoikeuden mukaan kyseessä oli vapaudenriisto.

Helsinkiläispariskunta piti 8- ja 10-vuotiaita poikia hetken asunnossaan selvittääkseen, miksi pariskunnan oma poika oli huutanut ja ollut itkuinen.

Lasten sulkeminen hetkeksi asuntoon riitti siihen, että oikeuden mukaan kyseessä oli vapaudenriisto.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi aiemmin maaliskuussa 46-vuotiaan naisen ja 45-vuotiaan miehen vapaudenriistosta.

Nainen tuomittiin kahdeksaan päiväsakkoon eli maksamaan 136 euroa. Miehen tuomio oli 12 päiväsakkoa ja tämän tuloilla maksettavaa kertyi 276 euroa.

Pariskunta kiisti syytteen. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tapahtumat ajoittuvat kesään 2016.

Pariskunnan poika oli ollut ulkona leikkimässä. Nainen oli kuullut meteliä ja kovaa itkua asuntonsa oven takaa ja rappuun päästyään havainnut, että kaksi isompaa lasta oli pitänyt naisen poikaa käsistä kiinni.

Oven avauduttua pojat olivat pelästyneet ja yrittäneet lähteä karkuun. Tämän jälkeen nainen oli ottanut toista poikaa kädestä kiinni ja ohjannut tämän sisälle asuntoonsa.

Pojan isä puolestaan oli ottanut toista poikaa kädestä kiinni rappukäytävässä ja pyytänyt tulemaan asuntoon.

Mies oli kertomansa mukaan jättänyt sekä sisä- että ulko-oven auki. Sisäovi oli kuitenkin saattanut painautua kiinni, mutta kukaan ei ollut sulkenut sitä.

Jossain keskustelun lomassa toisen pojan sisko oli avannut asunnon sisäoven ja tullut sisälle, jolloin toinen pojista oli lähtenyt juoksemaan ulos. Mies oli juossut pojan perään ja sanojensa mukaan ohjannut tämän takaisin sisälle.

Lapset olivat olleet itkuisia.

Oikeus vetosi tuomiossaan rikoslakiin. Sen mukaan sulkemalla henkilön sisätiloihin, vaikkakin lyhyeksi aikaa, tai rajoittamalla liikkumavapautta, henkilö on tuomittava vapaudenriistosta sakkoon tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Myös lasten itkeminen oli ollut viite siitä, että pojat ovat ymmärtäneet asian niin, että he eivät päässeet poistumaan asunnosta, oikeus linjasi.

Todistajan mukaan mies oli kuljettanut lasta pihalla muutaman kymmenen metrin matkan pitäen lasta kiinni kädestä tai vaatteista. Myös tässä kohtaa lapsen liikkumisvapautta oli rajoitettu.

Käräjäoikeus otti tuomiossaan huomioon vanhempien motiivin asiassa ja määräsi lievän sakkorangaistuksen.