Down-lapsen isä puki tuntonsa runoiksi – Tervetuloa Mongoliaan on kaunistelematon, herkkä ja koskettava kehityskertomus

– Toivon syntymän jälkeen olen alkanut elää enemmän tässä hetkessä ja haluan nyt keskittyä hyvältä tuntuviin asioihin, kuten kirjoittamiseen, Kalle Niinikangas sanoo. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Rekolassa asuu lapsiperhe yli satavuotiaassa hirsitalossa. Sitä on omin ja sukulaisten voimin pikku hiljaa kunnostettu usean vuoden ajan.

–Nyt se on valmis, sanoo perheen isä, kirjailija ja kustantaja Kalle Niinikangas

Nyt on valmis myös Niinikankaan viides runokokoelma. Sitäkin on rakennettu huolella, koska sen kirjoittamisen sysäsi liikkeelle perheen kuopuksen, Toivon, syntymä kuusi vuotta sitten. Toivolla on kromosomipoikkeama, Downin oireyhtymä.

Niinikangas kertoo kirjoittaneensa kaikkien lastensa syntymiin liittyen jotakin, kuten vaikkapa nimiäisrunon.

–Toivon syntymä oli erilainen, ja sitä katsoi aivan toisenlaisin näkökulmin. Esitin kokoelman vanhimpia runoja eri tilaisuuksissa jo hyvin varhaisessa vaiheessa, ja ihmiset olivat niistä hyvin vaikuttuneita. Tämä antoi voimaa jatkaa kirjoitusprosessia.

–Kirjoittamisen piti kestää näin kauan sen takia, että lopputulema ei olisi katkera, vihainen, masentunut tai välinpitämätön. En halunnut kirjan jäävän sairauskertomukseksi tai terapiakirjaksi.

Kirjastoluokituksessa teokselle on annettu määreeksi ”isäksi kehittyminen”.

–Sehän se sitten varmaan on, nauraa neljän lapsen isä.

Tervetuloa Mongoliaan -kirja on kaunis, mutta ei kaunistele. Siinä on tunteita, mutta niitä ei kaluta puhki. Se kertoo yksilönkehityksestä, niin lapsen kuin isän. Se puhuu suoraan vaikeistakin asioista, ennakkokäsityksistä, vakavista sairauksista, hoidoista, arjesta, ihmisyydestä ja isyydestä. Se uskaltaa myös nauraa. Se on rehellinen ja valoisa.

–En ole koskaan erityisemmin välittänyt asioiden parfymoimisesta, Niinikangas kuittaa.

Hän myöntää ensimmäisiin ajatuksiinsa Down-lapsesta kuuluneen, että tämän voi varmaan parantaa, tämähän on jokin väliaikainen tila.

–Nämäkin asiat alkoivat muodostaa runoja. Kokoelma on ikään kuin myyttinen matka, jolla liikutaan yksilötasolta myös yleiselle tasolle.

Toivon vakavat sydän- ja keuhko-ongelmat sekä keuhkokuumeiden kierre rytmittivät pitkään perheen arkea ankaralla tavalla. Sisarukset, joista vanhin on nyt 11-vuotias, saivat monena aamuna herätä siihen, että pikkuveli oli viety yöllä sairaalaan.

–Oli myös niitä päiviä, jolloin jouduimme vaimoni kanssa jäämään sairaalaan, ja lasten kanssa kotona oli kaupungin kotipalvelutyöntekijä.

Nyt perheessä on kaikkia halaava aurinkolapsi, jonka isä suunnittelee toista, päiväkirjanomaista ja lapsen silmin tutkailevaa kirjaa siitä, miten tämä katsoo maailmaa.

–Esimerkiksi on harmissaan suksille, kun ne eivät hiihdä itsekseen.

Kalle Niinikangas

Syntynyt 1973 Jyväskylässä.

Asunut Tampereella ja Helsingissä sekä 9 viime vuotta Vantaalla.

Kirjoittanut runokokoelmia, matkakirjoja, tietokirjoja ja blogeja. Lisäksi toimittanut ja suomentanut teoksia.

Luopui äskettäin kirjailija- ja taiteilijajärjestö Kiilan puheenjohtajuudesta.

Työskenteli 11vuotta Helsingin kaupungin vastaavana sosiaaliohjaajana päidehuollon asumisyksikössä Toukolakodissa ja sitä ennen mm. Espoon kaupungilla. Tehnyt myös keikkavuoroja Koisorannan hoitokodissa Vantaalla.

Keskittyy nyt kirjoittamiseen ja kustantajan työhön vuonna 1999 perustetussa, nykyisin Tampereella toimivassa Enostone-pienkustantamossa.

Tikkurilan kirjastossa pidetään 13.4. klo 18 Tervetuloa mongoliaan -kirjan (Enostone 2018 ) julkistamistilaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.