Historiallisesti arvokas elokuva julki – katso, miten Mannerheim ratsastaa halki Helsingin 1918

Valkoinen kenraali Mannerheim ratsastaa sata vuotta vanhassa elokuvassa valkokankaalla. Filmi on yksi harvoista sisällissotaa kuvaavista elokuvista Suomessa. Kuvakaappaus YouTube-videolta

Jari Pietiläinen

Kansallismuseo ja Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut verkossa historiallisesti arvokkaan dokumenttielokuvan vuoden 1918 sodan voitonparaatista. Nimellä Suomen kansallinen sotajoukko(1918) tunnettu teos on itsenäisen Suomen ensimmäisiä dokumenttielokuvia.

Kansallismuseon hallussa oleva kaitafilmi on tallennettu Suomen kansallisen audiovisuaalisen instituutin kokoelmiin. Nyt elokuva on nähtävillä restauroituna tallenteena verkossa Vimeo- ja YouTube-palveluissa.

Lisäksi Museoviraston Kuvakokoelmat on digitoinut kattavan otoksen vuoden 1918 sotaan liittyviä kuva-aineistoja. Nyt digitoidut kuvat ovat vapaasti selattavissa Kuvakokoelmat.fi-palvelussa sekä Finna-verkkopalvelussa, joista niitä voi myös tilata omaan käyttöön.

Kansallismuseo ja Museoviraston Kuvakokoelmat keräävät vuoteen 1918 liittyviä esineitä ja kuva-aineistoja. Sotavuoden poikkeusoloja kuvaavat esineet ja kuvat ovat kulttuurihistoriallisesti ja tutkimuksellisesti arvokkaita, ja ne voivat avata uusia näkökulmia yhteen historiamme merkittävimmistä käännekohdista.

Kansallismuseossa on vielä huhtikuun loppuun saakka avoinna myös pienoisnäyttely vuoden 1918 sodasta. Museoviraston Kuvakokoelmien tuottama Kasvot 1918 -näyttely kertoo sisällissodasta valokuvaamo Atelier Nyblinin henkilökuvien kautta – niiden ihmisten kautta, jotka olivat sisällissodan silminnäkijöitä ja kokijoita.

Katso Suomen kansallinen sotajoukko -elokuva alta.