Ministeri Häkkäsen avustaja Tapani Mäkinen luopuu rikosilmoituksen vuoksi työstään – "Olen surullinen, mutta syytön"

Tapani Mäkinen luopuu hänestä tehdyn rikosilmoituksen vuoksi kaikista luottamustoimistaan. Vesa Marttinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Tapani Mäkinen (kok.) on Facebook-tilillään ilmoittanut luopuvansa oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) erityisavustajan tehtävistä. Mäkisen mukaan hänen eronsa syy on tuntemattoman henkilön tekemä rikosilmoitus Mäkisen toimista Vantaan kaupungin luottamustoimissa.

– Rikosilmoituksen vuoksi poliisi tutkii minuun kohdistuvaa epäilyä lahjoma- ja virka-aseman väärinkäyttörikoksista. Olen irtisanoutunut tehtävästäni ministerin erityisavustajana, koska tutkinnasta johtuen en pysty täysipainoisesti hoitamaan työtehtävääni, Mäkinen kertoo päivityksessään.

Tutkinta ei Mäkisen mukaan liity hänen nykyiseen tehtäväänsä ministerin erityisavustajana, vaan kolmen vuoden takaisiin tapahtumiin Vantaan luottamustoimissa.

– Kun asia on nyt viranomaisten tutkittavana, en voi kommentoida asiaa enempää. Haluan antaa poliisille tutkintaan työrauhan, hän korostaa.

Mäkisen mukaan hän ei ole syyllistynyt väitettyihin tekoihin. Samalla hän pidättäytyy asian käsittelyn ajaksi kunnallisten ja muiden luottamustehtävien hoitamisesta.

– Olen pahoillani, että asiasta aiheutuu julkisuushaittaa niin puolueelle kuin kaupungillekin. Mutta erityisen pahoillani olen siitä, että myös täysin asiaan osattomat henkilöt kuten perheeni ja muut läheiseni joutuvat asian myötä myös kärsimään.

– Olen viihtynyt erittäin hyvin nykyisessä työtehtävässäni ja nauttinut työstäni, siksikin olen tilanteesta kovin surullinen. Eteenpäin, päivä kerrallaan, Mäkinen kertoo.

Mäkisen uraa on viime vuosien aikana varjostanut moni talouskompurointi, sillä hän on joutunut asioimaan useaan kertaan ulosottoviranomaisten kanssa.

Vuoden 2013 lokakuussa Vantaan käräjäoikeus tuomitsi hänet maksamaan vanhoja vaalivelkoja, joita oli kertynyt vajaan 4 000 euron edestä. Ulosottoon päätynyt velka oli vaalivuodelta 2012. Vuonna 2015 hänellä oli ulosottovelkaa yli 28 000 euroa, mutta velat hän sai maksettua maaliskuuhun 2017 mennessä.

Tapani Mäkisellä on takanaan pitkä poliittinen ura: kansanedustajana häntoimi vuosina 2007–2015. Viime eduskuntavaaleissa Mäkisen äänimääräsupistui edellisvaaleihin verrattuna huomattavasti, joten kansanedustajan paikka jäi haaveeksi.

Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen Mäkinen on ollut vuodesta 1989 ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja vuosina 2009–2017. Antti Häkkäsen erityisavustajaksi hänet nimitettiin viime vuoden kesäkuussa.