Yle: Subwayn ja Kotipizzan työntekijät jäivät ilman minimipalkkaa – näitä muutoksia sadat ravintolat joutuvat nyt tekemään

Kuvituskuva. Mia Lindström

Aapo Siippainen

Subway, Kotipizza ja sadat muut Etelä-Suomen ravintolat ovat maksaneet osalle työntekijöistään liian pientä palkkaa. Yle selvitti, että isojen ravintolaketjujen työoloista löytyy paljon puutteita. Tiedot käyvät ilmi Etelä-Suomen aluehallintoviraston raporteista.

Yle kertoo, että esimerkiksi Kotipizzassa yhdelle työntekijälle oli maksettu 9,5 euroa tunnilta, vaikka pienin työehtosopimuksen mukainen tuntipalkka on 10,06 euroa. Palkka on siis yli viisi prosenttia liian pieni. Kotipizza-ketjun mukaan vastuu palkanmaksusta on yrittäjillä. Kotipizza vastasi aville, että yrittäjien tulee korjata palkkaamisen epäkohdat.

Eniten työoloihin ja palkkaukseen liittyviä puutteita oli Subwayn ravintoloissa. Yle kertoo, että eräästä Subwayn ravintolasta löytyi muun muassa luvatonta työvoimaa. Burger King on saanut huomautuksen rempallaan olleesta työterveyshuollosta ja vaarallista työympäristöstä, jossa keittiön lämpötila oli noussut liian korkeaksi.

Työympäristön puutteista eniten merkintöjä kertyi S-Ryhmälle. Yle uutisoi, että avin tarkastajat tekivät merkintöjä muun muassa wc-tiloista löytyneistä huumeneuloista ja sotkuisista ravintoloiden takahuoneista.

Subwayn mukaan se on korjannut kaikki avin osoittamat puutteet. S-Ryhmän mielestä työturvallisuus sen toimipaikoissa on ollut hyvällä tasolla. Myös Burger Kingeistä vastaava Restel-ketju on luvannut tarttua epäkohtiin.

Yle kertoo, että vain noin 15 prosenttia tarkastetuista kahviloista ja ravintoloista selvisi viime vuonna Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastuskäynnistä ilman mitään huomautuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 3. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 8. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 12. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 13. Rajakylän neuvola halutaan siirtää pysyvästi Hakunilaan – Poliitikot palauttivat asian uuteen valmisteluun
 14. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 15. Yli 15 000 ihmistä sulloutui 20 vuotta sitten vantaalaiseen kodinkoneliikkeeseen – Viimeisestä VHS-nauhurista tuli ilmiriita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.