Mielipide: Kuinka paljon lastentarhanopettajien työtä arvostetaan? Ja missä se näkyy?

Lapsiryhmät ovat isoja ja moni lapsi tarvitsee aikuisen tukea monissa asioissa. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

toimitus

Onko olemassa näyttöä sille, että korkeampi palkka ei toimi houkuttimena, kirjoittaja kysyy.

Olemme saaneet viime aikoina lukea paljon kirjoittelua liittyen lastentarhanopettajan palkkaukseen.

Keskustelu lähti liikkeelle Ylen uutisoidessa Vantaan, Helsingin ja Espoon ”herrasmiessopimuksesta”. Viimeisimpänä luin Vantaan Sanomien jutun, jossa todetaan, että palkankorotus ei ole ratkaisu työntekijäpulaan (VS 10.–11.3.).

Vantaan Sanomien mukaan päteviä osaajia puuttuu Vantaalta 159. Vantaan ”vetovoimatekijöiksi” mainitaan työhyvinvointia korostava työyhteisö ja koulutusmahdollisuudet.

Jos tämä on Vantaan ajatus siitä, että näillä saamme lisää osaavia työntekijöitä, pelkään, että tuo 159 osaajan vajaus vain kasvaa.

Kukaan työyhteisön ulkopuolinen ei voi luvata työhyvinvointia korostavaa työyhteisöä, koska jokainen työyhteisö muodostuu siellä työskentelevistä ihmisistä ja heidän toimintansa, arvonsa ja asenteensa muovaavat työyhteisön ilmapiirin.

Muiden kuntien on yhtä helppo tarjota koulutusmahdollisuuksia ”vetovoimatekijänä” ja maksaa vielä hieman isompaa palkkaakin.

Vain palkkaa verratessa Tuusula maksaa 2516 euroa kuukaudessa. Sekään ei isolta tunnu, mutta verrattuna Vantaan 2350 euroon kuukaudessa Tuusulan palkka tuntuu houkuttelevalta.

Samassa jutussa Vantaan johto perusteli, että sosiaalityöntekijöiden palkkoja on systemaattisesti korotettu, koska sillä alalla työvoimapula on jatkunut pitkään.

Mitenköhän pitkään ja kuinka monta vuosikymmentä työvoimapulaa tarvitaan varhaiskasvatuksessa työskentelevien opettajien. systemaattisen korotuksen piiriin pääsyyn? Ja onko olemassa näyttöä sille, että korkeampi palkka ei toimi houkuttimena?

Olen itse vielä nuori alalla. Neljättä vuotta työskentelen lastentarhanopettajana ja näin lyhyessä ajassa voin todeta työmäärän kasvaneen. Lapsiryhmät ovat isoja ja moni lapsi tarvitsee aikuisen tukea monissa asioissa.

Tässä valossa työhyvinvointia korostava työyhteisö ja koulutusmahdollisuudet eivät kovin isoja houkuttimia ole. Lisääntyneeseen työmäärään suorasti vaikuttava tekijä olisi esimerkiksi nykyistä reilusti pienemmät lapsiryhmät.

Varhaiskasvatus on hienoa ja arvokasta työtä. Meillä on paljon motivoituneita koulutettuja osaajia, jotka tekevät töitä suurella sydämellä. Mutta jo nyt näitä osaajia on liian vähän.

Ja jos ei koulutettua henkilökuntaa ole saatavilla, vaan osaajat lähtevät naapurikuntiin hieman paremman palkan ja muiden ”vetovoimatekijöiden” kannustamina, niin ketkä tästä tilanteesta eniten kärsivät? Vastaus tuskin yllättää. Lapset.

Siksi kysynkin, mikä on Vantaan halu ja panostus varmistaa, että kaikilla lapsillamme on osaava ja pätevä lastentarhanopettaja (sekä varhaiskasvatuksen muu henkilökunta) huolehtimassa, tukemassa ja ennaltaehkäisemässä mahdollisia kasvun ja kehityksen haasteita?

Kuinka paljon oikeasti arvostatte sitä työtä, jota me lastentarhanopettajat teemme lastemme eteen?

Ja missä tämä arvostus näkyy?

Vantaan lasten tulevaisuudesta huolissaan oleva lastentarhanopettaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 7. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 8. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 9. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 10. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 11. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 12. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 13. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 14. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 15. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 8. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.