"Alueiden erot ovat Vantaalla jo silmiinpistäviä" – Pelätyn ilmiön ehkäisyssä on "jossain määrin" epäonnistuttu

KAUPUNKI Asuinalueet ovat muuttuneet Vantaalla yhä selkeämmin joko pieni- tai suurituloisten alueiksi.

Aleksi Andersson arvelee olevansa aika tyypillinen vantaalainen siinä, ettei hän identifioi itseään vantaalaiseksi. – Tämä on minulle vain asuinpaikka. Anderssonin kanssa Malminiityssä ulkoillut Tiina Virtanen asuu Punavuoressa. Tiina Örn

Tiina Örn

– Kun vantaalainen kertoo, millä alueella hän asuu, niin kyllä siinä heti syntyy mielikuva henkilön yhteiskunnallisesta asemasta. Malminiitty luo eri mielikuvan kuin vaikkapa Tikkurila, pohtii 16 vuotta Malminiityssä asunut Aleksi Andersson

Alueiden eroja on tutkittu Vantaalla pitkään. Helmikuussa julkaistu tutkimus kertoo, että asuinalueet ovat Vantaalla muuttuneet yhä selkeämmin joko pieni- tai suurituloisten alueiksi.

Tulotason lisäksi tutkimuksessa vertailtiin koulutustasoa ja työttömyysastetta. Vantaan Työnhakijat ry:n hankevastaava Tuula Lahti kertoo, että alueiden eroista on keskusteltu työttömien tapaamisessa.

–Eriytyminen on monen mielestä jo silmiinpistävää eikä kukaan voi välttyä huomaamasta sen vähentävän tiettyjen alueiden vetovoimaa Vantaalla, kommentoi Lahti.

On alueita, jotka ovat liian vuokra-asuntovaltaisia."

Työttömien keskustelussa nousivat Lahden mukaan esiin työttömyyden piinaamina alueina Hakunila, Kulomäki, Mikkola ja Malminiitty.

Tutkimus vahvistaa, että vuokra-asuntovaltaisilla alueilla on tyypillisesti korkeampi työttömyysaste sekä enemmän vain peruskoulun käyneitä ja pienituloisia. Myös vieraskielisten osuus on osin eriytymisen taustalla. Asialle pitäisi tehdä jotain.

–Kaikki lähtee hyvin hoidetusta maahanmuutto- ja kunnallispolitiikasta sekä kotouttamisesta. Tärkeää on myös erilaisuuden hyväksyminen, pohtii Lahti.

Vieraskielisiä ei saa nähdä ongelmien lähteenä."

Hakunilankansainvälisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Burhan Hamdon kommentoi, ettei alueiden eriytyminen ole Vantaalla toistaiseksi kansainvälisesti vertailtuna kovin suurta.

Hamdon korostaa lähiöiden kehittämisen tärkeyttä ja sitä, ettei vieraskielisiä saa nähdä ongelmien lähteenä.

–En voi uskoa vieraskielisen väestön lisääntymisen kohtalonomaisesti aiheuttavan vaikeuksia, toteaa monikulttuurisen Vantaan tunteva Hamdon.

–Tarvitaan suomen kielen opetusta ja tukea vieraskielisten työllistymiseen. Niitä tarjoaa muun muassa edustamani yhdistys. Kielen ja kulttuurin oppimisen kannalta on hyvä, että suomalaisia asuu riittävästi samoilla alueilla kuin vieraskielisiä, jatkaa Hamdon.

Eriytymistätorjutaan muun muassa pitämällä huolta alueiden monipuolisesta asuntokannasta, toteaa Vantaan asumisasioiden päällikkö Tomi Henriksson Hän myöntää, että siinä on Vantaalla jossain määrin epäonnistuttu.

–On alueita, jotka ovat liian vuokra-asuntovaltaisia. Mutta ne on rakennettu aikaan, jolloin maailma oli aika erilainen. Jälkiviisastelu ei ole hedelmällistä.

Vantaalaisten vuokra-asuntokeskittyminen tullessa uudistusikään niitä uudistetaan purkamalla vanhaa ja rakentamalla uutta, kuvaa Henriksson.

–Purettujen vuokra-asuntojen tilalle rakennetaan monipuolista asuntokantaa, myös omistusasuntoja.

Raportista poimittua

Omakoti- ja pientaloalueet ovat vahvistaneet asemaansa paremmin toimeentulevien asuinalueina.

80-90-lukujen kerrostaloalueet ja 60-70-luvuilla valmistuneet lähiöt ovat puolestaan yhä enemmän profiloituneet alueiksi, joilla on heikompi työllisyysaste sekä alhaisempi koulutus- ja tulotaso. Tämä ei koske uusia kerrostaloalueita.

Vuokra-asuntokannan keskittyminen ja vieraskielisten korkeampi osuus tietyillä alueilla ovat osin eriytymisen taustalla.

Vantaan kaupunki, Sanna Ala-Mantilan tekemä tutkimus: Alueellinen eriytyminen Vantaalla 1995–2015 (julkaistu helmikuussa 2018).

Aiheeseen liittyvää

  1. Kauniainen lähimpänä täydellistä – Helsinki kiri Espoon ohi kuntarankingissa 30.3.2018 17:36

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut