Vintage-verkkokaupan yrittäjä: "Ennen 1980-lukua tehdyissä vaatteissa materiaali oli aivan eri tasoa kuin nyt"
2
Niin Mua -verkkokauppa tarjoaa second hand- ja vintage-muotia naisille. Janica Lönn
Katso isompi kuvaMaarit Kauton työhuone pullistelee myytävistä laatuvaatteista. Noin viidesosa koko varastosta on vielä kuvaamatta ja odottaa verkkokauppaan lataamista. Juha Perämäki
–Tässä maailmassa on jo tarpeeksi vaatteita ja asusteita. Koko maailmassa tuotetaan 150 miljardia uutta vaatetta vuosittain, Niin Mua -verkkokauppaa pyörittävä Maarit Kautto perustelee valintaansa.
Kautto ehti työskennellä kymmenisen vuotta vaatetusalalla niin Dressmannilla kuin Seppälässäkin. Runsas vuosi sitten hän kuitenkin päätti jättää päivätyönsä ja toteutti pitkäaikaisen haaveensa omasta, kestävään kehitykseen pohjaavasta second hand- ja vintage-vaatteiden verkkokaupasta.
Myyntiin päätyvät vaatteet käyvät läpi rankan seulan:
–Niiden täytyy olla vastuullisesti valmistettuja ja laadukkaita. Esimerkiksi ennen 1980-lukua tehdyissä tuotteissa materiaali on aivan eri tasoa kuin nykyään, pelkästään kangasta koskettamalla tuntee sen laadukkuuden, Kautto toteaa.
Kankaissa on niin löyhä kudos, että vaatteen korjaaminen on lähes mahdotonta."
–Vaatteet tehtiin ennen kestämään, ja niitä pystyi myös korjaamaan. Nykyään monissa kankaissa on niin löyhä kudos, että vaatteen korjaaminen on lähes mahdotonta.
Myös kotimaisuus on vintage-vaatteissa usein laadun tae, ja suunnilleen kolme neljäsosaa Niin Muan vaatteista onkin suomalaisia.
–Löydän jatkuvasti uusia, suomalaisia pienbrändejä, joista en ollut aiemmin kuullutkaan, vaikka selaan ahkerasti tuota "raamattuani", Kansakunnan vaatettajat -kirjaa.
Suurin osa myytävästä tavarasta tulee suoraan asiakkailta."
Verkkokauppa täyttää vuoden, minkä kunniaksi verkkoon tulee tietysti synttäritarjouksia, mutta verkkokauppa saa samalla myös uudistetun logon. Ensimmäinen toimintavuosi on ollut työntäyteinen.
–Olen toki aina ollut sellainen kirpputorihiiri ja olen ymmärtänyt laatuvaatteiden arvon, joten alkuvarasto oli jo valmiiksi kasassa, kun ryhdyin verkkokauppaa perustamaan.
Itsestään tuotteet eivät kuitenkaan verkkoon myytäväksi kulkeudu. Ne on pestävä, silitettävä, kuvattava ja hinnoiteltava. Lisäksi vintage-vaatteiden mitat on ilmoitettava tarkasti, sillä kokomerkinnät eivät vastaa nykypäivän mitoituksia.
–Haluan myös laittaa jokaiseen myytävän tuotteen kohdalle tietoa sen valmistajasta, Kautto sanoo.
–Jos olen oikein ahkera, saan työnnettyä viisi tuotetta tunnissa verkkoon. Yleensä tahti on kuitenkin kolmen tuotteen tuntivauhtia, hän kuvailee työmäärää.
Entä miten paljon aikaa kuluu myytävien tuotteiden kokoon haalimiseen?
Suurin osa myytävästä tavarasta tuleesuoraan asiakkailta."
–Aikaisemmin kiersin ahkerasti kirpputoreja ja kävin läpi vertaisverkkokauppoja ja facesivustoja. Tällä hetkellä suurin osa myytävästä tavarasta tulee–ehkä vähän yllättäenkin–suoraan asiakkailta. Saan kolmesta kymmeneen yhteydenottoa viikossa.
Niin Mualle voi siis tarjota omia vanhoja, tarpeettomaksi käyneitä laatuvaatteitaan myyntiin.
–Pyydän asiakasta lähettämään tuotteesta tietoja ja kuvia, joiden perusteella sitten päätän, onko vaate sopiva verkkokauppaani ja millaisen hinnan olen siitä valmis maksamaan asiakkaalle.
Käytettyjen vaatteiden ja asusteiden hinnoitteleminen on oma taiteenlajinsa.
–Tuotteen arvoon vaikuttavat sen kunto, laatu, materiaali ja kotimaisuus. Toisaalta en halua ylihinnoitella vaatteita, jotta ne pysyvät houkuttelevina. Tarkoitukseni on saada yhä useampi ihminen kiinnostumaan Niin Muan tuotteista. Tämä on minun tapani yrittää parantaa maailmaa, Kautto hymyilee.
Vaateteollisuus on öljyteollisuuden jälkeen maailman toiseksi pahin saastuttaja."
–Vaateteollisuus on öljyteollisuuden jälkeen maailman toiseksi pahin saastuttaja. Olisi hienoa, jos ihmiset oppisivat arvostamaan vaatekaappinsa sisältöä ja pääsisivät eroon ajattelutavasta, jonka mukaan "tämä on niin halpa, että voin sen nyt ostaa, vaikka käytänkin sitä ehkä vain kerran".
–Päätarkoitukseni ei ole rikastua verkkokaupalla, vaan saada lisättyä kiertotaloutta.
Kannattaa tietää, mitä tekee.
Liiketoiminnan tavoitteet ovat kuitenkin selkeät: verkkokauppa laajenee jonain päivänä kivijalkamyymäläksi ja siitä kokonaiseksi ketjuksi.
–Tämä on viiden vuoden suunnitelma, Kautto visioi.
Kilpailuvalttina Niin Mualla on paitsi vaatteiden laatu myös persoonallisuus. Tuotteet poikkeavat huomattavasti suurien ketjumyymälöiden valikoimasta.
Vuosi verkkokauppaa on osoittanut, että käytetyillä, vintage-henkisillä vaatteilla on kysyntää.
–Käsieni läpi on mennyt verkkoon jo yli 1400 tuotetta, ja esimerkiksi Facebookissa verkkokaupalla on 4300 tykkääjää.
Aikaa kului puolitoista vuotta ideasta verkkokaupan avaamiseen. Hätiköityjä päätöksiä ei tälläkään saralla kannata tehdä.
–Pohjalla täytyy olla vahva liiketoimintasuunnitelma ja konsepti pitää olla kunnossa, Kautto vinkkaa muille verkkokauppaa kaavaileville.
–Kehotan olemaan rohkea, mutta kannattaa kuitenkin tietää, mitä tekee. Jos minä olisin ryhtynyt myymään esimerkiksi auton osia, lopputulos ei taitaisi olla aivan samanlainen kuin nyt, hän nauraa.
Maarit Kauton yrityksestä kertoi ensin Uusimaa.
Niin Mua -verkkokauppa löytyy osoitteesta niinmua.com. Niin Mua on myös Facebookissa ja Instagramissa.