Kasvihuoneissa alkoi kevätsesonki – somehuumat näkyvät kysyntäpiikkeinä

PUUTARHA Pääsiäisenä laitetaan kotona ruokaa, mikä näkyy puutarhoissa vilkkaana sesonkina.

Aurinkoinen sää tekee nyt hyvää kasvihuoneissa kasvaville vihanneksille. Puutarhuri Toni Tanner tarkasteli maanantaina pian kauppoihin lähteviä jääsalaatteja. Teemu Vestovuo

Siru Väisänen

Pääsiäinen on kasvihuoneviljelijöiden suurimpia sesonkiaikoja. Etenkin viime päivien aurinkoiset säät ovat saaneet vihannesviljelijät iloisiksi; nyt kurkut, tomaatit ja yrtit kasvavat nopeasti. Aurinkoiset säät myös lisäävät vihannesten myyntiä.

– Aurinko on paras vihannesten markkinoija. Keväällä ja alkukesällä halutaan heti lautaselle lisää vihreää, kertoo puutarhuri Toni Tanner Hortiherttuan puutarhalta Karjalohjalta.

Hortiherttuan puutarhalla kasvatetaan kurkun, tomaatin ja salaattien lisäksi yli 30:ä erilaista ruukkuyrttiä. Näin pääsiäisen alla kasvaa Tannerin mukaan etenkin tiettyjen yrttien myynti.

–Pääsiäisenä ostetaan tuoretta rosmariinia, timjamia ja minttua, sillä ne sopivat hyvin etenkin lammasruokien maustamiseen. Myös minttuhyytelöä tarjotaan usein lammas- ja karitsaruokien kanssa, Tanner kertoo.

Tavallisempien tuotteiden menekkiä on Hortiherttuassa totuttu arvioimaan aikaisempien vuosien perusteella, mutta välillä jonkun tietyn tuotteen kysyntä saattaa yllättäen pompata pilviin.

– Kyse on silloin usein hetken huumasta. Ihmiset seuraavat paljon sosiaalista mediaa ja esimerkiksi ruokablogeja, ja jos siellä mainitaan joku erikoisuus, niin sitä aletaan heti kaupoista kysellä. Useimpien ruukkuyrttien kasvuaika on 6–8 viikkoa, joten joidenkin tuotteiden yllättävässä kysynnän kasvussa emme aina ehdi pysyä tuotannossa perässä, Toni Tanner kertoo.

Joitakin trendejä voidaan myös ennakoida ja siten niihin ehditään varautua. Yksi tällainen mahdollisesti kasvava trendi on Tannerin mukaan syötävät kukat. Myös Hortiherttuassa on kasvatettu vuoden ajan orvokkia.

–Ei se mikään suuri hitti ole, mutta ehkä näin juhlapyhien aikaan senkin merkitys korostuu. Jo pelkästään sen vuoksi, että syötävillä kukilla on kiva kotonakin ruoka-annoksia koristella, Tanner kertoo.

Myös Varpiopuutarhassa Virkkalassa iloitaan aurinkoisesta säästä. Puutarhuri Hannu Varpion mukaan aurinko saa nyt synkän alkutalven jälkeen vihannekset kasvamaan ja kypsymään ihan silmissä. Varpio puutarhan Virkkalan puutarhassa kasvatetaan kurkkua, tomaattia ja salaatteja ja Orimattilan puutarhassa myös yrttejä ja muita vihanneksia.

Kotimainen kurkku ja tomaatti pitävät Varpion mukaan pintansa suomalaisten ruokapöydässä, joskin ne ovat saaneet myös kilpailijoita.

Kilpailijoiksi ovat tulleet ulkomaiset hedelmät ja pikku pusseissa myytävät marjat ja hedelmäpalat."

–Jotkut korvaavat suomalaisen tomaatin joillakin pienillä ulkomaisilla tomaateilla, kun ne ovat halpoja ja niitä ei tarvitse viipaloida. Kilpailijoiksi ovat tulleet myös ulkomaalaiset hedelmät ja pienissä pusseissa myytävät marjat ja hedelmäpalat. Jos sellaisia pillereitä haluaa popsia, niin toivoisin suomalaisten suosivan niiden sijaan vaikka kotimaista mustikkaa, Varpio kertoo.

Varpio puutarhassa yritetään vastata kilpailuun tarjoamalla lähiruokaa ja panostamalla vihanneksissa makuun.

Kevään jälkeen kasvihuonetuotteet menettävät suosiotaan muun muassa kaaleille ja muille avomaatuotteille.

– Pääasia, että suosittaisiin suomalaisia kasviksia, Varpio kertoo.

Tuoreet yrtit avaavat kevään

Kotimaiset kasvikset ry:n mukaan tuoreet yrtit avaavat kasvisten kevätsesongin. Yhdistyksen yrttiviikkoa vietettiin 12.–18. maaliskuuta.

Pääsiäisen ajan lammasruoissa maistuu yhdistyksen mukaan erityisesti minttu ja rosmariini.

Kevätkokkauksessa yrteistä painottuvat myös rakuuna, timjami, kirveli ja sitruunamelissa. Näitä täydentävät erilaiset basilikat, oregano, viinisuolaheinä ja esimerkiksi tillin, persiljan ja ruohosipulin aromit.

Lähde: www.kasvikset.fi

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut