Aktiivimalli kurittaa rajuimmin Helsingissä – "Mahdotonta sanoa, keitä tähän joukkoon kuuluu"

Jari Pietiläinen

Työttömyysturvan aktiivimallin soveltaminen käytäntöön on osoittautunut Uudellamaalla keskivertoa vaikeammaksi. Esimerkiksi Helsingissä aktiivisuusehdon täyttäneitä työttömiä on vain 41 prosenttia, kun taas Hämeen pikkukunnissa heidän osuutensa on jopa kaksinkertainen.

Tarkat syyt tähän ilmiöön eivät vielä ole selvinneet työvoimaviranomaisille.

– Pitää muistaa, että koko laki aktiivimallista lähti vuoden alussa kangerrellen liikkeelle, eikä asiaa soveltavilla työttömyysturvan maksajilla ollut siitä edes tarkkoja soveltamisohjeita. Asiakkaat olivat epätietoisia, samoin me. Epäselvä tilanne selittää varmasti tätä pientä lukua osittain, kertoo Uudenmaan te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen. – Silti asiakkailla on ollut aikaa vain 65 päivää osoittaa oma aktiivisuutensa työnhaussa, ja nyt se aika on kulumassa loppuun. Se puolestaan selittää osaltaan tätä 41 prosentin pientä lukua.Ukkosen mukaan joukossa on myös pienempi osa niitä työttömiä, jotka ovat päättäneet olla tekemättä mitään. Tällöin heidän työttömyysetuuttaan leikataan 1. huhtikuuta alkaen.

– Vielä tässä vaiheessa on oikeastaan mahdotonta sanoa, keitä tähän joukkoon kuuluu. Olen kuitenkin varma siitä, että paljon on myös heitä, jotka ovat kaikin voimin yrittäneet etsiä töitä, mutta eivät ole niitä saaneet, Ukkonen pohtii.

Hänen mukaansa seuraava vaihe on se, että Kelan ja työttömyyskassojen ilmoitukset työttömyysetuuksien leikkauksista saapuvat kirjeitse työttömille.

– Uskoisin, että tämä koittaa huhtikuun puolivälissä, joten huhtikuun lopussa nähtäneen sitten seuraava kyselyiden ruuhka ja epätietoisuuden aika, Ukkonen arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.