Näin mutkittelee Vantaalle tuleva raitiolinja – Kaupunki arvioi alustavasti pikaratikan aloitusaikataulua

Kuvassa näkyy raitiolinjan lopullinen linjaus. Tikkurilan kohdalla kulkevaa reittiä pohditaan vielä. Vaihtoehtoja on useita. Reitistä päätetään nyt jatkosuunnittelussa. Vantaan kaupunki

Tuomas Massinen

Vantaan raitiotielinjaus on nyt lyöty lukkoon. Suunnitelman mukaan pikaratikka kulkee välillä Länsimäki–Hakunila–Tikkurila–Pakkala–Aviapolis.

Vantaan liikenneinsinööri Tiina Hulkko kertoo, että raitiolinja eli Raide-Jokeri 3 voisi alkaa rakentua aikaisintaan 2025. Siten se olisi käytössä 2030-luvun alussa.

–Ensisijainen ajatus on, että koko linja rakennetaan kerralla. On kuitenkin myös puhuttu, että ensin tehdään osuus Mellunmäestä Tikkurilaan ja sitten jatko Aviapolikseen ja lentoasemalle, Hulkko selvittää.

Raitiotien tarkoituksena on yhdistää Länsimäki ja Hakunila raiteilla Tikkurilaan sekä parantaa pääsyä Jumboon ja Aviapolikseen.

Raide-Jokeri 3 päättyy lentoasemalle, eikä sille ole jatketta kohti Myyrmäkeä. Pohdinnassa on kuitenkin, josko raitiotietä voisi joskus myöhemmin jatkaa Myyrmäestä Pakkalaan.

Vantaa on saanut valmiiksi raitiolinjan alustavan yleissuunnitelman, ja nyt sen sisältöä tarkennetaan vauhdilla. Yleissuunnitelma valmistuu ensi vuoden lopulla.

Hakunilassa pikaratikka liikennöi Vaaralan kautta. Tämän ansiosta alueille voidaan rakentaa nykyistä tiiviimmin ja linja voidaan yhdistää Helsingin raitiotieverkkoon.

Aviapoliksessa ratikka kulkee Jumbon kautta palvellen kauppakeskuksen väkeä.

–Aiemmin ajattelimme, että raitiotie kulkisi Tikkurilasta Aviapolis-asemalle ilman, että se koukkaisi Jumbon kautta. Kauppakeskus ja Pakkala ovat kuitenkin liian tärkeitä ohitettaviksi.

Tikkurilan reitistä päätetään jatkosuunnittelussa.

–Liikenteellisesti paras linjaus kulkisi tunnelissa pääradan ali. Jos tunneli osoittautuu kuitenkin liian kalliiksi, reittinä käytetään Valkoisenlähteentien alikulkua, Hulkko kertoo.

Raitiotiellä vastataan väestön ja työpaikkojen määrien kasvuun. Ennusteen mukaan Vantaalla on 2040 yli 310000 asukasta ja 175000 työpaikkaa. Ratikkapysäkkien lähellä on tuolloin 150000 asukasta ja työpaikkaa.

Liikennesuunnittelu pitää raitiolinjaa runkobusseja parempana ratkaisuna: Raitiotie pystyy kuljettamaan useampia matkustajia, noin 86 000 päivässä. Pikaratikan arvioidaan myös helpottavan vaihtomatkustusta, parantavan liikenneturvallisuutta ja pienentävän ympäristöhaittoja. Raitiotien rakentaminen maksaa 225–260 miljoonaa euroa. Päävarikon hinta on 50 miljoonaa, sivuvarikon 20–30 miljoonaa ja kaluston 65–75 miljoonaa.

Suunnitelmaa tarkennetaan

Alustavan yleissuunnitelman jälkeen asioita tarkennetaan nyt maaliskuussa aloitetussa yleissuunnitelmassa. Tiina Hulkon mukaan raitiotien linjaus on jo melko pitkälle suunniteltu. Suuria muutoksia siihen tuskin enää tulee.

Liikennesuunnittelun on kuitenkin pohdittava vielä paljon yksityiskohtaisempia asioita, kuten pysäkkipaikkoja ja katujärjestelyjä. Myös kuluja on tarkennettava. Vielä ei ole huomioitu esimerkiksi maanhankintakuluja. On tutkittava myös vaikutukset liikenteeseen, ympäristöön ja kaupunkikuvaan.

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa tiistaina. Suunnitelmakuviin voi tutustua Vantaan verkkosivuilla osoitteessa http://paatokset.vantaa.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epjattn_tweb.htm?...

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut