Auton päästöt ratkaisevat, mihin Dixissä saa pysäköidä – Vanhalla Skodalla ajava Tarmo kyllästyi "liian pitkälle menevään ekovillitykseen"

PALVELU Vähäpäästöisille autoille on varattu 26 paikkaa Dixin parkkihallista.

Dixin parkkihalliin pysäköinyt Anu Nieminen ei huomannut ekokylttejä. Hänen mielestään paikkojen varaaminen tietynlaisille autoille ei ole hyvä idea. –En minä edes tiedä autoni päästöistä. Ja mitä, jos tulen jonkun toisen autolla? kysyy Nieminen. Tiina Örn

Tiina Örn

Kauppakeskus Dixin parkkihallissa on 26 paikkaa varattuna vähäpäästöisille autoille. Vähäpäästöisillä tarkoitetaan Dixissä autoja, joiden hiilidioksidipäästöt ovat alle 120 g/km. "Ekoautoparkit" sijaitsevat parkkihallin neljännessä kerroksessa lähimpänä sisäänkäyntiä.

Dixissä asioinut Tarmo Paloniemi ihmettelee parkkeeraajien jakamista kahteen kastiin. Paloniemi meinasi myöhästyä työhaastattelusta, koska ei löytänyt autolleen Dixistä parkkipaikkaa.

–Ei minun vanha skodani kelpaa ekoautoille varatuille paikoille.

Paloniemi on kyllästynyt "liian pitkälle menevään ekovillitykseen". Hän muistuttaa vähäpäästöisten autojen olevan useimmiten uusia autoja, joiden hankkimiseen ei kaikilla ole varaa.

Parkkihallissa on ollut vähäpäästöisten autojen parkkipaikkoja Dixin kauppakeskuksen valmistumisesta asti.

–Paikat liittyvät LEED-ympäristösertifikaattiin, jonka Dixin kiinteistö sai jo kauppakeskuksen rakentamisvaiheessa. Dixi on Suomen ensimmäinen kauppakeskus- ja toimistohanke, jolle on myönnetty korkein, platinum-tason LEED-sertifikaatti, kommentoi Dixin kauppakeskusjohtaja Johanna Harjunmaa

Dixin parkkihallista vastaavan Q-Parkin toimitusjohtaja Juha Sirelius uskoo vastaavien ekopaikkojen samoin kuin sähköautoille ja hybridiautoille varattujen paikkojen lisääntyvän jatkossa merkittävästi.

–Parkkipaikkojen osoittaminen vähäpäästöisille autoille on yksi tapa pienentää kauppakeskuksen hiilijalanjälkeä, kommentoi Sirelius.

Kauppakeskuksissa usein asioiva Paloniemi ymmärtää, että ympäristönsuojelu on tärkeä asia. Parkkipaikkojen varaamista vähäpäästöisille autoille hän ei ymmärrä.

–Onko kauppakeskuksen tehtävänä pelastaa maailma ja jaotella asiakkaita ympäristönsuojelullisen perustein, pohtii Paloniemi.

Vastaavia paikkoja ei ole ainakaan vielä Jumbossa tai Myyrmannissa.

–Jumbossa on paikkoja sähköautoille ja liikuntarajoitteisten henkilöiden autoille. Jumbossa ei ole ollut tarvetta erikseen osoittaa parkkipaikkoja vähäpäästöisille autoille, kommentoi Jumbon kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro

Auton päästöt

Auton hiilidioksidipäästötiedot näkyvät paperisesta tai sähköisestä rekisteriotteesta.

Päästötiedot voi selvittää myös netin Trafin ylläpitämästä autovertaamosta (autovertaamo.trafi.fi), mikäli auto on otettu käyttöön vuonna 2001 tai sen jälkeen.

Autovertaamossa voi myös vertailla esimerkiksi ostotilanteissa eri automallien ja moottorivaihtoehtojen polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä.

Lähde: Moottori-lehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.