Suomen kouluttamista ulkomaisista diplomi-insinööreistä tuli ensin siivoojia ja sitten ravintolan pitäjiä – "Järjestelmän kannalta ei mitään järkeä"

Siivoojille ja puheterapeuteille on nyt Suomessa käyttöä. Sen sijaan yleissihteereillä ei ole nyt kysyntää.  Lotta Åberg / arkisto

Mikko Välimaa

Suomessa koulutuksensa saaneilla ulkomaalaisilla diplomi-insinööreillä ja arkkitehdeillä on vaikeuksia työllistyä, vaikka Suomessa on pulaa alan huippuosaajista.

Tekniikan akateemiset TEK:n kyselytutkimus osoitti, että tekniikan alan korkeakoulutuksen saaneet ovat yleisesti tyytyväisiä koulutukseensa ja työllisyys nousee kohisten.

Kaksi kolmesta suomalaisesta tekniikan alan korkeakoulutetusta on valmistumishetkellä työsuhteessa. Ulkomaiden kansalaisilla osuus on vain 38 prosenttia.

– Osaajapulasta tekniikan alalla uhkaa tulla talouskasvua hidastava pullonkaula. Samat ihmiset, jotka kelpaavat suomalaisiin yliopistoihin ja suorittavat tutkintonsa, eivät kelpaakaan suomalaiseen työelämään, ihmettelee yksikönjohtaja Jari Jokinen TEK:stä tiedotteessa.

Vastavalmistuneiden palautekyselyyn vastasi 2 312 ihmistä, eli 78 prosenttia vastavalmistuneista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeista eri puolilta Suomea.

Kyselyn toteutti TEK yhdessä tekniikan alan yliopistojen kanssa.

Jokisen mukaan kaksi Tampereen teknillisestä yliopistosta valmistunutta nepalilaista diplomi-insinööriä koetti turhaan saada koulutustaan vastaavaa työtä.

Aikansa siivottuaan ja työhakemuksia lähetettyään he perustivat ravintolan.

– Yrittäjyys on hieno asia, mutta koulutusjärjestelmän tai osaajapulan ratkaisun kannalta tässä ei ole järkeä. Monet vähemmän sisukkaat yksinkertaisesti lähtevät muihin maihin töihin.

Jokinen kannustaa yrityksiä ottamaan rohkeammin myös ulkomaalaistaustaisia harjoittelijoita tai diplomityön tekijöitä.

Toisaalta ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden kannattaisi opiskella suomea ja verkostoitua reippaammin suomalaisten opiskelijoiden kanssa.

– Opiskelijat tekevät paljon oman alansa töitä ja verkostoituvat. He myös kokevat työnteon opiskeluaikana erittäin hyödyllisenä. Nämä tekijät selittävät hyvää työllistymistä. Monelta ulkomaalaistaustaiselta puuttuu verkostoja. Vain 20 prosenttia vastavalmistuneista työllistyy paikkaan, johon hänellä ei ole aiempaa kontaktia opiskeluajalta, Jokinen huomauttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut