Näin perhe voi säästää helposti jopa 600 e/kk – 12 vinkkiä arkeen

TALOUS Vantaan Sanomat keräsi säästövinkkejä arkeen alan asiantuntijalta.

Hanna Johnsson koettaa suunnitella hyvin perheen ruokaostokset. Hän pyrkii käymään kaupassa vain kerran viikossa. Hän säästää myös käyttämällä ajoittain julkisia välineitä auton sijasta. Kärryssä vuoden ikäinen Max Laurén. Tuomas Massinen

Tuomas Massinen

Ammottaako tili tyhjyyttään jo vuorokausia ennen seuraavaa palkkapäivää? Pääkaupunkiseudun kalliit asumis- ja elämiskustannukset voivat syödä tuloja kuin huomaamatta.

Jos arjen pyörittäminen tekee tiukkaa, kannattaa miettiä, löytyykö turhia kuluja, joista voi nipistää. Myöskään säästäminen pahan päivän varalle ei välttämättä ole hullumpi idea.

Vantaan Sanomat kokosi säästövinkkejä arkeen alan ekspertiltä. Varallisuusakatemian vantaalaisen varallisuusvalmentajan Sanna Spårmanin vinkit on suunnattu etenkin perheille, mutta muutkin voivat niitä hyödyntää.

–Näillä arkisilla vinkeillä voi nelihenkinen perhe säästää helposti 600 euroa kuukaudessa, Spårman evästää.

Tunne taloutesi numerot – pidä kirjaa tuloista ja menoista. Tietoinen kuluttaminen muuttaa kulutustottumuksia. Kun tunnet omat numerosi, voit alkaa miettiä, mistä voisit säästää.

Jaksota laskut vuositasolle. Monet laskut tulevat maksettavaksi 1–2 kertaa vuodessa. Varaudu näihin laskuihin siten, että huomioit ne kuluerinä joka kuukausi.

Kerää puskurirahasto elämän yllättävien menojen varalle. Näin olet varautunut, jos esimerkiksi jääkaappi hajoaa. Tällöin ei tarvitse turvautua luottokorttiin. Lapsiperheelle sopiva puskurirahasto voisi olla 1000 euroa.

Kilpailuta asuntolaina. Voit saada paremman tarjouksen marginaalista. Säästöä voi kertyä helposti 500 euroa vuodessa.

Pyri eroon huonoista veloista. Pikavippien ja luottokorttivelkojen korot ovat turha ja kallis kuluerä. Tee suunnitelma huonojen velkojen selättämiseksi.

Kilpailuta sähkösopimuksesi sekä puhelin- ja nettiliittymät. Perheen liittymissä voit säästää helposti näin 50–100 euroa kuukaudessa.

Kilpailuta vakuutukset. Mutta muista, että hinta ei ole ainoa ratkaiseva tekijä. Vakuutuksen sisällöllä on iso merkitys. Moni on säästänyt vakuutusten kilpailuttamisella 200–300 euroa vuodessa.

Vertaile aktiivisesti hintoja kaupassa sekä ostospäätösten yhteydessä. Sillä on vuositasolla iso ero, maksatko maidosta 1,65 euroa vai 0,70 euroa per litra. Kauppalaskussa voi perhe säästää kuukausittain helposti 200 euroa.

Tee arjen pieniä tekoja: Älä osta muovikasseja. Skippaa iltalehdet tai erikoiskahvit silloin tällöin.

Tee harkittuja ostopäätöksiä ja haasta itsesi shoppailulakkoon. Säästäminen on myös ekologista.

Älä tuhlaa rahoja etukäteen. Elämällä velaksi maksat korkoja. Bonukset ja veronpalautukset kannattaa tuhlata vasta, kun ne ovat tilillä.

Kannusta itseäsi säästämään. Luo tavoitteita säästämisen tueksi. Jos onnistut säästämään vaikka 50 euroa kuukaudessa, se tekee vuodessa jo 600 euroa. Saat sillä rahalla etelänmatkan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.