Joko kyllästyttää rasvasota? Kokeile vaihtaa tutut levitteet tahnoihin – Tässä testaukseen viisi reseptiä

RUOKA Leivän voi voidella kotitekoisella tahnalla, joka sopii myös lisukkeeksi

Tahnojen mahdollisuudet ovat käytännössä loputtomat, joten niitä valmistaessa on hyvä syy antaa luovuuden kukkia ja mielikuvituksen lentää. Tiina Kovanen-Bergman

Crista Lassfolk-Feodoroff

Jos vuosien vääntö margariinin ja voin terveellisyydestä kyllästyttää, vaihda ne vaihteeksi kotitekoisiin levitteisiin, joita tahnoiksikin kutsutaan. Ne maistuvat leivän päällä yllättävän herkullisilta.

Etnisen ruoan rantauduttua Suomeen, ovat jotkut kasvipohjaiset tahnat ja dipit jo tulleet tutuiksi. Esimerkiksi kikherneistä valmistettu hummus on yleistynyt siinä määrin, että sitä löytää kaikista ruokakaupoista.

Hummuksen hienoudesta huolimatta ei ole mitään syytä jättää kokeiluja vain siihen. Kun tahnojen makuun pääsee, huomaa nopeasti, kuinka loputtoman paljon eri versioita on tehtävissä helposti ja halvalla.

Maukkaaseen tahnaan tarvitsee vain muutaman raaka-aineen ja mausteita, eikä välttämättä edes niitä. Esimerkiksi oliiveista tai aurinkokuivatuista tomaateista saa soseuttamalla toimivan tahnan, vaikka ei lisäisi joukkoon mitään muuta.

Tahnoissa, jos missä, pätee sääntö, että kokeilemalla löytää omat suosikit.

Tärkeintä on olla ennakkoluuloton ja antaa mielikuvituksensa lentää.

Nyrkkisääntönä voi pitää seuraavaa kaavaa: valitse pääraaka-aine, kypsennysmenetelmä, rasva tai neste ja mausteet.

Tahnan koostumus on makuasia sekin, joten jos tahna tuntuu liian jäykältä, notkista sitä vedellä tai oliiviöljyllä. Ja jos olet villillä tuulella, kokeile vaikka mehua.

Kannattaa suosia myös hyväksi havaitsemiaan makupareja. Esimerkiksi punajuuri ja vuohenjuusto ovat suosittu yhdistelmä, joka toimii tahnassakin. Mukaan voi sujauttaa vaikkapa rosmariinia, ja notkeutta saa halutessaan oliiviöljystä tai punajuurien liemestä.

Levitteenä tahnat antavat leivälle makua ja kosteutta, mutta niitä voi hyvin käyttää myös lisukkeena. Lisäämällä tahnaan chiliä saat ateriaan tulisuutta, tai vastaavasti lievennät aterian mausteisuutta, kun tarjoat lisukkeena jogurttipohjaisen tahnan.

Jos käytät tahnassa kasviksia, niiden maku voimistuu, kun kypsennät ne grillaamalla, jolloin niistä poistuu nestettä.

Tahnat ovat myös erinomaisia lisukkeita etenkin ruokiin, joissa ei ole kastiketta.

Kaikki tahnat taipuvat dippikastikkeiksi, joilloin niihin voi upottaa melkeinpä mitä mieleen juolahtaa. Niistä saa myös toimivan alkupalan esimerkiksi kasvissuikaleiden tai perunalastujen kanssa – tai ihan vain maukkaan leivän.

Ruokakulttuurissa asennemuutos

Ruokakulttuurin muutos -kyselyssä selvitettiin suomalaisten syömiseen liittyviä asennemuutoksia viimeisen kahden vuoden ajalta.

Raision vuodenvaihteessa teettämään kyselyyn vastasi yhteensä 1022 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista. Heistä 53 prosenttia oli naisia ja 47 prosenttia miehiä.

Eniten suomalaiset ovat lisänneet hedelmien, marjojen ja kasvisten syöntiä. Yli puolet kertoo kasvattaneensa niiden käyttöä kahden vuoden aikana.

Kalaa syö aiempaa useammin noin kolmannes suomalaisista. Varsinkin miehet ovat lisänneet kalan kulutusta.

Top 5 -listan täydentää kaura. Kauran suosiossa on selvä kasvupiikki muihin viljoihin verrattuna.

Kasvipohjaisia proteiinituotteita kertoo käyttävänsä aiempaa useammin 16 prosenttia vastaajista. Noudatetuista erityisruokavalioista yleisimpien joukossa ovat lakto-ovo-vegetaarinen ja vegaaninen ruokavalio.

Eniten vältellään sokeria. Sen määrää on vähentänyt lähes puolet suomalaisista kahden vuoden aikana.

Noin joka kolmas kertoo vähentäneensä suolan, kovien rasvojen tai vehnän käyttöä.

Maitotuotteita on karsinut joka viides, erityisesti 18–34 -vuotiaat naiset.

Sokeria, suolaa ja kovia rasvoja karsivat eniten yli 55-vuotiaat miehet.

Vehnän syömistä naiset ovat vähentäneet enemmän kuin miehet. Lähes kolmannes vastaajista on lisännyt kauran käyttöä.

Lähde: Raision kuluttajakysely 1/2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 7. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 8. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 9. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 15. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.