Tunnistatko ilmiön? Yhä useampi työntekijä on jatkuvasti kuin pikku pöhnässä – "Aika kuluu merkityksettömään puuhasteluun"

TYÖELÄMÄ

Jos Anna Perhon olisi pakko antaa vain yksi ajankäyttöön liittyvä neuvo, se olisi tämä: tee yhtä asiaa kerrallaan.

Teija Varis

Neljäkymmentä prosenttia ajatustyöläisten käyttämästä työajasta kuluu merkityksettömän puuhastelun parissa. Keskeisiä syitä ikävään ilmiöön on kolme: heikko yhteys arvojen ja ajankäytön välillä ja siitä juontavat heikot priorisointitaidot, epäselvä toimenkuva sekä multitaskaaminen. Näin sanoo toimittaja ja valmentaja Anna Perho, jonka mukaan ajanhallinta on ytimeltään arvojen hallintaa.

–Miten aikaasi käytät, sellaisen elämän saat, hän sanoo.

Työelämässä arvot liittyvät ydintehtäviin: minkä tekemisestä sinulle pohjimmiltaan maksetaan, mikä työssäsi on merkityksellistä? Tämän hahmottaminen helposti katoaa arjessa.

–Automaattiajattelu koukuttaa helppojen asioiden tekemiseen tärkeiden kustannuksella. Heikko priorisoija miettii, mitä kaikkea pitäisi taas ehtiä, kun hyvä ajankäyttäjä miettii, mitä hän haluaa pidemmän päälle saada aikaiseksi, Perho kuvailee.

Ihminen saattaa priorisoida vähemmän tärkeitä asioita myös silkkaa kiltteyttään. Siksi, että ei uskalla tai osaa sanoa ei.

–Se on toimiva strategia, jos haluaa välitöntä helpotusta, mutta pidemmän päälle kaikkeen suostuva jees-ihminen uupuu. Sen jälkeen hänestä ei ole enää hyötyä kenellekään.

Jos ei suunnittele, aikaa kivoille jutuille ei ole, koska ”koko ajan on jotain”.

Jos Perhon olisi pakko antaa vain yksi ajankäyttöön liittyvä neuvo, se olisi tämä: tee yhtä asiaa kerralla.

–Multitaskaaminen on ajatustyöntekijälle fiasko, lähestyypä asiaa mistä kulmasta vain. Aivomme eivät yksinkertaisesti kykene keskittymään kahteen asiaan yhtä aikaa. Kun yritämme tehdä useita asioita yhtäaikaisesti, tosiasiassa aivomme hyppelevät eri asiakokonaisuuksien välillä.

Tämä laskee Perhon mukaan työtehoa, ja aiheuttaa lievää humalaa muistuttavan, pöhnäisen tilan.

–Emme missään tapauksessa hyväksyisi sitä, että tulisimme päivittäin hiukan kännissä töihin. Mutta kun aiheutamme itsellemme saman tilan ruudun ääressä, sitä pidetään vain luontevana osana työprosessia, hän ihmettelee.

Tämän lisäksi häntä ällistyttää tieto, että suurin osa ajatustyöläisistä ei suunnittele työpäiviään millään tavoin.

–Ja sitten ihmetellään, että on koko ajan kiire. Mistäköhän se voisi johtua?

Perho miettii, että jonkinlainen kummallinen romantiikka ehkä saa monet ajattelemaan, että suunnitteleminen sulkee elämästä kaikki kivat ja spontaanit jutut pois.

–Mutta suunnitelmathan ovat vain paperilla olevaa lähitulevaisuuden arkkitehtuuria. Ne voi heittää roskiin, jos jotain superhauskaa ilmestyy, hän sanoo.

Ajanhallinnan oleellisin tarkoitus on Perhon mukaan juuri sen varmistaminen, että meillä on aikaa hauskoille ja tärkeille asioille.

–Jos ei suunnittele, aikaa kivoille jutuille ei ole, koska ”koko ajan on jotain”.

Perhon mukaan työelämässä tarvitaan halua ja taitoa johtaa itseään. Hänen tulkintansa mukaan itsejohtaminen tarkoittaa tietoista ajattelua ja päätöksentekoa.

–Mieti, mitä valitset tehdä tänään? Minkä kahden-kolmen asian loppuun saattaminen tuottaisi illaksi fiiliksen, että eipä mennyt hukkaan tämäkään päivä?

Itsejohtamisen yhtenä esteenä on aivojen autopilotti, joka kehottaa valitsemaan vaivattomimman vaihtoehdon, vaikka se harvoin on kaikkein oleellisin asia työpäivässämme.

–Mindfullness tulee monelta varmasti jo korvista ulos, mutta minulle sen arvokkain anti on juuri siinä, että ihminen pystyy etäännyttämään ajatuksensa impulsseista ja pohtimaan mikä tässä päivässä tai hetkessä on hyödyllisintä, Perho kiteyttää.

Anna Perhon viisi tärkeätä itsepomotustaitoa

Inventoi arvot: mikä on työssäsi niin tärkeää, että muun pitää väistyä sen tieltä?

Valitse, älä reagoi.

Älä multitaskaa.

Tee selkeä ero suoritusten ja levon välille.

Suunnittele tuloksista käsin: mitä haluat saada aikaiseksi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 3. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 4. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 5. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 14. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 15. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 6. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 9. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 10. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 11. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 12. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 13. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 14. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 15. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.