Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide: Selitykset lastentarhaopettajien palkkakatosta eivät mene läpi

Paras todiste ansiokatosta taitaa olla varhaiskasvattajien oma palkkanauha, kirjoittaja toteaa.

Julkisuudessa syntyi iso kohu sen jälkeen, kun Yleisradio paljasti (YLE 5.3.), kuinka pääkaupunkiseudun kunnat ovat asettaneet palkkakaton varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Uutisten mukaan Helsingillä, Espoolla ja Vantaalla on ”herrasmiessopimus”, että lastentarhan opettajien palkoilla ei kilpailla. Siksi ne ovat juuttuneet hiukan päälle 2 300 euroon kuussa.

Kaupunkien varhaiskasvatusjohtajat myönsivät julkisuudessa, että näin on. Pyysin asiasta selvitystä Vantaan johdolta. Heti seuraavana päivänä kaupunkien henkilöstöjohtajat tulivat julkisuuteen tiedotteella, jossa he kiistivät sopimuksen olemassaolon.

Tämä ei mene läpi. Miten on mahdollista, että ensin sopimus myönnetään ja seuraavana päivänä kiistetään?

Paras todiste ansiokatosta taitaa olla varhaiskasvattajien oma palkkanauha.

Vantaan Sanomat uutisoi, että Vantaalla lastentarhaopettajien palkka on seudun pienin Varhaiskasvatusjohtaja Sole Askola-Vehviläisen mukaan myöskään esiopetuslisän maksamiselle ei ole pedagogisia perusteita. Vantaan ympäristökunnissa perusteet on kuitenkin löydetty.

Askola-Vehviläisen mukaan on käytettävä muita houkutustekijöitä kuten hyvää työyhteisöä ja koulutusmahdollisuuksia. Se on oikein, mutta niillä on vaikea maksaa ruokaa ja asumista.

Suomalaisilla työmarkkinoilla onkin omituiset kaksoissäännöt. Kovapalkkaisissa töissä työnantaja on valmis hilaamaan tienestejä ylös, jotta hommiin saadaan parhaat tekijät. Pienipalkkaisissa töissä tämä ei nähtävästi päde.

Vantaalla on käytössä työntekijöiden palkitsemisjärjestelmä. Sillä on haluttu kannustaa ”henkilöstöä toimimaan kaupungin strategiaa ja erityisesti talous- ja velkaohjelman tavoitteita tukien”. Eli lisäpalkkioita on maksettu kaupungin palveluiden heikentämisestä.

Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että pääkaupunkiseudulla on noin 600 hengen vaje lastentarhaopettajissa, Vantaallakin 150.

Palkkakartellit on purettava. Päivähoito on oleellinen osa lapsiperheiden arjen sujuvuutta ja lasten kasvua. Myös tämän takia varhaiskasvatuksen ammattilaisten arvostus pitää asettaa palkkauksessa kohdalleen.

Antero Eerola, Vantaan kaupunginvaltuutettu, Uudenmaan Vasemmistoliiton pj.