Mielipide: Selitykset lastentarhaopettajien palkkakatosta eivät mene läpi

Varhaiskasvatuksen ammattilaisten arvostus pitää asettaa palkkauksessa kohdalleen, muistuttaa kirjoittaja. marjo j. rämö

toimitus

Paras todiste ansiokatosta taitaa olla varhaiskasvattajien oma palkkanauha, kirjoittaja toteaa.

Julkisuudessa syntyi iso kohu sen jälkeen, kun Yleisradio paljasti (YLE 5.3.), kuinka pääkaupunkiseudun kunnat ovat asettaneet palkkakaton varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Uutisten mukaan Helsingillä, Espoolla ja Vantaalla on ”herrasmiessopimus”, että lastentarhan opettajien palkoilla ei kilpailla. Siksi ne ovat juuttuneet hiukan päälle 2 300 euroon kuussa.

Kaupunkien varhaiskasvatusjohtajat myönsivät julkisuudessa, että näin on. Pyysin asiasta selvitystä Vantaan johdolta. Heti seuraavana päivänä kaupunkien henkilöstöjohtajat tulivat julkisuuteen tiedotteella, jossa he kiistivät sopimuksen olemassaolon.

Tämä ei mene läpi. Miten on mahdollista, että ensin sopimus myönnetään ja seuraavana päivänä kiistetään?

Paras todiste ansiokatosta taitaa olla varhaiskasvattajien oma palkkanauha.

Vantaan Sanomat uutisoi, että Vantaalla lastentarhaopettajien palkka on seudun pienin Varhaiskasvatusjohtaja Sole Askola-Vehviläisen mukaan myöskään esiopetuslisän maksamiselle ei ole pedagogisia perusteita. Vantaan ympäristökunnissa perusteet on kuitenkin löydetty.

Askola-Vehviläisen mukaan on käytettävä muita houkutustekijöitä kuten hyvää työyhteisöä ja koulutusmahdollisuuksia. Se on oikein, mutta niillä on vaikea maksaa ruokaa ja asumista.

Suomalaisilla työmarkkinoilla onkin omituiset kaksoissäännöt. Kovapalkkaisissa töissä työnantaja on valmis hilaamaan tienestejä ylös, jotta hommiin saadaan parhaat tekijät. Pienipalkkaisissa töissä tämä ei nähtävästi päde.

Vantaalla on käytössä työntekijöiden palkitsemisjärjestelmä. Sillä on haluttu kannustaa ”henkilöstöä toimimaan kaupungin strategiaa ja erityisesti talous- ja velkaohjelman tavoitteita tukien”. Eli lisäpalkkioita on maksettu kaupungin palveluiden heikentämisestä.

Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että pääkaupunkiseudulla on noin 600 hengen vaje lastentarhaopettajissa, Vantaallakin 150.

Palkkakartellit on purettava. Päivähoito on oleellinen osa lapsiperheiden arjen sujuvuutta ja lasten kasvua. Myös tämän takia varhaiskasvatuksen ammattilaisten arvostus pitää asettaa palkkauksessa kohdalleen.

Antero Eerola, Vantaan kaupunginvaltuutettu, Uudenmaan Vasemmistoliiton pj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 6. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.