Mielipide: Vantaan Energia puolittaa päästöt tällä vuosikymmenellä

Biovoimalan valmistumisen jälkeen olemme muutamassa vuodessa puolittaneet Vantaan Energian hiilidioksidipäästöt sekä vähentäneet fossiilisten polttoaineiden käyttöä 60 prosenttia, kirjoittaja kertoo. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen/arkisto

toimitus

Tavoitteenamme on tiputtaa energiantuotantomme päästöt kymmenesosaan ja luopua ensimmäisten joukossa pääkaupunkiseudun energiayhtiöistä kivihiilen käytöstä kokonaan 2020-luvulla, toteaa Vantaan Energian tuotantojohtaja vastauksessaan.

Vantaan Energia suhtautuu ilmastonmuutoksen torjumiseen kunnianhimoisesti ja, päinvastoin kuin Tuomas Kelomäkikirjoittaa, haluamme käydä aktiivista keskustelua energiaratkaisuista.

Olemme myös ryhtyneet puheista tekoihin. Olemme puolittamassa Vantaan energiantuotannon päästöt tällä vuosikymmenellä

Tuomas Kelomäki myös kehottaa Vantaan Energiaa kiinnittämään entistä paremmin huomiota toimintansa läpinäkyvyyteen ja hankkeidensa hyväksyttävyyteen jo etukäteen.

Vantaan Energian hallitus, joka koostuu sekä Vantaan että Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenistä, päättää Vantaan Energian suurista investoinneista.

Myöskään Tuomas Kelomäen maininta ilmastokatastrofista ei pidä paikkaansa. Rakenteilla olevan biokattilan päästöt ovat vuodessa samat kuin kivihiilikattilan päästöt kahdessa viikossa.

Tavoitteenamme on tiputtaa energiantuotantomme päästöt kymmenesosaan ja luopua ensimmäisten joukossa pääkaupunkiseudun energiayhtiöistä kivihiilen käytöstä kokonaan 2020-luvulla.

Edellinen tekomme puhtaamman tulevaisuuden eteen on vuonna 2014 valmistunut jätevoimala, joka tuottaa sähköä ja kaukolämpöä 1,5 miljoonan suomalaisen kierrätyskelvottomasta sekajätteestä.

Voimalaitos laski energiatuotannon hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia sekä sen ansiosta käytämme tällä hetkellä 40 prosenttia vähemmän fossiilisia tuontipolttoaineita.

Seuraava askel on nyt työn alla olevan Martinlaakson biovoimalan valmistuminen vuoden 2018 lopussa. Muutostyössä vanha kattila muutetaan biopolttoaineilla toimivaksi, mikä on ympäristöystävällisempi ratkaisu kuin uuden voimalan rakentaminen.

Biovoimalassa käytetään polttoaineena pääasiassa kotimaista läheltä tuotua puuhaketta, kuten ylijäämähaketta, sahanpurua ja vaneriteollisuuden hukkapaloa.

Noin 10 prosenttia polttoaineesta on turvetta, jota käytetään tukipolttoaineena estämään kattilan korroosiota. Kokonaan turpeettoman laitoksen toteuttaminen ei ole edes teknisesti tilasyistä mahdollista vanhan kattilan muutostyössä.

Biovoimalan valmistumisen jälkeen olemme muutamassa vuodessa puolittaneet Vantaan Energian hiilidioksidipäästöt sekä vähentäneet fossiilisten polttoaineiden käyttöä 60 prosenttia.

2020-luvun uusia energiantuotannon toteutusvaihtoehtoja ovat muun muassa myös kivihiilikattilan muuttaminen Martinlaaksossa biopolttoaineille, kaukolämmön varastoinnin lisääminen uusilla lämpövarastoilla, vanhojen kaatopaikkojen materiaali- ja energiahyödyntäminen jätevoimalassa, jätevoimalan kehittäminen kiertotalouskehityksen mukaisesti polttamaan energiaköyhempää sekajätettä, geoterminen lämpö ja aurinkoenergia.

Omistajamme Vantaan ja Helsingin kaupungit ovat asettaneet itselleen tavoitteen olla hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä, ja olemme ensimmäisten joukossa tukemassa tätä tavoitetta.

Vantaan kaupungin tavoitteena ovat lisäksi mittavat toimet energiansäästämiseksi, joka vaikuttaa myös meidän tulevaan tuotantokapasiteettiimme.

Marko Ahl, tuotantojohtaja, Vantaan Energia Oy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.