Mielipide: Soten valinnanvapausmalli – terveyttä ja hyvinvointia etsimässä?

Äitiys- ja lastenneuvolapalveluita ei ole selkeästi erotettu jätettäväksi valinnanvapauden ulkopuolelle, vaikka näin tulisi tehdä, kirjoittajat toteavat. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

toimitus

Sote-muutoksessa ja valinnanvapauslaissa tulee ottaa huomioon lapsibudjetointi ja lapsivaikutusten arviointi, kirjoittajat muistuttavat.

Terveydenhuoltolain ja sitä täsmentävän asetuksen tavoitteena on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveyserojen kaventaminen ja syrjäytymisen ennaltaehkäisy.

Näiden oleellisten terveyspoliittisten tavoitteiden saavuttamisessa keskeisessä roolissa ovat äitiys- ja lastenneuvolat sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuolto. Kestävä pohja aikuisiän terveydelle luodaan lapsuus- ja nuoruusiässä sekä sikiön kannalta jo raskausaikana.

Käynnissä on 100-vuotiaan Suomen historian suurin sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenne- ja palvelu-uudistus.

Sote-muutoksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on kuroa umpeen julkisen talouden kestävyysvaje kolme miljardia euroa hallituksen 10 miljardin euron säästötavoitteesta. Yhtenä lääkkeenä tähän on lisätä ihmisten valinnanvapausoikeutta sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Uusimmassa valinnanvapautta käsittelevässä lakiesityksessä 22. tammikuuta koulu- ja opiskeluterveydenhuolto on jätetty valinnanvapauden ulkopuolelle maakuntien liikelaitosten tehtäväksi, mikä on kiitettävä asia sinänsä. Kehittämistyössä on kuitenkin huomioitava oppilashuollon toimivuus ja palveluiden integrointi kuraattori- ja psykologipalveluiden järjestämisen jäädessä tulevaisuuden kuntien tehtäväksi.

Huolestuttavaa on kuitenkin se, että äitiys- ja lastenneuvolapalveluita ei ole selkeästi erotettu jätettäväksi valinnanvapauden ulkopuolelle, vaikka näin tulisi tehdä.

Samanaikaisesti käynnissä on hallituksen kärkiohjelma, Lapsi- ja perhepalveluiden muutoshanke (LAPE). Sen tavoitteena on lasten, nuorten ja perheiden palveluiden yhteensovittaminen, perheiden tuen tarpeista lähtevä oikea-aikainen ja varhainen tuki. Tavoittena on huomioida lapsen etu ja oikeudet sekä turvata terveellinen ja turvallinen kasvu- ja oppimisympäristö. Yhtenä panostuskohteena on perhekeskustoimintamallin kehittäminen, jossa juuri neuvolapalvelut ovat keskiössä.

Neuvolajärjestelmä on suomalainen innovaatio ja ylpeyden aihe, joka on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti. Se vaikutukset ovat olleet kansanterveydellisesti merkittävät. Äiti- ja lapsikuolleisuus Suomessa ovat alhaisimmat koko maailmassa. Lähes koko väestön kattavilla rokotuksilla kaikkein vakavimmat tartuntataudit ja niiden jälkitaudit on saatu pääosin hävitettyä maastamme. Näillä on ollut vaikutusta koko väestön terveyteen pitkäkestoisesti, mikä on ollut yksi kansakuntamme menestystekijä. Onko menestystekijämme edellytykset muuttuneet sadassa vuodessa?

Lapsen kasvun ja kehityksen seuranta, sairauksien aikainen toteaminen, riskien tunnistaminen ja perheen psykososiaalisen tuen tarpeen mahdollisimman varhainen havaitseminen edellyttävät hoidon jatkuvuutta ja luottamuksellista hoitosuhdetta terveydenhoitajan sekä asiakkaan välillä.

Heikoimmassa asemassa ovat erityisesti ne perheet, joilla on erityistarpeita, kuten terapiapalveluiden, perhetyön ja lastensuojelullisen tuen tarve. Moniammatillisen tuen saatavuus voi vaikeutua palveluntuottajien vaihtuessa kauemmaksi perheen asuinpaikasta.

Myös tiedonkulku eri ammatillisten toimijoiden välillä voi heikentyä. Uhkana on palveluiden pirstaloituminen niiden integraation sijaan, jolloin lapsen etu jää toteutumatta.

Suomen todellinen ongelma on terveys- ja hyvinvointierojen kasvu sekä syrjäytymisen lisääntyminen eri väestöryhmien välillä. Koko väestön kattavilla terveystarkastuksilla ja avosairaanhoidon palveluilla näitä eroja voidaan merkittävästi vähentää. Todellisten kustannussäästöjen synty perustuu hoidon vaikuttavuuteen ja laatuun.

Sote-muutoksessa ja valinnanvapauslaissa tulee ottaa huomioon lapsibudjetointi ja lapsivaikutusten arviointi. Lapsivaikutusten arviointi perustuu YK:n lasten oikeuksien sopimukseen. Kansakuntamme perusta on terveet, hyvinvoivat ja onnelliset lapset sekä toimintakykyinen aikuisväestö nyt ja tulevaisuudessa.

Tiina Tuomela, Lastentautien erikoislääkäri, LKT, Kristillisdemokraattien 1. varapj., Kd Naiset pj., Vantaan kaupunginvaltuutettu

Hannamari Auvinen, Terveydenhoitaja, Karkkilan kaupunginvaltuutettu (kd.), MLL:n paikallisyhdistyksen hallituksen jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.