Ultrakevyen lentokoneen turma paljasti pelastustöiden turvallisuusriskin

Kuvan ultrakevyt lentokone ei liity jutun tapaukseen. Kuvituskuva. Arkisto/ Nina Paloheimo

Klaus Nurmi

Ultrakevyen lentokoneen onnettomuus Laajasalossa on johtanut kahteen turvallisuussuositukseen.

Molemmat suositukset koskevat lentokoneen rakettivarjoa ja ne on antanut onnettomuudesta turvallisuustutkinnan tehnyt Onnettomuustutkintakeskus.

Moottorihäiriön ja moottorin sammumisen takia ultrakevyen lentokoneen ohjaaja teki pakkolaskun Helsingin Laajasalon Tullisaaressa sijaitsevaan Tuurholman puistoon 30. toukokuuta 2017.

Koneen ohjaaja ja matkustaja loukkaantuivat onnettomuudessa vakavasti.

Pelastusyksiköillä ei ollut tietoa lentokoneessa olleesta rakettivarjosta ennen kuin Onnettomuustutkintakeskuksen tutkija varoitti kaikkia onnettomuuspaikalla olevia rakettivarjon olemassaolosta ja riskeistä.

Laukeamaton rakettivarjo aiheuttaa vakavan vaaran onnettomuuspaikan läheisyydessä oleville ja pelastushenkilöstölle onnettomuustilanteessa.

Lentokoneessa mahdollisesti olevasta rakettivarjosta on annettava ennakkovaroitus onnettomuudesta ilmoittajille ja pelastustoiminnan yksiköille, katsoo Onnettomuustutkintakeskus.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Hätäkeskuslaitos lisää ennakkovaroituksen päivystäjän ohjeeseen tai tulevaan ERICA -käyttöjärjestelmään. Suositus koskee etenkin keskisuuria ja pieniä lento-onnettomuuksia.

Toiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi antaa turvallisuustiedotteen ilma-alusten käyttäjille rakettivarjon käyttöön liittyvän koulutuksen tärkeydestä.

Turmakoneen ohjaajalla ei ollut riittävää tietoa rakettivarjon käytöstä tai sen ominaisuuksista. Ohjaaja ei harkinnut missään vaiheessa rakettivarjon käyttöä pakkolaskun aikana.

Rakettivarjoa ilmaisevat varoitusmerkinnät eivät aina ole näkyvissä onnettomuuspaikalla. Nykyisessä hätäkeskuspäivystäjän ohjeessa ei ole mainintaa ilma-alusten rakettikäyttöisten pelastusvarjojen aiheuttamasta mahdollisesta vaarasta.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut