"Järjetön tilanne" – Yksiöön tai kolmioon pääsee vuokralle samalla rahalla

Uuden yksiön ja vanhan kolmion vuokra voi tällä hetkellä olla lähes sama. Tanja Kuisma

Petri Lyy

Vahva talouskasvu ja korkealle noussut luottamus kuluttajien omaan talouteen ovat lisänneet isojen perheasuntojen kysyntää vuokramarkkinoilla.

Kiinnostusta voimistaa se, että uuden pienen ja ison hyväkuntoisen vanhan asunnon vuokraero on kutistunut paikoin olemattomaksi.

–Asuntokohtaisien vuokrien hajonta koon mukaan ei enää asetu tasaisesti viuhkaksi. Yksiöpula on nostanut yksiöiden vuokrat hyvin lähelle kaksioiden vuokria, sanoo Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola

–Samaan aikaan kolmen tai neljän huoneen perheasuntojen vuokrat ovat myös lähentyneet kaksioiden vuokria, joskin toisesta suunnasta, koska niistä on ollut vuosia jatkuneen taantuman aikana markkinoilla enemmän tarjontaa kuin kysyntää.

Käytännössä ilmiö tarkoittaa myös sitä, että yksiön ja kolmion vuokraero on kutistunut ajoittain jopa hämmästyttävän pieneksi.

–Tilanne on monessa mielessä järjetön, ja tämä onkin näkynyt yksiöiden vuokrien nousun selvänä vähentymisenä tai pysähtymisenä, Metsola toteaa.

Vuokrat nousivat vuonna viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 1,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kohosivat 1,6 prosenttia ja muualla maassa 1,8 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,3 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla keskivuokra vapaarahoitteisessa asunnossa oli 18,37 neliöltä ja muualla maassa 11,71 euroa neliöltä. ARA-asunnoissa keskivuokra oli pääkaupunkiseudulla 12,74 euroa ja muualla maassa 10,90 euroa neliöltä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut