Näin usein kodin tärkein turvalaite pitää uusia – testi paljasti suuret erot

10 vuotta on Tukesin mukaan palovaroittimen maksimi-ikä. Mikäli valmistaja suosittaa lyhyempää vaihtoväliä, sitä kannattaa noudattaa. Juha Perämäki

Petri Lyy

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on selvittänyt palovaroittimen iän vaikutusta sen toimintaan.

Testeissä ilmeni, että vanha palovaroitin ei toimi luotettavasti ja että se tulisi vaihtaa vähintään 5–10 vuoden välein.

10 vuotta on Tukesin mukaan tämän kodin tärkeimmän turvalaitteen maksimi-ikä. Jos valmistaja suosittaa lyhyempää vaihtoväliä, sitä pitää Tukesin mukaan noudattaa.

Selvitystä varten Tukes hankki vanhoja palovaroittimia. Niiden joukosta valittiin testattavaksi 70 palovaroitinta, jotka olivat 2–33 vuotta vanhoja.

Testeihin otettiin palovaroittimet, joiden äänihälytys toimi testinapista painamalla.

Vertailukohtana oli kahdeksan uutta palovaroitinta.

Testatuista palovaroittimista 23 oli optisia ja 55 ionisoivia.

Savuherkkyyttä testattiin kahdella erilaisella palolla simulaattorissa. Kytevässä puupalossa muodostuu vaaleaa savua hitaasti, polyuretaanin palaessa savunmuodostus on nopeaa ja savu tummaa.

Testatut palovaroittimet reagoivat savuun, mutta reaktioajoissa oli Tukesin mukaan suurta hajontaa. Ionisoivat palovaroittimet vaikuttivat toimivan tasalaatuisemmin erityisesti polyuretaanipalossa.

Palovaroittimien äänenvoimakkuuden desibeliarvoja ei mitattu, mutta korvakuulolta tehdyn arvion perusteella erityisesti kaikkein likaisimpien, ruostuneimpien tai vanhimpien palovaroittimien äänenvoimakkuus oli selvästi heikentynyt.

Likaantuminen voi aiheuttaa joko palovaroittimen liiallista herkistymistä tai herkkyyden alenemista.

Liiallinen herkistyminen lisää vääriä hälytyksiä, minkä vuoksi riski palovaroittimen käytöstä poistamiseen kasvaa.

Palovaroittimen herkkyyden hidastuminen jo muutamalla minuutilla viivyttää merkittävästi palon havaitsemista sekä riittävän aikaista pelastautumista ja alkusammutuksen aloittamista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut