Mielipide: Ilmasto ei kestä turpeen polttoa

toimitus

Vantaan Energialla ei ole oikeutta hiljentää keskustelua kuittaamalla, että tilaukset on tehty, kirjoittaja toteaa.

Toisin kuin Martti Kaunismäki (HS 17.2) kirjoituksessaan väittää, Helsingin päätös vaikuttaa Vantaan Energian turvelinjaan edistää uusiutuvaan energiaan siirtymistä ja fossiilien käytön lopettamista.

Helsingin kaupunginvaltuusto tekikin hienon päätöksen linjatessaan, että Martinlaakson voimalan käynnissä oleva kattilamuutos tulee toteuttaa ilmastoviisaasti. On tärkeää, että remontoitua kattilaa voidaan käyttää ilman turvetta apupolttoaineena, jotta Vantaan Energian kaukolämmön tuotantoa ei lukita fossiilisen polttoaineen polttamiseen.

Turpeen päästöt ovat koko maassa vuodessa noin kuusi miljoonaa hiilidioksiditonnia poltosta ja yli kaksi miljoonaa tonnia turvetuotantoalueilta. Tämä on samaa luokkaa Suomen henkilöliikenteen päästöjen kanssa. Turpeen käyttöä lisäävät päätökset eivät kuulu nykypäivään.

Vantaan Energia on arvostellut Helsingin päätöstä sen nojalla, että remonttiin liittyviä hankintoja on jo tehty. Kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin kritisoineet suunnitelmia jo viime keväänä ja valittaneet Vantaan Energian syksyllä saamasta ympäristöluvasta, eikä lupa olekaan vielä lainvoimainen. Myös valtuustoaloite jätettiin vain viikko ympäristölupapäätöksen jälkeen.

Energiayhtiöllä ei ole oikeutta hiljentää keskustelua kuittaamalla, että tilaukset on tehty. Pikemminkin niiden on syytä kiinnittää entistä paremmin huomiota toimintansa läpinäkyvyyteen ja hankkeidensa hyväksyttävyyteen jo etukäteen.

Turpeen käyttöä on perusteltu sataprosenttisesti bioenergiaan perustuvaa ratkaisua mahdollisesti alhaisemmilla kustannuksilla. Ilmastokatasrofin estämiseksi emme voi enää tuijottaa halvinta hintaa, vaan ratkaisut on tehtävä ilmastonmuutoksen hillintää korostaen.

Lisäksi turpeen käytön kustannukset kasvanevat 2020-luvulla muun muassa päästökaupan kiristymisen myötä ja turve saatetaan polttoaineena kieltää sen suurten ilmastopäästöjen takia.

Tuomas Kelomäki, Hiilivapaa Vantaa -kampanja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.