Automaattiautoilla testataan robottibussireittejä Kivistössä – toukokuussa kuka tahansa voi hypätä kyytiin

KIVISTÖ Autot kulkevat liikenteen seassa.

Automaattiauto on kooltaan pieni menopeli. Sensible 4 Oy

Marika Lumme

Kivistössä huristelee lopputalven ja kevään ajan kaksi automaattiautoa. Autot kulkevat Kivistön kaduilla muun liikenteen seassa. Automaattiautoilla testataan mahdollisia tulevia robottibussireittejä.

Automaattiautot ovat poikkeavan näköisiä ja lisäksi autojen katolla on vilkkuvalo. Testijakson alkuvaiheessa autojen perässä kulkee erillinen turva-auto ja molemmissa autoissa on sisällä testi-insinööri.

Projektijohtaja Gilbert Koskela Vantaa kaupungilta kertoo, että testauksen tavoitteena on ennen kaikkea kehittää kotimaista automaatiolla toimivaa robottibussia.

– Nyt haetaan tietoa esimerkiksi siitä, miten lumisateella auto havainnoi liikennemerkkejä tai tunnistaa ajokaistan, Koskela selvittää.

Automaattiautot kehittäneen Sensible 4 Oy:n toimitusjohtaja Harri Santamala kertoo, että talven ja alkukevään testijakso tähtää pilottiin, jossa kuka tahansa pääsee auton matkustajaksi. Autoon mahtuu kerralla yksi henkilö. Asiakkaille avoimet kyyditykset alkavat Santamalan mukaan toukokuussa. Reitti tulee olemaan sama kuin tällä hetkellä. Aikataulut selviävät lähempänä.

Kivistö on Santalaman mukaan hyvä paikka testiajoille, koska siellä on sopivasti liikennettä. Hän korostaa, että turvallisuus on ykkösasia ja siksi autossa kulkee aluksi testi-insinööri.

Vaikka automaattiautojen testeillä haetaan tietoa robottibusseja varten, Koskela arvioi, että menee vielä pitkään ennen kuin automaatiolla toimivat robottibussit ovat kaupallisessa liikenteessä.

– Useampi vuosi menee vielä ennen kuin kaikki tekniset esteet ovat voitettu, hän sanoo.

Teknisiä haasteita ovat muun muassa kuinka bussi osaa kiertää keskelle tietä sammuneen auton tai ajaa tietöistä johtuen vaihtoehtoista reittiä. Ajo-olosuhteet nolla-asteen molemmin puolin ovat Koskelan mukaan erityisen otollisia testaukselle.

– On olemassa jo tietoa +20 asteen kelistä esimerkiksi Ranskasta. Pakkasolosuhteista ja nolla-asteen tuomista liukkaista keleistä tarvitaan vielä tietoa.

Automaattiautoja testataan Kivistön alueella jo toista kertaa. Edellisen kerran automaattiautoa kokeiltiin vuonna 2015 asuntomessujen yhteydessä, jolloin auto kuljetti ihmisiä juna-asemalta messualueelle ja takaisin.

Vantaalla ensimmäinen automaattiautokokeilu oli jo vuonna 2009 Tikkurilassa.

– Vantaa on edelläkävijä. Kivistö oli nyt luonnollinen valinta, koska sieltä on jo kokemusta ja ihmisillä mahdollisesti jo ennakkoon positiivinen suhtautuminen asiaan, Koskela sanoo.

Vantaan kaupunki on mukana aIGO -hankkeessa yhdessä muun muassa Espoon ja Hämeenlinnan kanssa. Vantaan kaupungin osuus Kivistön testijakson kustannuksista on 120 000 euroa.

Automaattiautojen testireitit

Kivistössä testataan kahta automaattiautoa, sähkökäyttöistä Renault Twizyä.

Autoja testataan Kivistössä kahdella ajoreitillä.

Kivistön reitti kulkee seuraavasti: Kivistön linja–autoterminaali–Syvänkiventie–Ruusukvartsintie– Lipputie–Kannistontie–Keimolantie–Syväkiventie–Kivistön linja-autoterminaali.

Keimolanmäen reitti kulkee seuraavasti: Kivistön linja-autoterminaali–Syväkivenpolku (kevytliikenteen raitti Hämeenlinnanväylän alitse) –Radioasemantie–Keimolanportti–Keimolanmäentie–Keimolankaarteen risteys ja takaisin samaa reittiä.

Maaliskuussa autot ovat liikenteessä keskimäärin parina päivänä viikossa, lähempänä toukokuuta ajomäärä kasvaa. Muu aika autojen keräämää dataa tutkitaan Otaniemessä.

Alkukevään jälkeen Twizyt alkavat ajamaan koematkustajille avointa pilottia ensin Vantaan ja sitten Espoon sekä Hämeenlinnan alueilla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Robottibussien koekäyttö liikenteessä jatkuu – "Uusi reitti huomattavasti vaativampi"
    28.9.2016 6:10

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut