Automaattiautoilla testataan robottibussireittejä Kivistössä – toukokuussa kuka tahansa voi hypätä kyytiin

KIVISTÖ Autot kulkevat liikenteen seassa.

Automaattiauto on kooltaan pieni menopeli. Sensible 4 Oy

Marika Lumme

Kivistössä huristelee lopputalven ja kevään ajan kaksi automaattiautoa. Autot kulkevat Kivistön kaduilla muun liikenteen seassa. Automaattiautoilla testataan mahdollisia tulevia robottibussireittejä.

Automaattiautot ovat poikkeavan näköisiä ja lisäksi autojen katolla on vilkkuvalo. Testijakson alkuvaiheessa autojen perässä kulkee erillinen turva-auto ja molemmissa autoissa on sisällä testi-insinööri.

Projektijohtaja Gilbert Koskela Vantaa kaupungilta kertoo, että testauksen tavoitteena on ennen kaikkea kehittää kotimaista automaatiolla toimivaa robottibussia.

– Nyt haetaan tietoa esimerkiksi siitä, miten lumisateella auto havainnoi liikennemerkkejä tai tunnistaa ajokaistan, Koskela selvittää.

Automaattiautot kehittäneen Sensible 4 Oy:n toimitusjohtaja Harri Santamala kertoo, että talven ja alkukevään testijakso tähtää pilottiin, jossa kuka tahansa pääsee auton matkustajaksi. Autoon mahtuu kerralla yksi henkilö. Asiakkaille avoimet kyyditykset alkavat Santamalan mukaan toukokuussa. Reitti tulee olemaan sama kuin tällä hetkellä. Aikataulut selviävät lähempänä.

Kivistö on Santalaman mukaan hyvä paikka testiajoille, koska siellä on sopivasti liikennettä. Hän korostaa, että turvallisuus on ykkösasia ja siksi autossa kulkee aluksi testi-insinööri.

Vaikka automaattiautojen testeillä haetaan tietoa robottibusseja varten, Koskela arvioi, että menee vielä pitkään ennen kuin automaatiolla toimivat robottibussit ovat kaupallisessa liikenteessä.

– Useampi vuosi menee vielä ennen kuin kaikki tekniset esteet ovat voitettu, hän sanoo.

Teknisiä haasteita ovat muun muassa kuinka bussi osaa kiertää keskelle tietä sammuneen auton tai ajaa tietöistä johtuen vaihtoehtoista reittiä. Ajo-olosuhteet nolla-asteen molemmin puolin ovat Koskelan mukaan erityisen otollisia testaukselle.

– On olemassa jo tietoa +20 asteen kelistä esimerkiksi Ranskasta. Pakkasolosuhteista ja nolla-asteen tuomista liukkaista keleistä tarvitaan vielä tietoa.

Automaattiautoja testataan Kivistön alueella jo toista kertaa. Edellisen kerran automaattiautoa kokeiltiin vuonna 2015 asuntomessujen yhteydessä, jolloin auto kuljetti ihmisiä juna-asemalta messualueelle ja takaisin.

Vantaalla ensimmäinen automaattiautokokeilu oli jo vuonna 2009 Tikkurilassa.

– Vantaa on edelläkävijä. Kivistö oli nyt luonnollinen valinta, koska sieltä on jo kokemusta ja ihmisillä mahdollisesti jo ennakkoon positiivinen suhtautuminen asiaan, Koskela sanoo.

Vantaan kaupunki on mukana aIGO -hankkeessa yhdessä muun muassa Espoon ja Hämeenlinnan kanssa. Vantaan kaupungin osuus Kivistön testijakson kustannuksista on 120 000 euroa.

Automaattiautojen testireitit

Kivistössä testataan kahta automaattiautoa, sähkökäyttöistä Renault Twizyä.

Autoja testataan Kivistössä kahdella ajoreitillä.

Kivistön reitti kulkee seuraavasti: Kivistön linja–autoterminaali–Syvänkiventie–Ruusukvartsintie– Lipputie–Kannistontie–Keimolantie–Syväkiventie–Kivistön linja-autoterminaali.

Keimolanmäen reitti kulkee seuraavasti: Kivistön linja-autoterminaali–Syväkivenpolku (kevytliikenteen raitti Hämeenlinnanväylän alitse) –Radioasemantie–Keimolanportti–Keimolanmäentie–Keimolankaarteen risteys ja takaisin samaa reittiä.

Maaliskuussa autot ovat liikenteessä keskimäärin parina päivänä viikossa, lähempänä toukokuuta ajomäärä kasvaa. Muu aika autojen keräämää dataa tutkitaan Otaniemessä.

Alkukevään jälkeen Twizyt alkavat ajamaan koematkustajille avointa pilottia ensin Vantaan ja sitten Espoon sekä Hämeenlinnan alueilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 7. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 8. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 9. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 10. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 11. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 12. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 13. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 14. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 15. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 14. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.