Moni vantaalaisravintola varautuu pidentämään aukioloaikojaan – "Jää nähtäväksi, onko tämä jatkuva käytäntö"

Ravintolat saavat nyt halutessaan anniskella alkoholijuomia aamuneljään saakka. www Johanna Erjonsalo

Tuomas Massinen

Uuden alkoholilain myötä ravintolat voivat nyt anniskella halutessaan aamuneljään ilmoittamalla asiasta aluehallintovirastolle. Anniskelupaikat saavat myös päättää vapaasti aukiolostaan.

Monet vantaalaisravintolat ovat jo ilmoittaneet Etelä-Suomen aluehallintovirastolle aukiolo- ja anniskeluaikojensa pidentämisestä.

–Tähän mennessä ilmoituksen on tehnyt kaksitoista vantaalaista ravintolaa, kertoo Avin ylitarkastaja Ilkka Ripatti

Tähän joukkoon kuuluvat myyrmäkeläiset Molly Malone´s Toppari, The Happy Red Onion, Wanda’s Kitchen & Lounge ja Hippu sekä tikkurilalaiset Pingviini, Old Story ja Pormestari. Palveluaikojaan pidentävät myös jokiniemeläinen Beat Bar & Restaurant, korsolainen Sir Kippis, hakunilalainen Viva Maria, länsimäkeläinen Lännen Kulta ja Flamingossa toimiva Sir Eino.

Osa ilmoituksen tehneistä ravintoloista on jo ennen uutta lakia palvellut asiakkaita joinakin päivinä aamuneljään. Jatkossa nämä paikat voivat kuitenkin anniskella puoli neljän valomerkin sijaan neljään saakka ja pitää ovia auki niin kauan kuin haluavat. Anniskellut lasit tulee kuitenkin kerätä pois aamuviiteen mennessä.

Sir Eino venyttää viikonlopun aukioloaan nykyisestä kello kolmesta viiteen. Pubissa voi pian juoda ennen aamuneljää ostettuja alkoholijuomia viiteen asti perjantaisin ja lauantaisin. Avin käsittelyaikojen takia muutos ei astu voimaan heti.

–Viimeistään huhtikuussa ollaan avoinna viiteen. Haluamme kokeilla, miten asiakkaat suhtautuvat uusiin aukioloaikoihin. Jää nähtäväksi, onko tämä jatkuva käytäntö vai mitä tapahtuu, kertoo ravintolajohtaja Tarja Ihantola

Ihantolan mukaan asiakkaat eivät ole toivoneet tähänastista pidempiä aukioloaikoja, mutta niiden suosiota halutaan silti testata.

–Kyse on asiakkaiden palvelemisesta: enää heidän ei tarvitse lähteä muualle jatkamaan iltaa, vaan he voivat viettää aikaa ravintolassamme perjantai- ja lauantaiöisin viiteen asti.

Pingviiniä pyörittävän Hietala Rest Oy:n ravintoloitsija Petri Hietala puolestaan sanoo, että yökerhon on reagoitava, koska "kilpailijatkin pidentävät aukioloaan Tikkurilassa".

–Kilpailu alalla on kovaa, Hietala huomauttaa.

–Tarkoitus on, että kolmen viikon päästä anniskellaan perjantaisin ja lauantaisin neljään asti ja viideltä kerätään lasit.

Tähän asti anniskelua on ollut puoli neljän valomerkkiin ja paikka on sulkeutunut neljältä.

Hietala kertoo, että myöhäisempi aukiolo ei välttämättä ole pysyvä ratkaisu. Perinteisesti yökerhon viimeinen tunti on myynniltään verrattain vaisu.

–Katsotaan nyt, miten homma toimii, pitääkö miehitystä lisätä ja onko järkevää pitää auki niin pitkään.

Hietalan mukaan arkiöisin ei ravintolaa kannata pitää avoinna kuin kello kahteen asti vähäisempien asiakasmäärien takia.

Ravintolat ovat voineet ilmoittaa Aville anniskelu- ja aukioloaikojen pidentämisestä maaliskuun alusta alkaen. Myös naapurikaupunkien Espoon ja Helsingin ravintolat ovat olleet asiassa aktiivisia.

–Paljon on tullut ilmoituksia eri puolilta pääkaupunkiseutua. Toista sataa, Ripatti summaa.

Juttua päivitetty 6.3. klo 12.33. Muutettu otsikko "Monet vantaalaisravintola pidentävät anniskelu- ja aukioloaikoja - nämä paikat ovat jatkossa auki aamuviiteen" muotoon Moni vantaalaisravintola varautuu pidentämään aukioloaikojaan – "Jää nähtäväksi, onko tämä jatkuva käytäntö"

Sääntöjä höllennettiin

Maaliskuun alussa kokonaisuutena voimaan tullut uusi alkoholilaki höllensi ravintoloiden sääntöjä. A-, B- ja C-luvista luovuttiin: yhdellä luvalla saa nyt anniskella kaikkia alkoholijuomia.

Ravintolat voivat anniskella halutessaan aamuneljään ilmoittamalla asiasta Aville. Jatkolupaa ei enää tarvita.

Myös aukioloajat vapautuivat: ravintolat voivat nyt pitää oviaan auki käytännössä jatkuvasti. Happy houriakin saa jälleen mainostaa.

Ravintolat voivat myös hankkia alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan ja myydä enintään 5,5-prosenttisia juomia kauppojen tavoin päivittäin kello 9–21.

Ravintolan työvuorossa on oltava täysi-ikäinen vastuuhenkilö, mutta erityisiä pätevyysehtoja ei enää ole. Anniskelupassi riittää. 16-vuotiaatkin voivat anniskella vuorovastaavan valvonnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 3. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 8. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 12. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 13. Rajakylän neuvola halutaan siirtää pysyvästi Hakunilaan – Poliitikot palauttivat asian uuteen valmisteluun
 14. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 15. Yli 15 000 ihmistä sulloutui 20 vuotta sitten vantaalaiseen kodinkoneliikkeeseen – Viimeisestä VHS-nauhurista tuli ilmiriita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.