Työttömyysloukku rassaa nyt suuria kaupunkeja – ”Mittavatkaan tulokannusteet eivät lisää työllistymistä”

Työllistymisestä koituva taloudellinen hyöty on tutkimuksen mukaan pienentynyt. Arkisto

Petri Lyy

Ongelmat avointen työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden kohtaamisessa liittyvät ensisijaisesti seitsemään suureen kasvukeskukseen.

Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Seinäjoen seutukunnissa sekä avointen työpaikkojen että työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut yhtäaikaisesti ja yhtäjaksoisesti.

Maan muissa 63 seutukunnassa työttömyys on noussut ilman merkittäviä muutoksia avoimien työpaikkojen määrässä tai niiden osuudessa.

Työttömän työnhakijan työllistymisestään saama taloudellinen hyöty on heikentynyt finanssikriisin jälkeen.

Lisätulot työllistymisestä ovat korkeimmat nuorilla korkeasti koulutetuilla miehillä ja matalimmat alle 35-vuotiailla vähän kouluttautuneilla naisilla.

Työttömän työnhakijan kohtaamilla taloudellisilla kannusteilla on yhteys työllistymiseen. Niiden merkitys on noussut 2010–2014 samalla kun taloudellisten kannusteiden taso on laskenut.

Entistä pienempi muutos kannustetasossa yhdistyy siten aiempaa suurempaan työllisyysmuutokseen. Mittavatkaan tulokannusteet eivät näytä lisäävän työvoiman ulkopuolella olevien työllistymisen todennäköisyyttä.

Tiedot käyvät ilmi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkimuksesta, joka perustuu työ- ja elinkeinoministeriön sekä Tilastokeskuksen aineistoihin.

Aineistot sisältävät 14,6 miljoonaa havaintoa työllisistä ja 1,3 miljoonaa havaintoa työttömistä työnhakijoista 2001–2016.

Alueellistaja ammatillista liikkuvuutta sekä työn etsintää tehostavat työvoimapoliittiset toimet on tutkimuksen perusteella paras kohdistaa suuriin seutukuntiin.

Muilla alueilla on perusteltua lisätä työvoiman kysyntää tukevia toimenpiteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.