Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Myyrmäki, Tikkurila... – Miten käy vanhojen asuntojen arvon, kun viereen nousee upouusia koteja?

RAHA Asiantuntija kertoo, miten asuntojen arvon saa parhaiten säilymään.

Uudiskohteet nostavat alueen profiilia ja usein myös vanhojen asuntojen hintoja. Sitä mieltä on asuntomarkkinoita päivittäin seuraava Suomen Vuokranantajat ry:n hallituksen jäsen Katja Pesonen

Esimerkiksi Myyrmäessä ja Tikkurilassa on Pesosen mukaan turha pelätä vanhojen asuntojen arvon laskua siksi, että viereen nousee uusia asuntoja.

–Uudet ja vanhat kohteet eivät kilpaile samoista ostajista. On ostajia, jotka haluavat ehdottomasti uuteen kohteeseen esimerkiksi esteettömyyden vuoksi. On myös henkilöitä, jotka haluavat asua yhtiössä, jossa niin sanotut nuoruuden vaivat on jo ohitettu.

Taloyhtiössä ja erityisesti sen hallituksessa on oltava hereillä."

Jotta vanhojen asuntojen arvo säilyisi, taloyhtiössä ja erityisesti sen hallituksessa on oltava hereillä, jatkaa pitkän linjan asuntosijoittaja ja isännöitsijä Pesonen.

–Alueelle nousevat uudet talot antavat vanhoille yhtiöille tuhannen taalan paikan brändätä itsensä. Yhä useampi asunnonostaja on osaava ja kiinnittää huomiota taloyhtiön tekniseen kuntoon, ei vain ikään tai siihen, onko stailaajan tekemä sisustus onnistunut, toteaa Pesonen.

Pesonen uskoo asuntojen arvon säilyvän hyvin hoidetuissa taloyhtiöissä, joissa on osaava hallitus ja pitkän aikavälin strategia. Oli kyse sitten uusista tai vanhoista taloista.

Täydennysrakentaminen nostaa myös vanhojen asuntojen arvoa."

Vantaalainen Pesonen seuraa tarkasti esimerkiksi Tikkurilaa ja Myyrmäkeä, joissa rakennetaan paljon. Tällä hetkellä Tikkurilassa on rakenteilla 1 400 asuntoa ja 25 kerrostaloa. Myös ensi vuonna arvioidaan valmistuvan noin 1 000 uutta asuntoa.

Pesonen uskoo, ettei kehittyvillä alueilla vanhojen asuntojen arvo ainakaan laske. Samaa mieltä on Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine

–Viimeiset viisi vuotta ovat Vantaalla osoittaneet, että täydennysrakentaminen nostaa myös vanhojen asuntojen arvoa, toteaa Laine.

Hän korostaa, että kaupunkisuunnittelun lähtökohtana ei sinänsä ole asuntojen arvon nostaminen.

–Me haluamme asuntojen rakentamisella ennen kaikkea varmistaa kohtuuhintaisten kotien saatavuuden.

Laine mainitsee uusien asuntojen paitsi parantavan alueen imagoa myös lisäävän toimivuutta.

–Alue tavallaan päivittyy. Tulee ehkä uusia palveluita ja kaupunkikuva saa ajallista syvyyttä. Tärkeä on muistaa, että asuntojen lisäksi on rakennettava myös työpaikkoja ja palveluita. Kaupunkikeskustat tarvitsevat monipuolista toimintaa.

Pesonen toteaa huomanneensa, että reipas rakentamistahti valuttaa arvonnousua myös lähialueille.

– Tikkurilan kehitys on nostanut vanhojen asuntojen hintoja esimerkiksi Hiekkaharjussa.

Kaikki vantaalaisalueet eivät Pesosta kiehdo."

Uusia ja vanhoja kohteita jatkuvasti ostomielessä arvioiva Pesonen myöntää, että aivan kaikki vantaalaisalueet eivät häntä kiehdo.

–Asuntoa ostaessa tulee ottaa huomioon palveluverkosto. Tehdyistä kaavoitusratkaisuista voi pyrkiä ennustamaan ne alueet, joiden kehittämiseen kaupunki tulee jatkossa satsaamaan.