250 lastensuojeluilmoitusta odottaa arviota – "Jonossa ei ole välitöntä puuttumista tarvitsevia"

Alaikäisen näpistelystä tehdään lastensuojeluilmoitus. Lotta Åberg

Armi Suojanen

Vantaalla tehtiin tammikuun aikana yhteensä 922 lastensuojeluilmoitusta 706:sta eri lapsesta. Lain mukaan ilmoitus pitää käsitellä seitsemässä päivässä ja siihen Vantaa pystyy, sanoo perhepalveluiden johtaja Anna Cantell-Forsbom

Ilmoitusten käsittelyn jälkeen osa tapauksista siirtyy palvelutarpeen arviointiin. Se pitää tehdä kolmen kuukauden kuluessa.

–Tässä kolmen kuukauden käsittelyajan ”jonossa” on noin 250 ilmoitusta. Ne odottavat moniammatillista palvelutarpeen arviota, Cantell-Forsbom toteaa.

Lukumäärässä on samoja lapsia ja perheitä useaan kertaan, koska ilmoitus voi tulla esimerkiksi neuvolasta, päiväkodista tai koulusta useampaankin kertaan.

Cantell-Forsbom huomauttaa, että akuutit kriisitilanteet käsitellään päivystyksellisissä yksiköissä tai lastensuojelun avopalveluissa.

–"Jonossa" ei ole välitöntä puuttumista tarvitsevia asiakkaita.

Cantell-Forsbom myöntää, että ilmoitusten määrä on suuri, mutta se ei hänen mukaansa kerro tilanteen vakavuudesta. Lastensuojeluilmoitusten määrän lisääntymiseen vaikuttaa se, että lapsia ja lapsiperheitä on yhä enemmän.

–Ilmoitusmäärän kasvu kertoo myös siitä, että vantaalaiset ovat oppineet tekemään ilmoituksia matalalla kynnyksellä.

Lastensuojeluilmoituksia tehdään muun muassa lasten näpistelyn tai häiriökäyttäytymisen vuoksi. Ilmoituksia tehdään myös siksi, että vanhemmat tarvitsevat tukea mielenterveys- tai päihdeongelmien vuoksi ja syynä voi olla myös riitaisa huoltajuuskiista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.