Käykö lasten keskinäinen nahina hermoille? – Ei pitäisi, sanoo ammattilainen: "Riita on mahdollisuus oppimiseen"

KASVATUS Riita on mahdollisuus oppimiseen, sanoo konfliktien sovittelun ammattilainen.

Ei ole väärin ajatella, että haluan keinuun, koska kaverikin pääsi, sovittelija Jonna Linnanahde sanoo. – Toiselle ei voi sanoa, että et saa tuntea noin. Anton Soinne

Marianna Simo

Vapaapäivä koittaa ja lapset ovat heti aamusta toistensa kurkussa kiinni. Kinaamista, känäämistä, tönimistä.

Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, voit onnitella itseäsi.

–Jokainen konflikti on käsiteltynä mahdollisuus oppimiseen, sanoo sovittelun asiantuntija ja neljän lapsen äiti Jonna Linnanahde

Linnanahde työskentelee projektipäällikkönä Miniverso-projektissa. Se on varhaiskasvatukseen kehitetty sovittelumalli, jossa päiväkotien henkilökunta auttaa lapsia löytämään ratkaisuja ristiriitoihinsa.

Samanlaista sovittelua käytetään koulujen vertaissovittelussa, työpaikoilla–jopa maailmanpoliittisissa konflikteissa.

Lasten riitely rasittaa vanhempia, koska aikuiset eivät ymmärrä, mistä riitelemisessä on kyse. Kyse on tunteista ja niihin suhtautumisesta.

–Ihmisen päässä kulkee ajatusten kehä, joka vaikuttaa meidän tunteisiimme. Tunteet taas vaikuttavat tekoihimme.

–Kukaan ei voi sanoa toiselle, että et saa tuntea noin. Ei ole esimerkiksi väärin ajatella, että lumipyry on syvältä. Ei sitä tunnetta voi toiselta kieltää.

–Mutta sen sijaan, että lähtisin raivopäisenä heittelemään autolla liikenteeseen, minun pitää aikuisena ottaa vastuu tunteestani, Linnanahde selvittää.

Kun lapsille tulee riitaa, aikuinen helposti turhautuu.

–Jos reagoimme tilanteeseen niin, että ”ääk, taas riita”, niin viestitämme lapsille turhautumisen tunnetta sanoilla ja kehonkielellämme.

Lasten kinaamisesta saa turhautua, mutta lapsilla on silti oikeus riitaansa ja sen sopimiseen, Linnanahde huomauttaa. Riidan sopiminen vaatii vastuun ottamista teoistaan. Se ei ole helppoa lapselle jos ei ole aikuisellekaan.

–Lasten vuorovaikutustaidot eivät ole vielä kehittyneet. Eivät ne itse asiassa kehity koskaan valmiiksi, työyhteisöissä konflikteja myös sovitteleva Linnanahde sanoo.

–Me aikuiset olemme aivan kopioita siitä, mitä tapahtuu päiväkodin ja koulun pihalla. Se vetää välillä aika hiljaiseksi.

Teoistaan vastuun ottaminen vaatii, että oppii tunnistamaan tunteitaan, sovittelija korostaa. On ymmärrettävä, että ajatus (talvi on syvältä) saa aikaa tunteen (suuttumus), joka voisi saada aikaan teon (liikenteessä kaahailu).

–Samasta on kyse, kun lapsella on leikki menossa ja toinen lapsi ajattelee, että just ton auton mäkin haluan, Linnanahde selvittää.

–Lapsi ajattelee, että on epäreilua, ettei hän voi saada autoa. Aikuisena en voi sanoa hänelle, ettei noin saa ajatella tai tuntea.

Kun lapsi nappaa lelun toiselta, aikuisen on puututtava tilanteeseen. ”Nyt tuo riitely loppui!” ja jäähypenkki ovat huonoja tapoja puuttua.

–Meillä on aika vahva usko auktoriteetin tuomaan oppimiseen, mutta sellainen kasvattaminen on hirveän kuluttavaa sekä aikuisille että lapsille.

–Tällainen ”oppi” ei siirry seuraavaan tilanteeseen, jossa tunteet nousevat vahvasti esiin, koska se ei perustu lapsen omaan toimintaan ja oivallukseen siitä.

Koripallosta oppia

Koripallolla olisi annettavaa riitatilanteiden ratkaisemisessa, sanoo konfliktien sovittelun ammattilainen ja neljän lapsen äiti Jonna Linnanahde.

–Arvostan koripallokulttuurissa kovasti sitä, että siinä virheen tehnyt nostaa itse käden pystyyn. Haluaisin, että kaikissa yhteisöissä voisi toimia näin: nostaa käsi ylös ja myöntää, että minä mokasin.

–Sosiaalinen turvallisuus lisääntyy, jos voimme luottaa siihen, että virheen tehtyämme tapahtunut käsitellään asiallisesti ja elämä jatkuu, Jonna Linnanahde sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rajakylän neuvolan lakkauttaminen jälleen poliitikkojen kokouspöydällä
 2. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ylittymässä 36,5 miljoonalla eurolla – Koronakevään kulut noin 16 miljoonaa euroa
 3. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 4. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 5. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 6. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 10. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 11. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 12. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 15. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 3. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 8. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 9. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 10. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 13. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 14. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 15. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ylittymässä 36,5 miljoonalla eurolla – Koronakevään kulut noin 16 miljoonaa euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.