Tuplatutkintojen suosiossa hurjat erot oppilaitosten välillä – bisnesväki innostui, muita kiinnostaa vähemmän

Kaksoistutkinnot kiinnostavat Vantaan ammattioppilaitoksissa tulevaa bisnesväkeä, mutta kädentöiden ammattilaiseksi tähtääviä ne innostavat selvästi vähemmän.

Jo vuosikymmeniä tarjolla olleiden tuplatutkintojen suosio vaihtelee jyrkästi eri paikoissa: Kauppiaitten Kauppaoppilaitos Mercuriassa lukio- ja ammattiopintojen yhdistäminen on nyt ennätyssuosittua, mutta Varian toimipisteissä vain harva opiskelija on asiasta kiinnostunut.

Mercurian rehtori Tiina Immonen kertoo, että viime syksynä jo lähes puolet uusista opiskelijoista aloitti kaksoistutkinto-ohjelmassa. Vielä 1990-luvun alussa vain yksi seitsemästä aloitusryhmästä oli tuplatutkintoryhmä. Vähitellen kaksoistutkinnon suosio on kasvanut, ja viime vuosina 50 noin 150 uudesta opiskelijasta on valinnut sen. Nyt viime syksynä luku oli jo 75.

–Suosion syinä ovat ohjelman parantunut tunnettuus ja se, että vihdoin uskotaan, että ilman lukiotakin pääsee opiskelemaan jatko-opintoja ammattikorkeakouluun ja yliopistoon, Immonen arvioi.

Valtaosa tuplatutkinto-ohjelmaan hakeutuvista on tulevia talous- ja toimistoalan osaajia. Ohjelman opiskelijat saavat kaiken opetuksensa Mercuriassa. Lukio-opetuksesta vastaavat Vantaan aikuislukion ja Martinlaakson lukion opettajat. Usein lukio-opinnot lisäävät viikoittaisia opiskelutunteja hieman, mutta toisaalta osa niistä, kuten englanti, myös korvaa ammattiopintoja.

Immosen mukaan 30 noin 50 opiskelijasta on vuosittain suorittanut kaksoistutkinnon. Kymmenkunta ei ole halunnut valkolakkia, vaan he ovat vain opiskelleet joitakin lukiokursseja täydentääkseen koulutustaan. Kymmenkunta on keskeyttänyt opiskelun.

Immonen kertoo, että kaksoistutkinnon suorittaneet työllistyvät hyvin.

–Työnantajat ovat olleet hyvin hämmästyneitä siitä, miten jo 19-vuotiaalla voi olla yo- ja ammattitutkinnot.

Osa valmistuneista hakee ammattikorkeakouluun tai yliopistoon jatko-opiskelijaksi.

Variassa tuplatutkinnot ovat saavuttaneet vain vähäisen suosion. Opinto-ohjaaja Heli Toivosen mukaan siellä on joitakin kymmeniä tuplatutkinto-opiskelijoita vuosittain. Moni ammattikoululainen ei koe tarvitsevansa lukioaineita.

Opiskelijat voivat valita kaksoistutkinnon opintojensa alussa elokuussa. Useimmiten ohjelmaan pyrkivät Variassa sähkö- ja autopuolen opiskelijat, jotka haluavat edetä ammattikorkeakouluun tai saada muuten vain haasteita. Yksi heistä on Matias Erikson, joka valmistuu Hiekkaharjun pisteestä sähköasentajaksi keväällä ja kirjoittaa myöhemmin ylioppilaaksi. Eriksonin lukioaineina ovat matematiikka, äidinkieli, englanti ja yhteiskuntaoppi. Hänen mielessään siintää jo jatko-opiskelu ammattikorkeakoulussa.

–En jatka kuitenkaan sähköalan opintoja, koska olen tullut siihen tulokseen, ettei ala ole oma juttuni. Aion hakea opiskelemaan armeijan jälkeen logistiikka-alaa.

Lukioaineita opiskellaan Variassa sähköisesti, Sotungin etälukion kautta. Ohjelmaan päästäkseen peruskoulusta valmistuneen lukuaineiden keskiarvon tulisi olla noin 7,5.

Varia on nyt koettanut parantaa kaksoistutkinnon houkuttelevuutta tiivistämällä yhteistyötä etälukion kanssa ja lisäämällä tukea lukiokursseja suorittaville. Toimipisteissä on useita kertoja viikossa pajoja, joissa voi tehdä lukiotehtäviä opettajien avulla.

–Uskoisin uudistuksen myötä, että kaksoistutkintojen suosio kasvaa Variassa, Toivonen ennakoi.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut